Slechte gewoonten die je relatie kapot maken

Een gezonde relatie is gebaseerd op betrokkenheid, respect en communicatie. Op dezelfde manier zijn er bedreigingen zoals een routine en oneerlijkheid die een zekere manier zijn om liefde te doden en daarom een relatie kapot te maken.
Slechte gewoonten die je relatie kapot maken

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Liefde kan net zo snel verdwijnen als dat het is ontstaan, en velen van ons realiseren zich niet dat bepaalde houdingen zekere manieren zijn om onze relatie kapot te maken.

Het gevoel dat we ‘liefde’ noemen, is als een nieuw gekiemd zaadje dat water en voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen gedijen en te groeien. Je moet ervoor zorgen, je moet het tijd en aandacht geven om ervoor te zorgen dat het zo mooi en gezond wordt als het maar kan zijn.

Als je dus verliefd bent, dan wil je misschien de snelste manieren weten om een relatie kapot te maken, zodat je ze als de pest kunt vermijden. Ben je er klaar voor om aantekeningen te maken?

Vijf manieren om je relatie kapot te maken

Een relatie tussen twee mensen vereist de inspanning en toewijding van beiden om te kunnen overleven. Iedereen die samen wil leven, moet elkaar respecteren. Dit vereist inderdaad inspanning, want je moet je ego en trots opzij zetten samen met eventuele vooroordelen die je hebt.

Een relatie is een team van twee personen. Om het spel te spelen, moeten jullie beiden actief zijn en allerlei concessies doen. Je moet ook grenzen stellen en deze respecteren. Dit is de enige manier om een evenwichtige langdurige relatie te hebben. Wat zijn dus de vijf dingen die van invloed zijn op een relatie?

1. Jaloezie

Man geeft zijn telefoon aandacht en zijn vrouw niet

Jaloezie beperkt iemands vrijheid en het gevoel van wantrouwen en frustratie zorgt ervoor dat een relatie giftig wordt. Je jaloers voelen is normaal. Het is logisch en redelijk om bang te zijn om iemand te verliezen die zoveel voor je betekent.

Wanneer dit gevoel echter extreem en onredelijk wordt, dan heeft dit voor de betrokkenen alleen maar negatieve gevolgen. Is het niet belachelijk dat de meeste misdaden die vanuit passie worden gepleegd te maken hebben met iemands behoefte om iemand anders te bezitten?

Jaloezie is niet flatterend en verandert het object van onze genegenheid in een bezit waarvan we denken dat we het moeten bewaken, net zoals een hond zijn voerbak bewaakt.

Het duidt ook op een duidelijk gebrek aan vertrouwen in elkaar en weinig vertrouwen in onze waarde. Het beïnvloedt dus twee van de belangrijkste pijlers van een relatie: vertrouwen en respect.

In extreme gevallen leidt jaloezie ertoe dat een van de leden van de relatie de vrijheid van hun wederhelft beperkt of op zijn minst probeert te beperken. Gedraag je op deze manier en je maakt gemakkelijk een einde aan wat een evenwichtige, harmonieuze interactie had kunnen zijn.

2. Je kunt je relatie kapot maken door deze te routinematig te laten worden

Routine is de ergste vijand van een relatie, hoe lang deze ook duurt. Het kan inderdaad verveling en andere onaangename gevoelens zoals frustratie veroorzaken. Op dezelfde manier kan dit tot verslechtering van de communicatie en verveling leiden.

Als je tegen routine geen standpunt inneemt, dan voel je je misschien boos en geïsoleerd van je partner, zelfs als je allebei nog steeds in hetzelfde bed slaapt. Er is niets ergers dan je alleen voelen, omdat je door degene van wie je houdt genegeerd wordt. Dit is een ondubbelzinnig teken dat je relatie het risico loopt kapot te gaan.

Als je er dus nog steeds om je partner geeft, dan moet je zorgen voor het zaadje van liefde die je ooit bent begonnen op te kweken. Je moet dingen vinden om samen te doen.

