Wat te doen als je kinderen niet willen eten

Maaltijden moeten een plezierig familiemoment zijn. Als je kinderen echter niet willen eten, dan kunnen ze erg onaangenaam zijn. Je moet goed opletten en ervoor zorgen dat ze niet afvallen.
Wat te doen als je kinderen niet willen eten

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel ouders maken zich zorgen als hun kinderen niet willen eten. Over het algemeen is er niets om je zorgen over te maken, omdat dit meestal een fase is die ze snel zullen overwinnen. Als de kinderarts echter zegt dat het nodig is, dan moet je je kind misschien helpen om aan te komen.

Als baby groeit je kind snel, dus het is gebruikelijk dat baby’s relatief veel eten. Tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar kunnen er echter problemen met de eetlust ontstaan. Deze fase kan zelfs duren tot ze 6 of 7 jaar oud zijn. Hier vind je een Engels artikel over verminderde eetlust bij kinderen.

Als het etenstijd is weigert het kind waarschijnlijk het voedsel op te eten en zegt hij het niet lekker te vinden. Als gevolg hiervan kunnen de ouders proberen het kind te dwingen, traktaties aan te bieden of proberen hem te straffen. Dat is het moment dat de maaltijd een strijd wordt.

Leren om te eten

Kind wil niet eten

Het begin van aanvullende voeding is een ontwaken van smaakherkenning en smaakvoorkeuren van de baby. In eerste instantie zal hij alleen melk drinken. Naarmate het kind groeit, begint hij vast voedsel te eten en wil hij graag meer proberen en meer eten. Hij zal waarschijnlijk dol zijn op eten. Terwijl kinderen opgroeien, verliezen ze vaak dat verlangen om te eten.

Na hun eerste levensjaar zullen verschillende factoren invloed hebben op de wens van kinderen om te eten. Hun groeisnelheid zal vertragen en ze zullen sneller vol raken. Bovendien zal door hun interesse in de wereld om hen heen eten op een laag pitje komen te staan.

Naarmate kinderen opgroeien, beginnen ze de voorkeur te geven aan slechts enkele voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden. Als ouder zul je je waarschijnlijk zorgen maken. Ouders stellen hun kinderartsen voortdurend vragen over voedsel. Ook bezoeken ze op internet bepaalde websites, omdat hun kinderen niet willen eten.

Wanneer ouders zich zorgen maken over de voeding van hun kind, dan kunnen ze hen dwingen om meer voedsel te eten dan ze eigenlijk nodig hebben. Andere ouders kunnen erop staan dat hun kinderen alles opeten, ongeacht hun smaakvoorkeuren. Het is pas een echt probleem als een kind niet eet, wanneer dit zijn gewicht beïnvloedt.

Wanneer kinderen niet willen eten

Jongen zit bij zijn bord eten te mokken

Er kan ook een natuurlijke oorzaak zijn voor het gebrek aan eetlust van je kind. Een chronische ziekte, een griepachtige ziekte of een acute infectie kan ervoor zorgen dat je kind weigert om te eten. Dit duurt echter slechts een korte periode en als hij zich beter voelt, dan heeft hij weer een betere eetlust.

Het echte probleem is wanneer kinderen honger hebben, maar ze deze proberen te stillen door alleen voedsel te eten dat ze lekker vinden. Ouders spelen natuurlijk een sleutelrol bij het oplossen van dit probleem.

Als de bezorgdheid van de ouders tijdens de maaltijden een gespannen omgeving creëert, dan wordt de negatieve houding van het kind ten opzichte van voedsel alleen maar erger. Bovendien, als het kind alleen het voedsel wil eten dat hij lekker vindt en de ouders hieraan toegeven, dan zal dit een negatieve effect hebben.

Het kind zal dan weigeren om regulier voedsel te eten, omdat hij weet dat wanneer hij honger heeft, zijn ouders hem zullen geven wat hij wil. Als dit conflict voortduurt, dan kan de gezondheid van het kind worden aangetast. Als gevolg hiervan kan een arts je vertellen dat je kind hulp nodig heeft om aan te komen.

