5 soorten emotionele vampieren
“Emotionele vampieren bestaan en doen alsof ze gewone mensen zijn, totdat hun diepste verlangens ze tot roofdieren maken. Ze zijn niet op jacht naar je bloed, maar naar je emotionele energie.
Ze hebben de macht om je woedend te maken, maar ook om je te hypnotiseren, om je geest met valse beloftes te verdoven net zolang totdat je door hen betoverd raakt. Deze emotionele vampieren trekken je aan om je leeg te zuigen.
Emotionele vampieren zijn warm en vriendelijk als ze voor je staan, maar achter je rug verspreiden ze geruchten.
In het begin lijken ze nog beter dan gewone mensen. Ze zijn slim en charmant. Je vindt ze aardig, je vertrouwt ze, je verwacht meer van ze dan van andere mensen.
Met als resultaat dat je meer verwacht, maar minder ontvangt. Ten slotte hebben ze je te pakken. Je nodigt ze uit in je leven en je merkt niets van de problemen, totdat ze je verlaten waarbij je leeg achterblijft, net als je portemonnee, en misschien zelfs met een gebroken hart.
En zelfs dan vraag je je nog af: ligt het aan mij of aan hen? Het ligt aan hen. De emotionele vampieren.”
-Uittreksel uit het boek “Emotionele vampieren” door Albert J. Bernstein-
Emotionele Vampieren
Net als bij andere relaties die we gedurende ons leven ontwikkelen, groeien de emotionele banden één kant of de andere kant op, aan de hand van hoe we ze voeden. Als we ze verdriet, jaloezie, klachten of constante woede voeden, ontstaan er ongezonde banden.
Het is bekend dat er relaties zijn die schadelijk voor ons zijn, waarbij veel drama ontstaat en onze emotionele balans wordt aangetast.
Er zijn mensen die ons, opzettelijk of per ongeluk, depressief, overweldigd of kwaad laten voelen of ons zelfs emotioneel kapot kunnen maken.
De waarheid is dat zonder effectieve strategieën om onszelf te beschermen, we een heerlijke maaltijd vormen voor emotionele manipulators, waarbij we ongezond gedrag en symptomen ontwikkelen (overeten, jezelf isoleren, stemmingswisselingen, je altijd moe voelen…).
Ze bestaan onder verschillende namen: giftige mensen, emotionele vampieren, roofdieren, parasieten enzovoort. Hoe je zo ook noemt, en hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze classificatie, er zijn mensen die vermoeiend zijn en ervoor zorgen dat we emotioneel in elkaar storten.
“Ze zijn misschien niet intrinsiek slecht, maar hun onvolwassenheid zorgt ervoor dat ze niet nadenken of hun acties goed of slecht zijn voordat ze iets doen.” -Albert J. Bernstein
Hieronder zullen we 5 soorten mensen beschrijven die slecht zijn voor je emotionele gezondheid, die onze energie opzuigen als een vampier en ons achtervolgen als een roofdier.
1. De passief-agressieve persoon
Zij zijn experts in het verhullen van hun vijandigheid. Ze drukken hun kwaadheid uit met een glimlach of met zorgen, maar ze verliezen nooit de controle.
De meesten van ons hebben deze techniek al wel eens gebruikt, maar deze mensen misbruiken het, zodat wij altijd degene zijn die ons geduld verliezen in plaats van zij.
De beste strategie is om hun gedrag van ons af te richten door achter onze overtuigingen te blijven staan, door grenzen te stellen en ons daaraan te houden. We verdienen het om met liefde en eerlijkheid behandeld te worden en we moeten ons niet door hen laten behandelen alsof “zij ons ons leven vergeven“.
2. De narcist
Ze denken dat ze het middelpunt van de aarde zijn. Ook zijn ze egocentrisch, verwaand en willen ze altijd worden bewonderd en in het middelpunt van de aandacht staan. Ze kunnen zich presenteren als slimme en aantrekkelijke mensen, tot het moment dat hun status of intellectuele autoriteit bedreigd wordt.
Ze kunnen op hun werk als enthousiaste en creatieve mensen worden gezien, zolang je maar dezelfde doelen hebt. Maar als jouw wensen niet overeenkomen met die van hun, komen hun klauwen tevoorschijn.
Hun motto is “ik eerst”, dus kwaad worden of onze wensen kenbaar maken heeft geen effect op hen. Omdat ze een gebrek hebben aan empathie of dit misschien goed hebben weggestopt, kan het moeilijk voor ze zijn onvoorwaardelijke liefde te begrijpen voor anderen dan zijzelf.
