Mogelijke redenen waarom je geliefde afstandelijk is

Je partner heeft de laatste tijd meer afstand genomen ... Is er iets? Was het iets dat je deed? Vandaag geven we je enkele aanwijzingen over de redenen waarom dit soort gedrag optreedt en wat je kunt doen als je je in een ongemakkelijke situatie bevindt.
Mogelijke redenen waarom je geliefde afstandelijk is

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De laatste tijd is het je misschien opgevallen dat je geliefde afstandelijk is. Of je hebt in ieder geval dat gevoel. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je je daar zorgen over maakt. Dit is tenslotte ongemakkelijk en je weet waarschijnlijk niet zeker wat er aan de hand is.

Houd er echter rekening mee dat het normaal is dat mensen soms introspectief zijn. Het betekent niet dat er iets mis is met je relatie. Misschien heeft je partner het gewoon moeilijk op het werk of is hij gestrest of heeft hij veel aan zijn hoofd.

Desalniettemin kunnen er inderdaad problemen zijn in je relatie en deze moeten naar buiten komen om ze op te kunnen lossen. Daarom ben je misschien bang om het soort actie te ondernemen dat, in plaats van te helpen, de relatie verder zal beschadigen omdat je bang en angstig bent.

Vandaag willen we je vertellen wat je kunt doen als je geliefde afstandelijk is. Op deze manier kunt je misschien samen een aantal gezonde oplossingen vinden. Je hebt twee mensen nodig om te dansen, maar het helpt als iemand de muziek aanzet!

Als je geliefde afstandelijk is, praat dan met elkaar

Dit is van fundamenteel belang als je wilt weten wat er aan de hand is. Eerst moet je begrijpen wat er in zijn hoofd omgaat, dus probeer met hem te praten. Doe dit vriendelijk, zonder aan te vallen, bekritiseren of beschuldigen.

Onthoud echter dat er mensen zijn die afstand, stilte en passiviteit gebruiken als een manier om met conflicten om te gaan in plaats van onderhandelen. Als dit het geval is, zoek dan een manier om te communiceren die gezond is voor jullie beiden of overweeg om in relatietherapie te gaan voor hulp op het gebied van communicatie.

Stel voor om in therapie te gaan

Stel voor om in therapie te gaan

Voor het grootste deel ontstaan afstand en conflicten als gevolg van het niet kunnen uitdrukken van wat je voelt. Na een gesprek met je geliefde zul je wellicht merken dat hij niet in staat om uit te drukken wat hij echt voelt of wat hij nodig heeft.

Het kan ook gebeuren dat je vraagt wat er mis is en hij zegt: ‘niets’. Dan moet je misschien samen aan de slag met behulp van professionele begeleiding. Er zijn twee soorten therapieën.

  • Individuele therapie: hier kun je werken aan je interne conflicten zoals een laag zelfbeeld, depressie, angst en onzekerheid. Je kunt ook werken aan eventuele problemen die je hebt met het beheersen van je emoties.
  • Relatietherapie: deze sessies zijn bedoeld voor koppels om met een derde erbij te praten en feedback te krijgen over de manier waarop ze met elkaar praten. Dit is bedoeld om hun manier van communiceren te verbeteren.

Beide leden van een relatie moeten bereid zijn om naar een therapeut te gaan om het te laten werken. Anders is het tijdverspilling omdat je niet het gewenste resultaat zult behalen.

Lees ook het volgende artikel:
Hoe neem je afstand van giftige mensen?

Los je onzekerheden op als je geliefde afstandelijk is

Los je onzekerheden over een afstandelijke geliefde op

Het is mogelijk dat geen van bovenstaande reden van toepassing is en dat je partner nog steeds van je houdt. Je onzekerheid is dan waarschijnlijk het probleem. Misschien is je zelfrespect laag. Je kunt leven met angst om verlaten te worden door ongezonde psychologische conditionering en wederzijdse afhankelijkheid.

Dit is vaak het geval wanneer je eerder in gecompliceerde relaties hebt gehad of als je bent opgegroeid in een giftige familieomgeving. Deze schadelijke relatiemodellen kunnen ertoe hebben geleid dat je onzeker en wantrouwend bent.

Angsten en onzekerheden alleen al kunnen een relatie schaden. Houd er rekening mee dat de problemen vaak alleen in je eigen hoofd zitten. Als dit het geval is, is het een goed idee om emotionele hulp te zoeken om hieraan te werken.

Overweeg therapiesessies met een psycholoog die je kan helpen het op te lossen. Een psycholoog kan je helpen om te bepalen wat je ervan weerhoudt om een gezonde relatie te hebben, zodat je deze punten kunt verbeteren.

Overweeg om de relatie te beëindigen

Als je geliefde afstandelijk is en je hebt geprobeerd om te praten en je bent in therapie geweest, kan in sommige gevallen de conclusie zijn dat je partner niet meer van je houdt of de relatie om welke reden dan ook niet wil voortzetten. Als dat zo is, is het tijd om het te beëindigen. Je hebt twee mensen nodig om te kunnen dansen, weet je nog?

Onthoud: je kunt een relatie niet voortzetten met iemand die geen relatie meer wil hebben. Het maakt niet uit hoeveel je nog van de ander houdt. Ga niet smeken en doe geen loze beloften.

Dit is geen persoonlijke afwijzing, maar een daad van eerlijkheid. Sommige mensen zijn gewoon niet bedoeld om samen met een partner te zijn. Accepteer dit en vind een aantal gezonde manieren om verder te gaan. In het begin is het misschien moeilijk, maar later zul je blij zijn dat je geen tijd meer hebt verspilt aan een relatie die nergens heen gaat.

Ja, dit is een moeilijke, moeilijke en pijnlijke situatie. Je zult je ongemakkelijk en eenzaam voelen en over het verlies moeten rouwen. Je zult echter gelukkiger zijn als je controle hebt over je leven en je tijd.

Het is veel beter om je eenzaam te voelen als je echt alleen bent dan je eenzaam te voelen met de persoon met wie je een relatie hebt. Ga in therapie en vul je tijd met nieuwe, gezonde ervaringen, hobby’s en vrienden.

Geef je afstandelijke geliefde altijd de ruimte

Zoals we hierboven al vermeldden, kunnen angst en onzekerheid in een relatie je ertoe brengen je partner te smoren als je nader tot hem probeert te komen. Dit is echter juist contraproductief.

Zodra je op deze manier begint te handelen, kan je partner zich nog verder terugtrekken. Hij wil meer ruimte terwijl je naar het tegenovergestelde verlangt. Dit zal alleen maar leiden tot wrok. Daarom is het zo belangrijk om in therapie te gaan om eventuele onzekerheden op te lossen.

Je moet weten dat communicatie de sleutel is tot een gezonde relatie. Het is cruciaal om je gevoelens en emoties tegenover je geliefde te uiten. Vertel hem wat je nodig hebt en laat hem hetzelfde doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.