Is vechten om bij elkaar te blijven een teken van liefde?

Als slechts een persoon vecht om de relatie te redden terwijl de ander hier geen moeite voor doet, dan zou het duidelijk moeten zijn dat de relatie geen toekomst heeft. Je doet er dan goed aan om zo snel mogelijk weg te gaan.
Is vechten om bij elkaar te blijven een teken van liefde?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vechten om bij elkaar te blijven kan worden gezien als iets heel romantisch. Maar is het het echt waard om te vechten voor een liefde waarvan de dagen geteld zijn?

Om dit uit te zoeken, moet je nadenken over de reden achter je problemen en hoe je ervoor vecht.

Misschien zit je in een situatie waarin je partner je mishandelt, maar kun je het verdragen om bij hem of haar te zijn omdat je wilt dat de relatie zich voortzet.

Is het altijd logisch om te vechten om bij elkaar te blijven? Veel mensen zeggen dat liefde geen strijd moet zijn. Liefde wordt dag na dag gecreëerd en beide partners zijn betrokken bij dat proces.

Als er een strijd is, dan wordt het duidelijk dat er iets niet goed gaat, maar misschien wil je het niet accepteren. Je probeert de muur te doorbreken die tussen jullie ontstaan is.

Vechten om bij elkaar te blijven is een grote moeite

Vechten om bij elkaar te blijven

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat vechten om bij elkaar te blijven een enorme verspilling van energie kan zijn. Je besteedt al je tijd en moeite aan een relatie die tekenen van ineenstorting vertoont. Misschien ben je vaker uit elkaar geweest en weer samen gekomen met dezelfde persoon. Dit is wat we een ‘intermitterende relatie’ noemen.

Het is ook mogelijk dat je partner ver weg woont en het lijkt erop dat dit nooit zal veranderen. Daar ben je dan, onderaan de afgrond, nog steeds hoopvol en met onrealistische verwachtingen.

Hoewel je volledig in staat bent om de strijd om samen te blijven beëindigen, is het iets dat bijna iedereen heeft gedaan en je weet precies waarom je het doet.

Liefde lijkt bijna alles te rechtvaardigen en er is een krachtig geloof aan verbonden: je moet vechten en dingen doorstaan voor de liefde. Maar is dit echt waar?

Het hangt er van af. Stel dat een koppel een intermitterende relatie heeft en telkens wanneer ze opnieuw beginnen, duurt het maar een paar maanden. Wanneer zullen ze zich realiseren dat dit altijd hun dynamiek zal zijn?

Als het een langeafstandsrelatie is en het lijkt alsof je nooit samen zult zijn in de toekomst, hoe lang zullen jullie dan allebei blijven vasthouden aan de onrealistische hoop dat dingen beter zullen worden?

“In het verleden hebben jongeren meer moeite gedaan voor hun relaties”

Ouderen die over hun relatie nadenken

Deze zin, vaak uitgesproken door een bejaard persoon, bevat een kern van waarheid. Het lijkt vandaag de dag alsof we een relatie zomaar hebben gekregen in plaats van er voor te moeten werken. Het is echter niet altijd zo.

Het vechten voor een relatie mag nooit verkeerd begrepen worden als: “Ik moet het verdragen dat mijn partner me misbruikt, me niet respecteert of mij vernedert”, of “Ik moet het verdragen dat ze ontrouw zijn.”

Nee. Er zijn dingen in een relatie die moeten worden doorstaan. Dat betekent echter nooit dat de ene persoon de ander mag laten lijden.

Als een persoon bijvoorbeeld ontslagen wordt, kunnen er financiële problemen zijn. Of de kinderen kunnen te rebels zijn…

In deze situaties moeten jullie allebei moeite doen. De relatie gaat namelijk verder en er zijn omstandigheden waarover jij geen controle hebt.

Als de andere persoon je echter pijn bezorgt, waarom ga je er dan mee door? Om ze jou kapot te laten maken?

In de liefde is niet alles de moeite waard

In de liefde is niet alles de moeite waard

Wanneer je moet vechten om bij elkaar te blijven is het tijd om erover na te denken of de relatie echt de moeite waard is. In de voorbeelden die we al hebben beschreven, druist je relatie soms in tegen de dingen waarvan je weet dat ze waar zijn. Niettemin blijf je doorgaan in de naam der liefde.

Misschien vergeet je dat liefde niet alles is en liefde niet alles kan. Je kunt verliefd worden op iemand die je pijn doet, maar dat betekent niet dat je het moet accepteren.

Onthoud: jij komt eerst. Jouw geluk is tenslotte het allerbelangrijkste. Als je voor niets vecht, is het hoog tijd om zelfbedrog te stoppen en de handdoek in de ring te gooien.

Bovendien moet je leren om dingen in perspectief te zien om de beste beslissingen te nemen. Daarnaast moet je boven alles voorkomen dat de dingen die je doet een verspilling zijn van inspanningen waarvoor alleen jij verantwoordelijk bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.