Hoe je een kind op een gezonde manier kunt helpen aankomen

Als kinderen niet willen eten

Kinderen leren de hoeveelheid voedsel te eten die ze nodig hebben om zich vol te voelen. Als het gezonde, gelukkige kinderen zijn die in het juiste tempo groeien, hoef je je geen zorgen maken over het percentiel dat ze op groeimeter hebben.

Ouders moeten zich alleen zorgen maken over het creëren van een aangename omgeving tijdens de maaltijden en over het geven van een gezond dieet aan hun kinderen. Als ze echter veel beginnen af te vallen, dan kan een kinderarts je vertellen dat ze moeten aankomen.

Tips om je kind te laten eten

Hieronder geven we je enkele basisaanbevelingen om te helpen met voeding en om je kind aan het eten te krijgen. Als dit het geval is dan kun je de volgende suggesties proberen:

  • Introduceer nieuwe voedingsmiddelen op een progressieve en aantrekkelijke manier. Als je kind herhaaldelijk weigert een voedingsmiddel te eten, probeer dan een ander voedingsmiddel met een vergelijkbare voedingswaarde aan te bieden.
  • Wees een voorbeeld. Ook als kinderen niet graag nieuwe voedingsmiddelen proberen, als ze zien dat hun ouders het eten, dan willen ze het vroeg of laat ook proberen. Het is daarom belangrijk om met het hele gezin aan tafel te eten en allemaal hetzelfde te eten.
  • Maak gebruik van hun voorkeuren bij het toevoegen van nieuwe voedingsmiddelen aan hun dieet. Er is geen grens aan creativiteit als het gaat om koken en het aanbieden van opties die je kinderen aanmoedigen om te eten. Het maakt echt uit hoe het eten gepresenteerd wordt, dus wees creatief.
  • Als je kinderen geen nieuw voedsel willen eten, wees geduldig en blijf proberen. Word niet boos. Als de weigering van het kind niet wordt gevolgd door negatieve reacties, zoals misselijkheid of braken, dan zal je kind beetje bij beetje het nieuwe voedsel leren eten.
  • Na een infectie is het normaal dat een kind gewicht verliest, maar het komt meestal snel terug. Haal voordeel uit de herstelde eetlust van kinderen om hen te helpen om aan te komen als ze ondergewicht hebben.

Laatste overwegingen

Vergeet niet dat het niet alleen om aankomen gaat. Een overmatige consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen die chemisch worden bewerkt en veel transvetten bevatten, mag niet worden gebruikt om je kind te helpen aankomen. Obesitas bij kinderen is een serieus probleem dat je koste wat kost moet vermijden.

Bovendien moet de maaltijd een prettige tijd voor het hele gezin zijn. Deze positieve relatie zal de eetlust van je kind beïnvloeden en het verbeteren. Dat geldt eigenlijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd!

Wanneer het kind eten associeert met iets leuks, dan zal het gemakkelijker zijn om het gebrek aan eetlust te overwinnen. Als je kind niet goed eet, dan kan je kinderarts aanbevelen om hem vitamines of voedingssupplementen te geven om een gezonde gewichtstoename te bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arnal, Rafael Ballester, and Mari Carmen Guirado. “Detección de conductas alimentarias de riesgo en niños de once a catorce años.” Psicothema 15.4 (2003): 556-562.
  • Castillo, Patricia. La alimentación de tu hijo. Editorial Planeta, SA (Barcelona), 1996.
  • Loureiro, Sofía. Guía de remedios naturales para niños. Grupo Planeta Spain, 2013.
  • Cevallos, Á. L. Z., Castellano, L. G. P., Barre, J. E. L., Rivas, M. E. O., Romero, A. A. A., & Véliz, R. I. R. (2019). Nutrición fundamental en infantes desde 1 a 5 años de edad. RECIMUNDO, 3(2), 934-963.
  • Ducuara-Mora, P. E. (2011). Consideraciones sobre la inapetencia infantil y la adopción de hábitos alimentarios saludables. CES Medicina, 25(2), 153-167.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.