Op oudere leeftijd je stem behouden

Hormonen spelen een belangrijke rol bij de stemverandering die op oudere leeftijd optreedt. Lees in dit artikel meer over dit proces en hoe je naarmate je ouder wordt voor je stem kunt zorgen.
Op oudere leeftijd je stem behouden

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over hoe je op oudere leeftijd je stem kunt behouden. Je hebt misschien gemerkt dat je stem nu je ouder bent geworden niet meer klinkt zoals vroeger.

Presbyfonie is de naam van deze verandering. Het verwijst naar de natuurlijke veranderingen die als onderdeel van het verouderingsproces in het strottenhoofd optreden.

Het strottenhoofd en de stembanden kunnen min of meer trillen, afhankelijk van de samenstelling van elke persoon, maar ook van hun leeftijd. Na verloop van tijd verliezen ze elasticiteit en collageenvezels.

Je vocale voetafdruk

Ieder mens heeft zijn eigen stem, die hem identificeert en uniek maakt. Om die reden moeten we ervoor zorgen. Wat bekend staat als de vocale voetafdruk wordt door de vorm van het superieure larynxkanaal bepaald, die bij elke persoon anders is. Om deze reden is de resonantie van de stem ook anders, zelfs op oudere leeftijd.

Hormonen zijn bij het stemveranderingsproces betrokken: testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen. Op oudere leeftijd neemt het testosteron bij mannen af en wordt de stem weer scherper. Bij vrouwen wordt het door oestrogeen iets dieper.

5 veranderingen die je op oudere leeftijd in je stem kunt opmerken

Naarmate je ouder wordt, kan je stem een heel ander karakter krijgen. Hoewel veel volwassenen op oudere leeftijd hun jeugdige stem behouden, kunnen enkele veelvoorkomende veranderingen merkbaar zijn:

  • Je stem klinkt dunner. Het geluid van de stem is minder resonerend. De stembanden in het strottenhoofd worden dunner en minder flexibel. Dit komt, omdat ze na verloop van tijd spierverlies lijden en niet meer trillen zoals voorheen.
  • Je stem klinkt ruwer. Je stem heeft effectieve trillingen nodig om het geluid helder te maken. Alles dat de sluiting van de banden verstoort en schadelijk is voor het strottenhoofd, zal daarom in een ruwe en schorre stem resulteren.
  • Het geluid is minder sterk. Veroudering heeft ook invloed op de projectie en het volume van de stem. Ook kunnen mensen met veranderde ademhalingssystemen merken dat hun stem lager is.
  • Er is een verandering in toon. Veranderingen in de toon kunnen ook aan atrofie van de spieren in de stembanden te wijten zijn en bij vrouwen gedeeltelijk aan hormonale veranderingen.
  • Er is meer vocale vermoeidheid. Als je stem krachtig begint, maar gedurende de dag wegebt, dan kan vocale vermoeidheid de boosdoener zijn. Zoals elke vermoeidheid, is stemvermoeidheid gerelateerd aan gebruik.

10 tips om op oudere leeftijd voor je stem te zorgen

Preventie is de beste remedie om problemen met de stem te voorkomen en ervoor te zorgen. Hier zijn enkele tips om voor je stem te zorgen en pathologieën te voorkomen die de organen van de stem kunnen beïnvloeden:

  • Forceer je stem niet en schreeuw niet.
  • Vermijd zeer lawaaierige plaatsen en probeer niet boven lawaai uit te praten als je erbij in de buurt bent.
  • Rook niet en blijf niet in rokerige omgevingen die het strottenhoofd irriteren.
  • Probeer je keel niet te schrapen.
  • Als je vaak verkouden, allergisch bent of hoest, raadpleeg dan een specialist om de juiste behandeling te krijgen.
  • Als je last hebt van heesheid of afonie en het duurt langer dan 10 dagen, ga dan naar de specialist.
  • Drink genoeg. Je moet minimaal 6-8 glazen water per dag drinken. Op deze manier wordt het slijmvlies dat de stembanden bedekt goed gehydrateerd.
  • Zorg voor voldoende rust. Lichaamsmoeheid wordt in de stem weerspiegeld, vooral als je de stem voor werk nodig hebt.
  • Probeer waar mogelijk niet meer dan vier uur achter elkaar te spreken of meer dan twee uur te zingen, omdat dit de stembanden beschadigt.
  • Beperk de consumptie van alcohol en cafeïne, omdat ze de stemplooien uitdrogen. Probeer ook een uitgebalanceerd dieet te volgen en vermijd gekruid voedsel en zuivelproducten die de stem kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Veranderingen in de stem op oudere leeftijd zijn nog niet goed genoeg bestudeerd om een complete preventiestrategie te creëren. De praktijk van goede hygiëne en het volgen van het advies dat we je hebben gegeven, zal je echter helpen om je stem naarmate je ouder wordt in topvorm te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.

  • Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.

  • Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.