Wat zijn de 5 talen van de liefde?

Er zijn verschillende manieren om liefde te uiten. Wat is jouw taal van de liefde? Hebben mensen een enkele liefdestaal? Ontdek in dit artikel de vijf talen van de liefde en leer de jouwe kennen!
Wat zijn de 5 talen van de liefde?

Laatste update: 06 juni, 2021

Wat zijn de 5 talen van de liefde? Is er maar één? Is liefde universeel? Theoretiseren of praten over liefde is iets wat mensen al jaren doen. Er is echter niets overtuigends aan.

Een van de mensen die zich op het bestuderen van liefde heeft toegelegd is Gary Chapman, een huwelijksadviseur die over de vijf talen van de liefde heeft geschreven. In zijn boek, ‘De vijf talen van de liefde’, analyseerde hij de verschillende manieren waarop mensen dit gevoel uiten.

Hoewel elk persoon zijn eigen stijl en manier heeft om liefde te geven en te ontvangen, zijn de meeste mensen het erover eens dat liefde erg belangrijk is in het leven. Ondertussen stelt Chapman voor dat een stel op een betere manier contact kan maken wanneer elke partner hun liefdestaal ontdekt.

Wat is een liefdestaal?

Chapman stelt dat koppels elkaar vaak niet lijken te begrijpen of verschillende talen spreken, omdat hun liefdestalen niet hetzelfde zijn. Hij stelt ook dat mensen liefde vaak op dezelfde manier geven waarop ze het graag ontvangen.

Daartoe stelt hij voor dat mensen moeten identificeren wat die talen van de liefde zijn en vervolgens van hun eigen talen moeten leren om ook die van anderen te begrijpen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Grenzen stellen voor gezonde relaties

1. Bevestigende woorden

Stel met een conflict

Dit is een van de belangrijkste liefdestalen. De woorden die je tegen je partner zegt om hem te laten zien hoeveel je hem waardeert of hoe belangrijk ze voor je zijn, zijn soms spontaan en bij anderen meer doordacht.

We moeten vermelden dat ze, om geloofwaardig te zijn, echt en oprecht moeten zijn en gebaseerd moeten zijn op iets dat je voelt of denkt. Aan de andere kant is het belangrijk om er niet van uit te gaan dat je partner weet hoe je je voelt.

Erkenning en bevestiging helpen de relatie te versterken. Zorg ervoor dat de dingen die je zegt niet zomaar loze praatjes zijn. Onthoud dat daden luider spreken dan woorden!

2. Quality time is een van de talen van de liefde

In een samenleving waarin mensen ideeën hebben bijgebracht zoals multitasking en waar mobiele telefoons 24/7 worden gebruikt, is het nog belangrijker om quality time de plek te geven die het verdient.

De waarheid is dat als iemand je vaak vraagt nadat je naar een sociale bijeenkomst bent geweest, hoe het met een bepaalde persoon gaat die je daar hebt ontmoet, je misschien niet weet hoe je moet antwoorden.

Dit komt omdat je er niet ‘helemaal’ bent. Tijd moet daarom in kwaliteit, niet in kwantiteit worden gemeten. Gebruik je tijd om jezelf volledig aan je partner te wijden, naar hem te luisteren en momenten met hem te delen.

3. Geschenken

Man heeft bosje bloemen voor zijn vrouw

Dit is een van de vijf talen van de liefde die Chapman definieerde. De auteur stelt dat het niet gaat om het geschenk zelf, maar ook om de moeite die iemand heeft gedaan om het te vinden en te kopen.

Veel mensen vragen zich echter, althans gedeeltelijk, af of het woord ‘geschenk’ de juiste is. Je weet waarschijnlijk dat een relatie vol geschenken, waarin aan alle materiële behoeften is voldaan, niet noodzakelijkerwijs wederkerigheid of interesse impliceert.

Misschien is het juiste woord ‘gebaar’. Aandacht besteden en geïnteresseerd zijn in het kennen van de smaak van je partner kan je ertoe aanzetten iets voor hem te kopen, wat heel anders is dan het uit pure laksheid doen.

Het is daarom het beste om een balans te vinden. Het ene mag het andere niet vervangen. Veel mensen raden ook aan om ervaringen te schenken om te delen.

4. Daden van dienstbaarheid is een van de talen van de liefde

Dit zijn al die acties waarmee je een ander persoon helpt en hem een plezier doet. Je moeder bijvoorbeeld eten brengen als je weet dat ze erg laat thuiskomt van haar werk en erg moe is.

Op dit punt is het altijd belangrijk om jezelf te controleren, zodat je niet gelooft dat je diensten verricht terwijl in werkelijkheid bepaalde dingen in het kader van gelijkwaardige relaties worden verwacht. Het schoonmaken van de keuken is bijvoorbeeld geen gebaar of gunst als je partner degene is die het avondeten heeft gemaakt.

5. Fysieke aanraking

Een kus, een knuffel, een schouderklopje, een streling… Verschillende gebaren communiceren waardering, begeleiding en steun. Een aantal mensen zijn lichamelijker en moeten in de buurt zijn. Aan de andere kant waarderen anderen hun persoonlijke ruimte.

Behalve dat elk persoon zijn of haar voorkeurstaal heeft om liefde te uiten of te ontvangen, is het belangrijk om de balans tussen al deze mensen te vinden en je bewust te zijn van de taal van de mensen om wie je geeft. Op deze manier wordt het voor iedereen gemakkelijker om zijn genegenheid te uiten.

De talen van de liefde: liefde is meer dan alleen romantische liefde

Je moet niet vergeten dat liefde door ECHTE mensen wordt gebouwd. In plaats van je toevlucht tot idealen of stereotypen te nemen, zou je het dus op de persoon met wie je bent moeten baseren.

Er is ook niemand die per se een exclusieve liefdestaal heeft, omdat ze elkaar vaak kruisen. Je moet ook in gedachten houden dat relaties en mensen in de loop van de tijd veranderen en dat het belangrijk is om je bewust te zijn van deze veranderingen.

De manieren om liefde te uiten hoeven niet met romantische liefde verward te worden. Liefde moet wederzijds zijn en gebaseerd zijn op respect, als een delicate dans.

Liefde heeft weinig met de mythen van romantische liefde te maken, die helemaal niet helpen, maar in plaats daarvan mensen onder druk zetten en frustreren met eisen, verwachtingen en overtuigingen. Relaties hebben tijd, geduld, kennis en veel communicatie nodig. Het kan helpen om je liefdestalen te kennen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eguiluz, L. R. (2006) Las parejas funcionales que perduran en el tiempo En A. Roizblatt (Ed.), Terapia familiar y de pareja (pp. 517-530). Santiago de Chile: Editorial Mediterráneo.
  • Gottman, J. y Silver, N. (2006). Siete reglas de oro para vivir en pareja. Buenos Aires: Editorial Sudamericana S.A.
  • Chapman, Gary. The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers, 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.