Depressie na een relatiebreuk: hoe ga je er mee om?

Het is normaal om een tijd van verdriet en rouw door te maken na een relatiebreuk. Als de symptomen echter niet verdwijnen of ze erger worden, kan het zijn dat je te maken hebt met een geval van depressie. Depressie na een relatiebreuk vereist zowel behandeling als ondersteuning.
Depressie na een relatiebreuk: hoe ga je er mee om?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige mensen zijn in staat om heel snel over een breuk heen te komen. Voor anderen kan genezing van het einde van een romantische relatie echter moeilijker zijn en meer tijd kosten. Weer anderen kunnen in extreme gevallen een depressie na een relatiebreuk ervaren. In dit artikel vertellen we je over de symptomen van dit soort depressie en hoe je deze kunt verhelpen.

Is het een depressie of een normale reactie op een relatiebreuk?

Het is normaal om je verdrietig te voelen

Depressie na een relatiebreuk

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een normale reactie op een relatiebreuk en depressie. Inderdaad, zelfs in minder serieuze relaties is het volkomen normaal om bepaalde gevoelens en emoties te ervaren wanneer ze eindigen. Met dat in gedachten, omvatten de reacties die we als normaal kunnen beschouwen de volgende:

  • Frustratie
  • Verdriet
  • Huilen
  • Slapeloosheid
  • Lusteloosheid en gebrek aan interesse

Met andere woorden, het is volkomen normaal om een tijd van rouw door te maken over een relatie die fout is gegaan. Het is tenslotte een verlieservaring.

Daarom is er geen reden om je zorgen te maken als je de bovenstaande symptomen ervaart. Hoe lang deze periode duurt, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben inderdaad meer tijd nodig, terwijl anderen veel sneller verder kunnen.

Depressie na een relatiebreuk

Als het gaat om een depressie na een relatiebreuk, verdwijnen de symptomen niet binnen een paar weken of zelfs maanden. Ze kunnen zelfs erger worden. Tot de symptomen behoren:

  • Verlies van interesse in welke activiteit dan ook
  • Een laag zelfbeeld
  • Gebrek aan energie
  • Niet genoeg slaap krijgen, of juist te veel slapen
  • Intense gevoelens van leegte of wanhoop
  • Verlies van eetlust of verhoogde eetlust
  • Mensen met een depressie bewegen langzamer en kunnen zelfs langzamer denken en praten
  • Moeite met concentreren
  • In extreme gevallen kan depressie gepaard gaan met zelfmoordgedachten en -neigingen

Wat te doen bij een depressie na een relatiebreuk?

De beste en meest effectieve manier om elke vorm van depressie te overwinnen, is door de hulp in te roepen van een professional. Hij of zij zal in staat zijn om de depressieve persoon te begeleiden en de juiste therapie te geven. In die zin kan een specialist het volgende aanbevelen:

Psychologische behandeling

Psychologische therapie kan helpen bij een depressie

Interpersoonlijke therapie door middel van cognitieve gedragstherapie zal bestaan uit het veranderen van iemands negatieve gedachten.

Tegelijkertijd zal de professional er ook naar streven om te voorkomen dat patiënten geobsedeerd raken door hun ex-partner of relatie. En het is natuurlijk ook erg belangrijk om gevoelens van woede aan te pakken. In die zin zijn cognitieve gedragstherapie en psychoanalyse de meest voorkomende therapievormen.

Verder kunnen professionals ook ontspanningstechnieken aanbevelen, die een zeer positieve impact zullen hebben op patiënten.

Psychofarmacologische behandeling

Afhankelijk van de ernst van een bepaald geval, kan een psychiater ook bepaalde antidepressiva voorschrijven.

Andere aanbevelingen

Hieronder staan meer aanbevelingen met betrekking tot depressie na een relatiebreuk.

  • Lichaamsbeweging bijvoorbeeld wordt sterk aanbevolen. Het vrijkomen van endorfine zal depressieve individuen namelijk helpen hun toestand te verbeteren en te overwinnen. Je hoeft echter niet naar een sportschool te gaan. Ga gewoon wandelen, hardlopen of fietsen.
  • Een ander veelvoorkomende aanbeveling is om bezig te blijven. In die zin is iets nieuws beginnen altijd een goed idee. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als het lezen van een boek of het starten van een nieuw levensproject.
  • Daarnaast is het, zoals we al hebben genoemd, belangrijk om jezelf niet te isoleren en contact en vriendschap met anderen te zoeken.
  • Gebruik geen drugs en alcohol om te ontsnappen of troost te vinden.
  • Zorg voor een gezond, uitgebalanceerd dieet. Met andere woorden, zoek fysiek evenwicht met gezonde gewoonten.
  • Slaap en rust voldoende.

De steun die je nodig hebt na een relatiebreuk

Blijf niet alleen maar ga uit met je vrienden

Het is in ieder geval cruciaal dat mensen met een depressie de steun hebben van familie en vrienden. Je moet nieuwe vrienden zoeken, je sociale kring verbreden, het contact met oude vriendschappen herstellen, enzovoort.

Een van de belangrijkste manieren om het probleem op te lossen, is socialiseren. Dit zal helpen om je af te leiden van je ex, je vorige relatie en de negatieve gevoelens die je ervaart. In het specifieke geval van een depressie kan het externaliseren van emoties en praten over het probleem met dierbaren namelijk zeer nuttig zijn.

Mensen die depressief zijn voelen zich echter vaak niet in staat om te socialiseren en isoleren zich van anderen. Dit brengt ons bij een belangrijke vraag: hoe kun je iemand helpen die aan een depressie lijdt na een relatiebreuk?

  • Allereerst moet je meer te weten komen over wat depressie is en wat de symptomen zijn. Kennis is altijd het beste wapen en gereedschap.
  • Praat met depressieve personen en moedig behandeling aan. Het is belangrijk om hen eraan te herinneren dat hun aandoening een oplossing heeft, en het is gemakkelijker te vinden in de context van een juiste behandeling. De beslissing om met de behandeling te beginnen is echter uiteindelijk aan de persoon die aan de depressie lijdt.
  • Zoek onmiddellijk hulp als je zelfmoordgedachten vermoedt.
  • Bied ondersteuning. Luister, versterk positieve gedachten, maak plannen met de depressieve persoon (ga bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, enz.)
  • Wees geduldig. Het overwinnen van een depressie kan een lang en moeilijk proces zijn. We moeten echter bij elke stap onze steun betuigen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.