Het rouwproces en de 5 fasen van rouw

We gaan allemaal ooit op een bepaald moment in ons leven door een rouwproces. Wanneer je dit proces voltooid hebt zul je elke wrok afweren, het verleden loslaten en verder gaan met je leven.
Het rouwproces en de 5 fasen van rouw

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Na een zwaar verlies gaan we allemaal door een rouwproces. Er bestaat echter een aantal manieren om dat proces draaglijker te maken.

De deur naar dit proces gaat open wanneer: 

Ongeacht het verlies zul je door verschillende stappen gaan. Vandaag gaan we ons erin verdiepen.

Het rouwproces kun je niet vermijden

Je kunt proberen om te voorkomen dat je een rouwproces moet doormaken. Toch zul je op een bepaald moment je verdriet moeten verwerken.

Als je een relatie verbroken wordt en je het verdriet probeert de ontwijken dan zul je waarschijnlijk heel snel een andere partner zoeken. Op die manier vermijd je het eerste stadium van het rouwproces. Dat is niet gezond, want je begint een nieuwe relatie zonder er op voorbereid te zijn en je geeft jezelf niet de kans om het vorige hoofdstuk af te sluiten.

Wat zijn de verschillende stappen van verdriet?

Ontkenning

Ontkennen

In deze eerste fase ontken je wat er gebeurd is. Je ontkent dat:

  • een geliefde weg is
  • de relatie met je partner voor altijd verbroken is
  • je niet meer nodig bent op het werk

Ontkenning is een manier om de ogen te sluiten voor wat er in de realiteit gebeurt. Mensen doen dat omdat de herinnering aan wat er gebeurd is hen pijn doet. Soms verzinnen mensen zelfs verhalen voor zichzelf. De overledene is bijvoorbeeld zogenaamd op reis, of de ex heeft gewoon wat ruimte nodig.

Deze ontkenningsfase heeft echter zijn eigen einde, wanneer de tijd rijp is.

Woede

Woede

Als je stopt met ontkennen en je realiseert wat er gebeurd is dan veranderen de dingen. Je wordt boos op de persoon die jou heeft verlaten, ongeacht of ze zijn overleden of je gedumpt hebben.

Je zult dingen beginnen te denken als:

  • “Waarom ik?”
  • “Het is hun schuld!”
  • “Ik verdien dit niet.”
  • “Ik zal het hem of haar nooit vergeven.”

Het is een stadium waarin je de ander de schuld geeft van je pijn en je hem of haar verantwoordelijk houdt voor wat je voelt.

Excuses zoeken

Einde van een relatie

Na woede begin je hoop te voelen dat het verlies misschien nog ongedaan gemaakt kan worden. Je begint excuses te zoeken om datgene te herstellen wat je verloren hebt.

  • Bij een overlijden proberen mensen om hun geliefde te contacteren via een medium of andere mensen die beweren dat ze met de doden kunnen spreken.
  • Bij een verbroken relatie proberen mensen hun partner misschien terug te krijgen en ze weer verliefd op hen te laten worden.
  • Als ze hun baan kwijt zijn, proberen mensen soms bij hetzelfde bedrijf opnieuw aangenomen te worden.

Als het uiteindelijk lukt om het verlies terug te draaien dan onderbreek je het rouwproces. Als je die persoon of die baan echter weer verliest, zal het een stuk pijnlijker zijn om het rouwproces voort te zetten.

Depressie

Depressie

Als je de vorige fase overwonnen hebt en je beseft dat er geen weg terug is dan begin je je meestal verdrietig te voelen.

Verdriet is gewoon het teken dat je onbewust accepteert wat er gebeurd is. Je weet dat alles voorbij is en je tranen zullen je helpen om de pijn eruit te krijgen en verder te gaan met je leven. Je moet echter opletten dat je niet blijft vastzitten in dit stadium, want een langdurige depressie kan rampzalig voor je gezondheid zijn.

Aanvaarding

Aanvaard het leven

Dit is de laatste fase, waarin je uiteindelijk het verlies accepteert. Je hebt geen hoop meer op herstel van wat verloren is gegaan. Daarom aanvaard je wat er gebeurd is, leer je ervan, en ga je verder met je leven.

Het is een geweldig stadium, waarin je je het goede kunt herinneren en kunt leren van het slechte.

Misschien brengt dit stadium niet meteen verlichting, maar brengt het in plaats daarvan emoties met zich mee zoals:

  • wanhoop
  • verdriet
  • apathie
  • vermoeidheid

Na verloop van tijd zul je echter vreugde en de wil om verder te gaan met je leven ervaren.

We gaan allemaal ooit op een bepaald moment in ons leven door een rouwproces. Wanneer je dit proces voltooid hebt zul je elke wrok afweren, het verleden loslaten en verder gaan met je leven.

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je vastzat in één van de stadia van rouw? Wees dan niet ongerust: je geraakt ooit wel tot in de laatste fase.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.