Hoe neem je afstand van giftige mensen?

Om afstand te kunnen nemen van giftige mensen, moeten we hen leren herkennen en, zelfs als het ons pijn doet, weten dat wegkomen van deze mensen belangrijk is voor ons welzijn.
Hoe neem je afstand van giftige mensen?

Laatste update: 14 juli, 2019

Ons leven is te kort en te mooi om te lijden onder de lasten van giftige mensen. Daarom moeten we leren om afstand te nemen van giftige mensen, voordat het ons te diep raakt.

Veel mensen gedragen zich op een bepaalde manier die ons geleidelijk aan zal schaden. In dit artikel zullen we je een aantal richtlijnen laten zien om de giftige mensen om ons heen aan te kunnen wijzen.

Afstand nemen van giftige mensen kan zeker gepaard gaan met beleefdheid en goede manieren. Niemand hoeft die negatieve last te verdragen die alleen maar zorgt voor problemen, stress en zorgen in je leven. Leer ‘nee’ te zeggen en leef je leven op je eigen voorwaarden.

Afstand nemen van giftige mensen

Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar iedereen met wie je het niet eens bent als giftig kunt classificeren. Dit geldt ook voor degenen die gewoon een andere mening of persoonlijkheid hebben dan jij. De giftige persoonlijkheid gaat veel verder dan een simpele botsing van persoonlijkheden.

Bovendien moet je je ook altijd bewust zijn van jezelf. Heb je er ooit aan gedacht dat je misschien een van de volgende soorten giftige mensen bent voor je vrienden en familie?

Gewelddadige giftige mensen

Een stel dat ruzie maakt op de bank

Hoe moeilijk het ook te geloven is, er zijn mensen die gemeen zijn en graag pijn veroorzaken. Er zijn vele gradaties van geweld en ze ontwikkelen het op verschillende manieren. Ondanks dat agressief gedrag vaak als normaal wordt gezien en geëxcuseerd wordt binnen de maatschappij, is er in werkelijkheid geen excuus voor.

Smoor agressief gedrag in de kiem, zelfs als het afkomstig is van een familielid, vriend of partner. Om het anders te zeggen, laat dit soort gedrag van niemand in je leven toe. Er is absoluut geen excuus voor iemand om tegen je te schreeuwen, je te beledigen of aan te vallen. Een slecht humeur, ruzie, woede, intimidatie en/of vernedering kan geen normale gebeurtenis in het leven zijn.

De emotionele vampier

Dit soort gedrag is gebaseerd op puur egoïsme. Deze mensen denken dat de wereld om hen heen draait en je hoort bovendien alleen van ze als ze iets nodig hebben.

Het is belangrijk om dit soort vampiers vroeg op te sporen en vooral te leren hoe je ze zo snel mogelijk kunt stoppen. Het is normaal dat je een zeker schuldgevoel hebt als je iemand iets ontzegt. Je moet echter begrijpen dat dit soort mensen geen echte vriend is.

Als je kunt zien dat deze persoon duidelijk veel, veel meer probeert te nemen dan hij of zij geeft, neem dan een gezonde afstand.

De negatieve persoon

Als we een metafoor kunnen gebruiken, zijn negatieve mensen een soort emotionele vampieren, in die zin dat ze onze vitaliteit en onze geest absorberen. Ze ervaren elke situatie als een probleem of moeilijkheid – zelfs de goede kansen die zich voordoen.

Dit soort is gespecialiseerd in het inboezemen van angst. Wanneer je een project, een idee van een reis of een illusie deelt, wijzen ze je overal op de gevaren. Als je deze trend volgt, zul je verlamd raken en je hoofd voortdurend vullen met twijfels en besluiteloosheid.

De schuldenaar

Een boze vrouw

Een persoon kan een slechte financiële periode meemaken. Dat is niet noodzakelijkerwijs gevaarlijk en het betekent niet dat ze giftig zijn. Als ze de lening die je ze hebt gegeven echter niet terugbetalen, dan ontstaan er problemen.

Verwacht excuses en het ontlopen van de verantwoordelijkheid van giftige mensen. Ze zullen nooit accepteren dat ze het mis hebben.

Dit type is makkelijk te ontdekken als je beseft dat ze zeggen dat ze geen mogelijkheid hebben om de lening terug te betalen, maar dat ze zich toch andere dingen kunnen veroorloven.

Onthoud het volgende: als ze je één keer bedriegen, hebben zij schuld. Als ze je twee keer bedriegen, dan is het jouw eigen schuld.

De jaloerse persoon

Er is niets giftiger dan het hebben van een jaloerse vriend. Dit is iemand die – in plaats van zich te verheugen wanneer er goede dingen met je gebeuren – je wantrouwig maakt of jaloers op je. Het jaloerse type koestert wrok tegen je en zal zich vroeg of laat tegen je keren.

Een jaloers persoon vergeet alle moeite die je hebt geïnvesteerd om iets te bereiken en waardeert nooit wat hij of zij heeft. Bovendien idealiseren ze altijd het leven boven dat van anderen en hebben ze vaak een minderwaardigheidscomplex. Deze giftige mensen kunnen alles benijden, of het nu gaat om een sociale positie, verschijning of een partner.

Hoe neem je echt afstand van giftige mensen

Breng deze tips in de praktijk, zodat wat van giftige mensen komt, geen invloed heeft op u:

 • Ten eerste, behoud gezonde criteria voor relaties en geloof geen minuut dat giftig gedrag normaal is.
 • Ten tweede, vertrouw niemand die geen geheim kan bewaren.
 • Sta geen minachting of onderwaardering van wie je bent toe.
 • Onthoud vervolgens dat iedereen die slecht over iemand anders praat, ook slecht over jou zal praten met iemand anders.
 • Dat gezegd hebbende, blijf uit de buurt van roddels. Er komt nooit iets goeds uit voort.
 • Houd er bovendien rekening mee dat een persoon wiens woord niets betekent, nooit een goede vriend zal zijn.
 • Een ander belangrijk punt is om situaties eerlijk en direct onder ogen te zien.
 • Vertrouw tot slot niemand die anderen kleineert of gebruikt om zelf vooruit te komen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gaffoglio, L. (2008). Cómo reconocer a las personas tóxicas. La Nación.
 • Navarro, M. (2016). Personas tóxicas, personas medicina. Sesenta y más, (333), 66.
 • Freire, E. (2013). Los malos del cuento: cómo sobrevivir entre personas tóxicas. Grupo Planeta Spain.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.