Wat je moet weten over Prozac voor depressie

Prozac is een geneesmiddel gemaakt van een stof genaamd fluoxetine. Het nemen van Prozac voor depressie verhoogt het serotoninegehalte in je lichaam. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Wat je moet weten over Prozac voor depressie

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Prozac is een geneesmiddel waarvan de werkzame stof fluoxetine is. Prozac is een veelvoorkomend medicijn voor depressie. In feite was het een revolutionair medicijn om depressie te behandelen, omdat dit het eerste medicijn was dat door huisartsen werd voorgeschreven.

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, Lilly, lanceerde het in 1988. Kort daarna werd het ook in andere landen verkocht. Sindsdien hebben artsen veel vertrouwen in de effectiviteit en veiligheid, omdat veel mensen het goed verdragen. De bijwerkingen, waarover we later zullen praten, zijn minder agressief dan die van andere medicijnen.

Prozac was net zo effectief als bestaande medicijnen, maar veel veiliger. Eerstelijnsartsen begonnen het daarom (Spaanse link) voor te schrijven.

Interessante feiten over het gebruik van Prozac voor depressie

Zoals we weten kwam dit medicijn in 1988 op de markt. Acht jaar later gingen bedrijven generieke versies maken, evenals pillen om oraal in te nemen. Door pillen oraal in te nemen, werd het een stuk eenvoudiger om Prozac voor depressie in te nemen.

Voordat het patent in 1999 afliep, bereikte de verkoop van Prozac meer dan 30 miljoen dollar. Toen de generieke versie echter op de markt kwam, daalde dit cijfer tot ongeveer $700.000.

De fabrieken die het actieve ingrediënt van Prozac (fluoxetine) maken, bevinden zich in Puerto Rico, Brazilië en Turkije. Daarnaast bevinden fabrieken voor de tablet- en vloeibare versie zich in Frankrijk. Tot slot bevinden verpakkingsfabrieken zich in de VS, China, Brazilië, Saoedi-Arabië, Griekenland, Turkije en Frankrijk.

Over het algemeen heeft dit medicijn een revolutie op dit gebied teweeggebracht. Toen Prozac op de markt werd geïntroduceerd, nam het aantal vrijwilligers voor klinische proeven aanzienlijk toe.

Hoe werkt Prozac?

Fluoxetine is een antidepressivum dat tot de groep SSRI of serotonine heropname remmers behoort. Serotonine een biogene amine en fungeert in het lichaam als een neurotransmitter.

Met andere woorden, dit is de chemische stof die je humeur stabiel houdt. Je lichaam gebruikt serotonine ook bij spierbewegingen, zenuwen en het circadiane ritme. Het helpt ook bij je welzijn en geluk.

Prozac werkt daarom hoofdzakelijk met de specifieke serotoninetransporter, die zich naast het presynaptische membraan bevindt. Door hier fluoxetine aan toe te voegen, remt het de actieve heropname van de neurotransmitter.

Uiteindelijk gaat de hoeveelheid serotonine omhoog. Met meer serotonine kunnen meer moleculen op de receptoren reageren, die hun biologische functies activeren.

Prozac voor depressie: hoe het werkt in het lichaam

Prozac voor een beter humeur

Je kunt Prozac voor depressie oraal gebruiken en het beweegt heel gemakkelijk door je lichaam. Houd er rekening mee dat voedsel in je maag ervoor zorgt dat het langzamer wordt opgenomen, maar het heeft geen invloed op hoe lang het werkt. Dit medicijn gaat eerst door je lever en gaat vervolgens binnen 6-8 uur je bloed in.

Een ding om in gedachten te houden is dat fluoxetine zich aan plasma-eiwitten bindt (Spaanse link). Dit is erg belangrijk als je een ander medicijn gebruikt dat zich aan plasma-eiwitten bindt. Anders kunnen ze op elkaar reageren. Als dit gebeurt, dan zit er meer Prozac in het plasma en kan het zelfs giftig worden.

Dit geneesmiddel metaboliseert in de lever. Als gevolg van de verschillende reacties die plaatsvinden, maakt het lichaam metabolieten aan. De belangrijkste hiervan is norfluoxetine, dat werkt als Prozac bij het blokkeren van de heropname van serotonine.

Je lichaam verliest ongeveer 60% van de dosis via de urine en de rest via de ontlasting. Ieder lichaam elimineert medicijnen echter met verschillende snelheden.

Bijwerkingen

Bijwerking van prozac voor depressie

Hoewel het zeer effectief is, heeft Prozac voor depressie enkele controversiële bijwerkingen. Seksuele disfunctie en urineretentie zijn bijvoorbeeld de ernstigste. Dat Prozac veilig is betekent niet dat het geen bijwerkingen heeft. Naast de twee die we hebben genoemd, zijn andere bijwerkingen:

  • Droge mond
  • Misselijkheid
  • Gewichtsverlies
  • Nervositeit
  • Hoofdpijn

Hoewel dit veelvoorkomende bijwerkingen van Prozac voor depressie zijn, verdwijnen deze bijwerkingen in veel gevallen zonder een aparte behandeling.

Herinnering

Zoals bij de meeste medicijnen, kun je Prozac alleen op doktersrecept innemen en mag je nooit zelfmedicatie gebruiken. Aangezien Prozac zich alleen op het aspect van chemische onbalans van depressie richt, is het belangrijk om therapie te overwegen.

Deze therapie kan dan helpen met de emotionele aspecten en om te leren hoe je een gezonder leven kunt leiden. Er zijn talloze factoren die tot angst en depressie kunnen leiden, en het is belangrijk om hier rekening mee te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.