Ik word niet meer boos, ik luister gewoon

Sta niet toe dat het gedrag van anderen bepalend is voor jouw leven. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen emoties en je moet leren om gewoon te luisteren en pas later te reageren.
Ik word niet meer boos, ik luister gewoon

Laatste update: 21 februari, 2019

Woede is een normale, bijna dagelijkse menselijke emotie. Het komt vaak voor bij volwassenen, maar vooral bij kleine kinderen die niet weten hoe ze met hun emoties om moeten gaan en gewoon kunnen luisteren.

Probeer dit gevoel echter niet geheel negatief te bekijken.

 • Iedereen wordt immers weleens boos.
 • Iedereen raakt verbitterd in situaties die hij als onterecht beschouwt
 • Dit is ook een gezonde manier om te reageren op iets dat je niet tolereert, iets dat jou kwetst.

Woede zou echter gericht moeten zijn op iets specifieks en de duur ervan zou beperkt moeten worden.

Probeer het te zien als een lamp.

Deze lamp gaat aan om jou te waarschuwen voor aspecten in je omgeving waar je je zorgen over zou moeten maken en om je ervan bewust te maken dat je een keuze moet maken.

Als je toestaat dat woede controle over je krijgt, dan gaat het over in irrationele woede en geschreeuw. Het zorgt er misschien wel voor dat je iets doet waar je later spijt van krijgt. Het is belangrijk om goed met je woede om te gaan en het onder controle te krijgen. Pas dan kun je op een gepaste manier reageren.

In dit artikel nodigen we je uit om dieper in te gaan op deze veelvoorkomende emotie die soms onbekend blijft.

Leer je woede kennen om beter te kunnen reageren op je omgeving

Een van de bekendste specialisten op het gebied van woede en weerstand is zonder twijfel Eckhart Tolle. Deze vertegenwoordiger van de meer spirituele aspecten van de gedragswetenschappen deelt een zeer nauwkeurig concept over deze psychologische constructie.

Woede is een krachtige, negatieve en grijpende emotie. Wanneer je je woede niet onder controle houdt en de vrije loop laat, vult het je geest met negatieve gedachten.

 • Jij bent niet degene die in dit geval aan het redeneren is, in ieder geval niet de evenwichtige en logische delen van jouw zijn, maar juist die starre en negatieve emotie.
 • Eén ding waar je volgens ons en ook volgens Eckhart Tolle bij stil moet staan, is dat je soms boos bent zonder je dit überhaupt te realiseren.

Negativiteit

Al snel zal dat gevoel van negativiteit andere delen van je leven binnendringen. Tot je ten slotte het punt bereikt dat je volledig wordt overweldigd door pessimisme.

 • Woede kan ook over worden gebracht, waardoor het zich verspreid als een verstikkende energie die afstandelijkheid en ongemak om je heen creëert. Het is echt zeer onaangenaam.

Gelukkig zullen wij je nu laten zien hoe je dit ongemak kunt oplossen, dit gebrek aan harmonie met jezelf en je omgeving.

Kleuren

Hoe je je bewust kunt worden van wat je creëert

We geven je even een voorbeeld. Stel je eens voor dat je een rotdag hebt gehad op je werk. Een collega heeft een zeer giftige werkomgeving gecreëerd, vol onterechte geruchten die jou pijn doen en hier stoor jij je aan. Als de protagonist in dit verhaal draag jij hierdoor een hoop woede in je, word je alsmaar vermoeider en reageer je deze negativiteit thuis af op je gezin.

Elk kleine voorvalletje wekt bij jou een volkomen ongepaste reactie op.

Wat je eerst moet leren

Het eerste wat je moet leren is om in te zien dat deze innerlijke emotie, dit ongemak en dit slechte gevoel, iets is dat gecreëerd wordt door jouw omgeving.

Een negatieve emotie wekt niet alleen negatieve gedachten op, maar ook ongepast gedrag. Je moet leren om het te zien voor wat het is, leren hoe je kunt waarnemen dat er juist in jezelf een strijd wordt gevoerd.

Hoe je gewoon kunt luisteren en pas later kunt handelen

Je bent je inmiddels bewust van wat er bij je gebeurt en wat jij om je heen veroorzaakt. De focus van dit probleem zou niet bij je gezin moeten liggen en ook niet bij je werk, maar juist bij je geest.

 • Soms kun je het gedrag van iemand of een groep mensen nu eenmaal niet veranderen. In het geval van ons voorbeeld zal je collega niet veranderen. Zijn persoonlijkheid is nu eenmaal zoals hij is en je collega is altijd al kritisch geweest en heeft er altijd al van gehouden om roddels te verspreiden.
 • Als je niet in staat bent om iets negatiefs in je omgeving te veranderen, dan ben jij degene die de manier waarop deze negativiteit jouw emoties beïnvloedt moet veranderen.
 • Je hoeft niet te proberen om dit probleem minder belangrijk te maken of te doen alsof je er helemaal geen last van hebt. Probeer een beetje controle uit te oefenen. Overmeester je negatieve emoties, zodat ze jouw leven niet domineren en er geen ware hel van maken.
 • Alles dat jou in zijn macht heeft vermindert jouw levenskwaliteit. Dit is iets wat je nooit toe zou mogen staan.
Lamp

Je moet leren om je woede te kalmeren en jezelf assertief, vreedzaam en evenwichtig op te stellen, zodat je tegen deze persoon kunt zeggen dat zijn gedrag niet gepast is. Alleen omdat iemand in staat is om zijn emoties te controleren, betekent dit niet dat hij nooit eens mag handelen.

Geef grenzen aan

Zodra je eenmaal aan de bron van je woede en pijn hebt duidelijk gemaakt dat zijn gedrag niet gepast is, kun je gaan beginnen om alle negatieve emoties die in jou achterblijven te rationaliseren.

 • Dit soort kritiek is niet van toepassing op mij, omdat het mij niet definieert. Die beledigingen kwetsen mij niet: ik weet wie ik ben; ik bescherm mijn zelfvertrouwen.
 • Wat een bepaald persoon van mij denkt is zijn mening, onderdeel van zijn universum, maar in mijn wereld is het niet bepalend voor wie ik ben. Daarom zal ik verdergaan met het uitschakelen van al mijn woede en negatieve emoties. Ik ben vrij.

Woede teert op negatieve emoties, houdt ze onder controle en handhaaft ze. Vergeet niet dat deze strategieën ook geschikt zijn voor kinderen.

Hoe eerder je hun emoties begint te begrijpen, hoe beter. Leer kinderen om gewoon te luisteren, om rustig te blijven en sterk in hun schoenen te blijven staan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.