De gezondheid van ouderen - opties en behoeften

De gezondheid van ouderen hangt grotendeels van hun levensstijl af. Deze fase kan met goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en een goede instelling een zeer gunstige uitwerking hebben.
De gezondheid van ouderen - opties en behoeften

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De gezondheid van ouderen verdient onze volledige aandacht. Dit is, omdat veroudering vaak lichamelijke en psychologische problemen met zich meebrengt die zich bij elk individu op een andere manier uiten. Helaas worden deze problemen niet altijd begrepen of correct aangepakt.

Er is een wijdverbreid idee dat ouderdom ziekte en verval betekent. Het hoeft echter niet zo te zijn. Ja, mensen verliezen door de jaren heen wat vaardigheden en er is een groter risico op het krijgen van bepaalde ziekten, maar het probleem van gezondheid bij ouderen hoeft geen probleem te zijn.

Het aanhouden van goede dagelijkse gewoonten is een van de doorslaggevende factoren om in goede conditie te blijven en naarmate je ouder wordt een goede kwaliteit van leven te behouden. Dit is de beste tool die je hebt om de effecten van het verstrijken van de tijd te verminderen en je beter te voelen.

Basisbehoeften voor ouderen

Oudere vrouw krijgt controle

Ten eerste moet een ouder iemand regelmatig medische controles uit laten voeren zonder noodzakelijkerwijs al hun tijd hieraan te besteden. Er zijn daarnaast drie grote zorgen als het gaat om de gezondheid van ouderen:

 • Voeding
 • Fysieke gesteldheid
 • Psychosociale dimensie

Zoals je weet, is voeding essentieel om gezond te zijn. Het volgen van een uitgebalanceerd dieet is de sleutel, vooral als je ouder wordt. Op dezelfde manier is het cruciaal om fysiek actief te blijven om te functioneren zoals het hoort.

De psychosociale dimensie reguleert in dit stadium grotendeels de adoptie van gezonde gewoonten. In het ideale geval voert de oudere een zelfzorgroutine uit, maar dit kan alleen als er voldoende motivatie en vertrouwen voor is.

Voeding

Mensen moeten, naarmate ze ouder worden, uiteindelijk hun eetgewoonten veranderen. Enkele van de tekenen die kunnen aangeven dat het tijd is om dit te doen, zijn:

 • De darmen vertonen veranderingen, zoals blijkt uit frequente obstipatie of diarree.
 • Het lichaam begint vet op te hopen.
 • Een verlies van spiermassa of gewicht.

Er is niet voor alle ouderen één specifiek dieet. Mensen moeten in elk stadium van hun leven een gezond dieet volgen, maar vooral wanneer ze ouder worden. De enige beperkingen treden op als er een ziekte is die beperkt wat je kunt eten.

Preventie van vallen

Vallen komt vaak voor bij oudere mensen en dit is een van de dingen die tot een snellere achteruitgang en afhankelijkheid leiden. Je moet er daarom alles aan doen om het te voorkomen.

Een van de belangrijkste maatregelen hiervoor is het tegengaan van verlies van spiermassa door regelmatige fysieke activiteit. Gewichtheffen is hiervoor een goede oefening.

Je moet bovendien je omgeving aan je verouderingsbehoeften aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld lichtschakelaars bij het bed installeren en proberen niet in het donker rond te gaan lopen.

Verwijder ook alle voorwerpen van de vloer en maak kleedjes vast om de toegang tot persoonlijke spullen te vergemakkelijken. Een onstabiele persoon moet schoenen dragen die voor zijn behoeften geschikt is.

Huidverzorging

Handen met ouderdomsvlekken

Op latere leeftijd verzwakt de huid en heeft hij speciale zorg nodig om niet onder de gevolgen van het verstrijken van de tijd te lijden. De huid van een oudere is dunner en droger, daardoor kwetsbaarder en minder elastisch.

 • Over het algemeen moet een ouder iemand de juiste hygiëne handhaven, bij voorkeur met behulp van een neutrale zeep voor persoonlijke verzorging.
 • Ze moeten ook zonnebrandcrème gebruiken en langdurige blootstelling aan de zon vermijden.
 • Daarnaast moeten ze katoenen kleding dragen en ongeveer twee liter water per dag drinken.
 • Je moet bijzondere aandacht aan de huid van ouderen met een beperkte mobiliteit besteden. Het is dus erg belangrijk om hen te helpen regelmatig van positie te veranderen, hoogstens om de twee of drie uur.
 • Het is ook cruciaal om hun huid gehydrateerd te houden.

Emotionele en cognitieve gezondheid van ouderen

Ouderen moeten hun levensstijl meestal aanpassen. En om dit te bereiken, moeten ze haalbare doelen stellen die bij hun smaak, interesses en behoeften passen. Inactiviteit en isolatie kunnen gemakkelijk tot depressie leiden.

Het is voor hen daarom erg belangrijk om een actief sociaal leven te behouden. Het kan ook nodig zijn om in dit stadium te leren om hulp te vragen en te ontvangen, zonder dat ze zich nutteloos of belastend voor anderen voelen. Op dezelfde manier moet je deelnemen aan activiteiten waarbij je anderen kunt helpen, omdat dit je een goed gevoel over jezelf zal geven.

Tot slot zijn er op oudere leeftijd meer dan 100 vormen van dementie en de beste manier om ze te voorkomen is door regelmatige fysieke activiteit en een intellectuele activiteit aan te houden. Probeer geen tabak en alcohol te consumeren.

Zoals je kunt zien, is naarmate je ouder wordt het vinden van een manier om van je leven te genieten het belangrijkste tegengif tegen gezondheidsproblemen. Wellicht ook interessant voor jou

8 symptomen waar je op moet letten bij ouderen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
8 symptomen waar je op moet letten bij ouderen

Als je geen aandacht aan bepaalde symptomen bij ouderen geeft, mis je wellicht belangrijke tekenen dat er misschien iets mis is met je oudere gelie...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vassallo, C., & Sellanes, M. (2001). La salud en la tercera edad. Argentina: Secretaria de la tercera edad, 2-127.


De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.