Negen natuurlijke middelen om voor je stem en keel te zorgen

Naast het gebruik van deze natuurlijke middelen, is het vermijden van schadelijke gewoontes zoals tabak, of temperatuursveranderingen, essentieel voor het goed verzorgen van onze keel.
Negen natuurlijke middelen om voor je stem en keel te zorgen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 10 juni, 2018

Zangers, publieke sprekers en iedereen die overdag veel moet praten, moeten deze middelen een keer proberen om voor hun stem en keel te zorgen. Naast de eerder genoemde personen, kunnen ook mensen die hun stem hebben verloren of chronische keelaandoeningen hebben er baat bij hebben.

In het artikel van vandaag leer je over de beste natuurlijke middelen om je stem en keel eenvoudig en effectief te beschermen.

Schadelijke factoren voor onze stem

Er zijn veel verschillende factoren die onze stem en keel negatief beïnvloeden:

 • Verkeerd spreken, het overbelasten van de stembanden
 • Te veel schreeuwen of spreken
 • Roken
 • Vervuiling
 • Temperatuursveranderingen en airconditioners

Ook vanuit inwendig oogpunt kan de gezondheid van onze organen schade toebrengen aan onze stem en keel. Naast griep en verkoudheid is er bijvoorbeeld ook een verband tussen de keel en de schildklieren of de darmen.

Oplossingen voor de stem en keel

1. Weegbree

Weegbree

Weegbree is een plant die van oorsprong uit Europa komt. Het groeit in vochtige gebieden, zoals in de buurt van rivieren of water.

Weegbree beschikt over een bepaalde eigenschap die de keel kalmeert, de stem zuivert, pijn verzacht en verkoudheid bestrijdt. Het is zeer nuttig als middel tegen hoesten en stemverlies.

We kunnen het gebruiken als thee of om mee te gorgelen.

2. Kaasjeskruid

Kaasjeskruid, of malva, heeft soortgelijke effecten als de weegbree, dankzij het hoge slijmgehalte.

Deze stoffen zijn een soort gelatineachtige vezels die aanwezig zijn in de bloemen en de bladeren. Ze beschermen slijm, zowel in de mond of keel als in de maag of darm.

Kaasjeskruid beschikt over ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende eigenschappen die helpen bij diverse problemen, zoals onder andere:

 • Geïrriteerde keel
 • Hoest, vooral droge hoest
 • Stemverlies
 • Heesheid
 • Keelontsteking
 • Verkoudheid

3. Salie

Salie

Salie beschikt onder andere over belangrijke ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Beide zijn essentieel voor de behandeling van de ontstoken gebieden van de bovenste luchtwegen.

Op die manier kan salie helpen bij elk soort keelprobleem. Het is een geweldig middel tegen bijvoorbeeld amandelontsteking, hoest, heesheid of keelontsteking.

4. Propolis

Propolis is een natuurlijk antibiotisch wonder, waardoor het een uitstekend middel is om het immuunsysteem te versterken en keelinfecties tegen te gaan.

Het beschikt ook over antiseptische eigenschappen en is rijk aan vitaminen, mineralen en etherische oliën. Het is perfect voor allerlei acute en chronische ontstekingsprocessen van de luchtwegen.

In tijden van crisis kunnen we vijf druppels per uur nemen tot we ons beter voelen, en dan de druppels verminderen als we ons beter gaan voelen.

5. Gember

Gember

Gember is een wortel met een verfrissende en kruidige smaak. Het kan warmte produceren, wat bijvoorbeeld zeer aan te bevelen is voor problemen met de keel.

Het is ook een dagelijks middel voor mensen die zingen, of mensen die vaak gebruik maken van hun stem, om alle soorten aandoeningen te voorkomen en genezen.

We kunnen gember gebruiken in thee of drankjes. We kunnen er ook voor kiezen om op een stukje van de wortel te zuigen voor het sap als we de specerij lekker vinden.

Tijdens het koken kunnen we het toevoegen aan vlees- en visgerechten om ze meer vocht en smaak te geven.

6. Kaneel

Kaneel uit Ceylon, de variëteit met de meest positieve effecten voor de gezondheid, beschikt over verwarmende, circulatoire, antivirale, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

De vele voordelen maken het tot een veelzijdig middel voor het verzorgen en genezen van keelproblemen. We kunnen het gebruiken in onder andere thee, in combinatie met citroensap en honing of pure stevia.

7. Knoflook

Knoflook

Knoflook is, net als propolis, een krachtig natuurlijk antibioticum. Knoflook reinigt en kalmeert de keel, en indien van toepassing, vermindert het ook de pijn.

Idealiter wordt knoflook rauw gegeten. Als we het echter moeilijk kunnen verteren, zijn er capsules beschikbaar voor consumptie.

8. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die zowel ontsteking als pijn vermindert. Het is ook een geweldige aanvulling om dagelijks te nemen om zo medicijnen en mogelijke bijwerkingen te vermijden.

We kunnen kurkuma gebruiken in bijvoorbeeld thee, of we kunnen de beroemde gouden melk bereiden.

9. Appelazijn

Appelazijn

Appelazijn is een middel dat geschikt is voor een breed scala aan omstandigheden.

Voor de keel kunnen we bijvoorbeeld de azijn in warm water verdunnen, of we kunnen ermee gorgelen. Naast het elimineren van slijm op de stembanden, helpt het om keelontstekingen te bestrijden.

Gebruik het bijvoorbeeld elke ochtend op een lege maag om gifstoffen te elimineren en voor je stem en keel te zorgen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.