Zij komen op de eerste plaats en als dat niet het geval is, ontstaat er ruzie.
De beste strategie is om hun goede eigenschappen te waarderen, maar tegelijkertijd realistisch te zijn met je verwachtingen van hen. Ondertussen zorg je ervoor dat je niet weggedrukt wordt of jezelf ondergeschikt maakt. Begrijp dat het narcisme hun noodzaak is.
Je kunt altijd hun medewerking vragen als je hulp vraagt waar zij ook van profiteren en je hen kunt laten zien hoe het oplossen van jouw verzoek hen ook voordeel biedt.
3. De kwade persoon
Deze vampier brengt zijn tijd door met het beschuldigen, aanvallen, vernederen, bekritiseren en ruzie veroorzaken. Ze zijn verslaafd aan woede en ze straffen anderen regelmatig. Ze kunnen je in duizend stukjes breken met hun woede.
De beste verdedigingsstrategie is om je zelfbeeld te beschermen, zodat je door hun woede niet je geduld verliest. Blijf kalm, neem afstand en haal diep adem. Probeer in balans te blijven tegen hun aanvallen en ga er niet op in totdat je gekalmeerd bent.
Op deze manier kun je deze persoon ontwapenen, waarbij hij of zij zich bewust is van het belang je te onderkennen en dat jouw mening ook telt.
Deze mensen lijden onder hun aanvallen. Door hun verzoek op een kalme manier te behandelen, lukt het om je in hen in te leven.
Lees ook:
7 tips om je zelfbeeld te verbeteren
4. De martelaar
De martelaars zijn de koningen en koninginnen van het drama. Je kunt ze overal vinden. Ze weten precies hoe ze kunnen zorgen dat je je ergens rot over voelt. Ze zijn continu bezig je onzeker te maken en wrijven zout in je wonden.
De beste beschermingsstrategie is het idee los te laten dat we altijd perfect en verantwoordelijk moeten zijn. Iedereen maakt fouten. Als je je ergens schuldig over voelt, kun je het beste even afstand nemen en erover nadenken wat het precies is dat zorgt dat je je rot voelt en als het nodig is huilen.
Je kunt ook op hun aanvallen reageren met positieve woorden zoals: “Ik begrijp hoe je je voelt, maar als je ___ zegt doet dat me pijn. Ik zou het op prijs stellen als je dit niet meer zegt.”
5. De jaloerse en roddelende persoon
Dit zijn de nieuwsgierige mensen, degenen die het heerlijk vinden om over anderen te praten als ze er niet bij zijn om zo hun reputatie te beschadigen en gemene geruchten te verspreiden. Als ze dit doen voelt iedereen om hen heen zich vernederd en gekleineerd.
De beste verdedigingsstrategie is om je geen zorgen te maken over wat deze persoon over je zegt en om hun geroddel niet persoonlijk te nemen. De juiste houding is om ze gewoon te negeren.
Aan de andere kant is het het beste om van onderwerp te veranderen als je in een groep bent en deze persoon begint te roddelen. Deel de roddels niet met anderen.
Het is ook een goed idee om duidelijk te maken dat je weet wat er aan de hand is en dat je het niet prettig vindt.
We kunnen ze aanspreken en iets zeggen als: “Wat je zegt is schadelijk. Hoe zou jij het vinden als ik dat soort dingen over jou zou zeggen? Houd op met over me te praten.”
Herken de mensen die je emotioneel pijn doen en creëer je eigen verdedigingsstrategieën, zodat je psychologische gezondheid er niet onder lijdt.
Creëer afstand tussen jezelf en moeilijke mensen om je gezondheid te verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- AA.VV. (2006). Relaciones sociales y envejecimiento saludable. Fundación BBVA. https://doi.org/M-31.940 -2006
- Osho. (2015). Emociones. The Effects of Brief Mindfulness Intervention on Acute Pain Experience: An Examination of Individual Difference. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Vivas, M., González, B., & Gallego, D. (2009). Educar las emociones. Crítica. https://doi.org/http://www.escoltesiguies.cat/files/u21417/libro_educar_emociones.pdf
- Pérez-Pareja, J., Borrás, C., Palmer, A., Sesé, A., Molina, F., & Gonzalvo, J. (2004). Fibromialgia y emociones negativas. Psicothema.
-
Bernstein, A. J. (2001). Vampiros emocionales (Vol. 29). Edaf.