Opioïdenbehandeling voor pijn bij kanker

Een opioïdenbehandeling stelt mensen in staat om intense pijn bij kanker onder controle te houden. Deze medicijnen kunnen echter leiden tot veel bijwerkingen, dus mensen moeten voorzichtig zijn met het gebruik. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Opioïdenbehandeling voor pijn bij kanker

Laatste update: 09 juni, 2020

Mensen met kanker krijgen vaak een opioïdenbehandeling om met intense pijn om te gaan. Vaak ontstaat een intense en invaliderende pijn door de druk van de tumor zelf. Het kan ook te wijten zijn aan bepaalde behandelingen of de daaropvolgende veranderingen van het immuunsysteem.

Vandaag de dag is kanker een van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Elk jaar sterven miljoenen mensen aan deze ziekte. Ongeveer 40% van de kankerpatiënten die een behandeling ondergaan last van ernstige pijn.

Helaas komt dit soort pijn in het laatste stadium van kanker bij ongeveer 80% van de patiënten voor. Het is een complexe situatie die moeilijk aan te pakken is. Ieder mens reageert op een bepaalde manier op een bepaalde behandeling en deze bestaat vaak uit zeer krachtige medicijnen.

Op dit moment boeken wetenschappers vooruitgang op dit gebied en stellen ze beetje bij beetje nieuwe behandelingsrichtlijnen op. In het artikel van vandaag bespreken we de behandeling van opioïden voor pijn bij kanker.

Hoe pijn bij kanker wordt behandeld

Klaprozen en pillen

Zoals we hierboven hebben vermeld, moet de behandeling van pijn bij kanker worden gepersonaliseerd. Zo moeten artsen de behandeling aanpassen aan elke patiënt, omdat het afhankelijk is van onder meer:

Er is echter een algemeen patroon bij de behandeling van pijn bij kanker, afhankelijk van de intensiteit van deze pijn. Deze schaal is opgesteld volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De volgende groepen medicijnen zijn gerangschikt van een lagere naar een hogere pijnintensiteit:

  • Eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol en niet-steroïde ontstekingsremmende middelen (NSAID’s), zijn geschikt voor mensen met lichte pijn. De meest voorkomende zijn ibuprofen en naproxen.
  • Het tweede niveau bestaat uit zwakkere opioïden voor patiënten met matige pijn. Deze groep omvat codeïne, tramadol of dihydrocodeïne.
  • Artsen schrijven een sterke opioïdenbehandeling voor bij zeer hevige pijn. Morfine is de meest gebruikte, hoewel de behandeling ook methadon of fentanyl kan omvatten. Helaas heeft meer dan de helft van de kankerpatiënten uiteindelijk op een bepaald moment deze medicijnen nodig.

Om pijn te classificeren, moeten artsen hun patiënten goed beoordelen. Ze gebruiken daarvoor een pijnschaal. Pijnschalen scoren verschillende kenmerken en de beleving van pijn om deze ergens tussen mild en ondraaglijk in te delen.

Over het algemeen is pijn het resultaat van meer dan één mechanisme. Het zal dus altijd nodig zijn om medicijnen persoonlijk af te stemmen op degene die pijn heeft.

Wat is een opioïdenbehandeling?

Opioïde medicijnen zijn medicijnen die worden gemaakt van opium en die ook inwerken op hersenreceptoren of opiaatreceptoren. Ze worden verspreidt via het centrale en perifere zenuwstelsel.

Wat deze geneesmiddelen doen is zich binden aan bepaalde receptoren en zo de zenuwprikkels inperken. Je moet echter in gedachten houden dat deze medicijnen veel bijwerkingen hebben.

  • Ten eerste is het belangrijk op te merken dat een groot deel van de opioïden, zoals morfine, verslavend is en kan leiden tot afhankelijkheid. Ook kunnen ze het gevoel van vermoeidheid en zwakte vergroten.
  • Een ander risico is dat ze kunnen leiden tot schade aan de luchtwegen. Artsen moeten dus heel voorzichtig zijn met de dosering en patiënten moeten deze medicijnen alleen onder medisch toezicht gebruiken.

Een opioïdenbehandeling voor pijn bij kanker

Injectienaalden en -spuiten

Het tweede niveau: zwakke opioïden

Zoals we hierboven hebben aangegeven, zijn de meest gebruikte medicijnen op dit niveau tramadol en codeïne. Een patiënt kan ze op verschillende manieren innemen. Codeïne is bijvoorbeeld bedoeld voor orale inname. Patiënten met lever- of nierproblemen moeten het gebruik hiervan echter vermijden.

  • De medicijnen kunnen de werkende stoffen vertraagd afgeven of direct voluit werken.
  • Ze kunnen ook gebruikt worden in combinatie met andere geneesmiddelen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

Het derde niveau: sterke opioïden

Deze geneesmiddelen zijn specifiek voor gevallen waarbij pijn bijna ondraaglijk is. Morfine is de meest voorkomende opioïdenbehandeling, omdat de manier van toediening zeer veelzijdig is.

Ook heeft morfine geen ‘pijnstillend plafond’. Artsen kunnen de dosering aanpassen afhankelijk van het bereikte effect. De limiet wordt echter bepaald door de bijwerkingen, omdat een overdosis tot de dood kan leiden.

Conclusie

Een opioïdenbehandeling voor pijn bij kanker is ingewikkeld. Daarom schrijven artsen het voor afhankelijk van de klachten van elke patiënt. Zoals je kunt zien, moet het altijd een arts zijn die de keuzes maakt en de richtlijnen voor dit soort behandelingen bepaalt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.