Hyporexia of gebrek aan eetlust

Hyporexia kan worden veroorzaakt door fysiologische, emotionele en sociale factoren. Lees dit zeer interessante artikel om er alles over te leren.
Hyporexia of gebrek aan eetlust

Laatste update: 06 oktober, 2020

Hyporexia is het medische woord dat wordt gebruikt om te verwijzen naar een verminderde eetlust. Hoewel deze aandoening op elke leeftijd kan voorkomen, wordt deze met name geassocieerd met veroudering.

De termen ‘hyporexia’ en ‘anorexia’ zijn vergelijkbaar. In feite is het in de praktijk lastig om ze van elkaar te onderscheiden. Anorexia veroorzaakt een volledig gebrek aan eetlust. Beide veroorzaken helaas een verslechtering van de gezondheid door totale ondervoeding of een tekort aan bepaalde stoffen, zoals vitamines.

Deskundigen schatten dat ongeveer 60% van de mensen ouder dan 65 jaar hyporexia treft. Het lijkt erop dat bijna 90% van de 80-plussers eraan lijdt. In dit artikel leggen we alles uit wat je erover moet weten. 

Wat veroorzaakt hyporexia?

Hyporexia of gebrek aan eetlust

Zoals we hierboven vermeldden, betekent hyporexia een verminderde eetlust. Dit verlies van eetlust leidt tot een verminderde voedselopname. Daarom gaat het meestal gepaard met gewichtsverlies en vermoeidheid.

Het probleem met hyporexia is dat het op de lange termijn kan leiden tot aanzienlijke voedingstekorten. Het komt vaak voor dat mensen die eraan lijden vitaminetekorten hebben en ook aan bloedarmoede lijden.

Hoewel het waar is dat de energiebehoefte afneemt met het stijgen van de leeftijd, is dit niet de enige oorzaak van deze aandoening. Verlies van eetlust wordt ook vaak geassocieerd met psychische problemen, zoals stress of depressie.

Ook zijn er veel experts die van mening zijn dat hyporexia een gevolg is van verminderde gevoeligheid vanwege ouderdom. Met andere woorden, een verminderd reukvermogen of smaak heeft ook invloed op de eetlust.

Andere situaties die tot hyporexia kunnen leiden, zijn zowel acute als chronische ziekten. Bovendien is het bij oudere mensen heel gebruikelijk om gevallen van kanker of spijsverteringspathologieën te vinden, die een directe oorzaak zijn.

Andere veel voorkomende oorzaken

Eenzaamheid kan ook een factor zijn

Eetlust wordt echter beïnvloedt door vele factoren. Bij ouderen houdt hyporexia ook vaak verband met situaties als het wonen in een verpleeghuis, gebrek aan goede zorg of eenzaamheid.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat bepaalde medicijnen dit kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn codeïne of morfine, maar ook chemotherapie.

In dit opzicht mogen we niet vergeten dat gebitsproblemen op deze leeftijd ook heel gewoon zijn. Elke tandpathologie of droge mond, die ook toeneemt met het stijgen van de leeftijd, kan het eten beïnvloeden. Het niet kunnen eten van vast voedsel kan erg smakeloos zijn.

Wat zijn de gevolgen van hyporexia?

Als je je eetlust verliest en steeds minder eet, dan kan dit tot ondervoeding leiden. Bij ouderen treedt deze ondervoeding meestal langzaam en progressief op. Het is dus moeilijk te detecteren.

Als iemand ondervoed is, neemt zijn spiermassa af. Daardoor hebben ze steeds minder kracht en neemt hun vermoeidheidsgevoel toe. Daarnaast is voeding direct gerelateerd aan je gezondheidstoestand en het immuunsysteem.

Hyporexia kan er dus voor zorgen dat elke ziekte waaraan een persoon lijdt, verergert. Daarom is het erg belangrijk om zo snel mogelijk te starten met een behandeling. Het beste is om eetgewoonten te veranderen.

Experts raden aan om meerdere keren per dag kleinere, meer calorierijke maaltijden te nuttigen. Daarnaast moet je proberen voedingsmiddelen te kiezen die smakelijk zijn en de tijdsduur van de maaltijd verlengen, zonder enige afleiding. Als deze maatregelen niet helpen, zou je medicijnen kunnen proberen die de eetlust opwekken.

Onthoud dat het belangrijkste is om altijd je arts te raadplegen als je vragen hebt. Je arts kan de situatie beoordelen en, afhankelijk van de oorzaak, concrete maatregelen aanbevelen die in jouw geval kunnen helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.