Doe dingen die laten zien dat je nog steeds van hem houdt en om hem geeft. Je kunt bijvoorbeeld samen yoga, pilates of danslessen volgen. Je moet ook tijd aan jezelf besteden. Op deze manier ga je elkaar missen en naar elkaars gezelschap verlangen.

Je kunt ook uitstapjes plannen en elkaar verrassen. Gebruik je verbeeldingskracht en je verlangen om de vlam opnieuw te ontsteken en je band te vernieuwen.

3. Oneerlijkheid

Ruzie een manier om je relatie kapot te maken

Een enkele leugen kan veel waarheden in twijfel trekken. Vertrouwen is een van de fundamenten van elke gezonde relatie en oneerlijkheid is een van de ergste vijanden.

Het is natuurlijk veel beter om altijd voorzichtig de waarheid te proberen te vertellen, zelfs als dit tot conflicten leidt. Het is altijd beter om oprecht te zijn, zonder angst, en de gevolgen te accepteren. Door te liegen riskeer je het vertrouwen van je partner te beschamen dat hij je heeft gegeven.

Oneerlijkheid kan het gevoel van liefde verdrijven, omdat het een van de belangrijkste grondslagen van een relatie is. Als je dus eenmaal op een leugen betrapt bent, dan zal de andere persoon twijfelen aan je oprechtheid met betrekking tot al het andere.

4. Kritiek en klachten

Een relatie vindt plaats tussen twee mensen en er zijn geen twee mensen gelijk. Je kunt en mag dus niet verwachten dat iemand zich ontwikkeld zoals je vorige partner.

Dit is een ander mens, die andere ervaringen heeft gehad dan jij, en wiens manier van denken en handelen verschilt van die van jou, ongeacht de vele dingen die je gemeen hebt.

Het is dus gewoon verkeerd, onredelijk en soms zelfs giftig om te verwachten dat je wederhelft precies zo handelt of zich gedraagt zoals jij verwacht. Als je ook constant klaagt en kritiek levert zal je relatie verslechteren en vergiftigd raken.

Het is veel beter om te communiceren en een constructief gesprek met je partner te voeren om een overeenkomst te bereiken die voor beide leden van een relatie werkt.

5. Ontrouw

Vrouw ziet man vreemdgaan

Ontrouw schaadt de meest elementaire onderdelen van een relatie: vertrouwen en respect. Het is een vorm van verraad. Als je het type persoon bent dat niet monogaam kan of wil zijn, dan moet je dat zeggen zodra je met iemand begint te daten.

Als je wederhelft gelooft dat je instemt met monogamie, dan zullen ze ontrouw beschouwen als een slag tegen de basisfundamenten van je relatie: vertrouwen, respect en liefde.

Merk op dat ontrouw liegen en gebrek aan inzet vereist. De andere persoon kan het echter ook ervaren als een gebrek aan integriteit, egoïsme en oneerlijkheid. Hoeveel de ander ook bereid is om te vergeven en proberen verder te gaan, er kan voor altijd iets in hem of haar zijn gebroken.

Als je je liefde wilt behouden en een duurzame, harmonieuze relatie wilt hebben, dan moet je weten wat een moment van genot je kan kosten. Is het de moeite waard om je relatie of zelfs je gezin te riskeren?

Houd in gedachten dat dit een van de moeilijkste klappen zijn voor mensen is die monogaam zijn. Je zult het risico van uit elkaar gaan als gevolg van je misstap moeten overwegen.

Maak je relatie niet kapot

Merk ook op dat wanneer je echt van iemand houdt en hem in de buurt wilt houden, je je wederhelft als individu, als je partner en als iemand die je vertrouwt, moet respecteren. Merk op dat hij niet verplicht is om verraad te vergeven. Bovendien, zelfs als hij dat wil, dan kan hij dat misschien niet.

Tot slot, houd er altijd rekening mee dat relaties net als een levend wezen wiens gezondheid je moet beschermen zijn. Je moet het voeden met liefde, vertrouwen, respect en avontuur. Houd het liefdevolle gevoel, waardoor je in de eerste plaats met hem een relatie begon altijd levend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.