De schadelijke effecten van boosheid

Als we kwaad worden spannen we de spieren en gewrichten, ons bloed circuleert langzamer en onze hersenactiviteit - evenals de balans in ons zenuwstelsel, onze hormonale en cardiovasculaire systemen - wordt gewijzigd.
De schadelijke effecten van boosheid

Laatste update: 17 oktober, 2018

Afgezien van het feit dat het nooit goed is om kwaad op iemand of op jezelf te zijn, kunnen de effecten van boosheid ook het lichaam beschadigen. Er is een sterke relatie tussen onze gevoelens en hoe het lichaam hierop reageert.

In het volgende artikel kun je zien wat het met je gezondheid kan doen als je kwaad bent en hopelijk kun je leren te voorkomen dat je verandert in een mopperpot.

Boosheid (of irritatie) en angst zijn de twee emoties die het schadelijkst zijn voor onze lichaam, hart en geest. Men zegt dat zij de oorzaak zijn van alle kwaad (althans het meeste), waaronder een aantal ziekten.

Hoewel veel nog onbekend is, is er onderzoek gedaan dat hier bewijs voor heeft geleverd, dus het loont zich om uit te vinden wat er tot nu toe bevestigd is.

Lees ook het volgende artikel: Ik word niet meer boos, ik luister gewoon

Vermijd boosheid om beter en langer te leven

Een gelukkig leven is de beste manier om pijn, ziekteverwekkers en ziekten te voorkomen. Doe het rustig aan en probeer niet kwaad te worden of de kamer uit te stormen, want het heeft effect op je gezondheid.

Dit is niet alleen een indicatie van een positieve instelling of een goede opvoeding, maar het vermijden van woede kan het beste medicijn zijn voor je lichaam als je ziek bent.

Als we kwaad  gebeurd het volgende:

  • onze spieren en gewrichten spannen zich aan
  • de bloedsomloop vertraagt het natuurlijke evenwicht van het zenuwstelsel
  • het hart en hormonale systeem wordt verstoord
  • de bloeddruk, hartslag en testosteronspiegel stijgen
  • de hersenactiviteit past zich aan (met name in de temporale en frontale kwabben)
  • overmatige gal wordt geproduceerd, wat terechtkomt in delen van het lichaam waar het niet zou moeten zijn
Boos kind

Het is bewezen dat boosheid en irritatie de volgende dingen veroorzaken:

Aritmie

De fysieke en mentale stress die woede veroorzaakt, kan leiden tot een hartaanval of een andere aandoening die verband houdt met deze spier.

Leverschade

De galblaas kan ook beschadigen, omdat er door woede meer gal wordt uitgescheiden dan onder normale omstandigheden. Deze stof wordt uitgestoten via de blaas, wat weer lijdt tot ongewone spanning in tijden van woede.

Spierpijn

Als we boos zijn op onze baas, partner, kinderen of het lange pendelen, scheidt ons lichaam het hormoon adrenaline uit, dat ook wordt geproduceerd als we ons in een gevaarlijke situatie bevinden. Dit kan leiden tot spierpijn of spasmen, die gepaard gaan met hoofdpijn.

De schouders, nek en rug hebben hier het meest onder te lijden, omdat dit de lichaamsdelen zijn die het meest onder spanning staan.

Ruziemakend stel

Diarree

Boosheid kan leiden tot wat bekend staat als prikkelbaredarmsyndroom, dat op zijn beurt weer kan leiden tot colitis of diarree. Stress, angst, spanning en woede kunnen allemaal leiden tot intestinale onevenwichtigheden.

Gastritis

Dit is een van de meest voorkomende consequenties van woede en de symptomen zijn zure reflux, pijn en een brandend gevoel in de maag. Maagzuur irriteert de slijmwand wanneer je meerdere woedeaanvallen hebt, dus als je vaak heel boos bent, kan het niet alleen gastritis veroorzaken, maar het kan ook leiden tot maagzweren.

Dermatitis

Jeuk en huiduitslag worden onder andere door woede veroorzaakt. Periodes van spanning, stress, nervositeit en angst kunnen dit ook veroorzaken. Als je een wond hebt, kan die infecteren of erger worden, omdat een prikkelbaar persoon ook meer dan normaal geïrriteerd zal raken door zo’n wond.

Jeukende huid door boosheid

Boosheid, irritatie en gezondheid

Natuurlijk zijn er een aantal mensen die snel kwaad zijn, terwijl anderen meer de neiging hebben om kalm te blijven. Deze gevoelens zijn niet alleen van invloed op onszelf, maar ook op anderen om ons heen, zoals we hierboven hebben aangegeven.

Er zijn veel oorzaken van boosheid en het hangt grotendeels af van de persoon. Wat wel zeker is dat de optelsom van een reeks problemen en tegenslagen in het leven ertoe kan leiden dat we de controle over onze emoties verliezen.

Woede is een reactie van de geest die het mogelijk maakt om te bevestigen dat het gerechtvaardigd is en dat is de reden waarom iemand die kwaad is bijvoorbeeld kan gaan schreeuwen.

Boosheid kan ook worden veroorzaakt door gevaarlijke spanning of gebeurtenissen die plaatsvinden, waar het individu geen controle over heeft. Het onderdrukken van woede is nooit goed, omdat het zowel de psychische als de lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden.

Boosheid loslaten

Hoe voorkom je dat je boos wordt?

De sleutel, volgens psychologen, is zelfbeheersing. Het snelle tempo van ons dagelijks leven zorgt ervoor dat we soms boos worden vanwege de kleinste dingen, waarbij we onszelf niet de tijd geven om een pauze te nemen om na te denken.

Het begint te lijken alsof de hele wereld een samenzwering tegen ons vormt om onze woede te ontketenen.

Lange reistijden, frustrerende dagelijkse taken, financiële ellende, relatiestrubbelingen en persoonlijke problemen mogen echter geen redenen zijn om boos te worden. Dat lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt je gewoontes langzaam veranderen.

Het is belangrijk om tien minuten per dag in te delen voor het resetten van de geest. Hoe doe je dat? Probeer meditatie of yoga, ademhalingsoefeningen, gewoon een kopje thee en een goed boek of ga zitten om naar de vogels in de tuin te luisteren.

Ontspanning

Een ideale ruimte om te ontspannen is een schone en nette kamer die is gevuld met een geruststellende geur, zoals wierook of een etherische olie. Zet wat kalmerende muziek op. De geluiden van de natuur, klassieke muziek of muziek die je gebruikt voor meditatie zijn allemaal uitstekende keuzes.

Sluit je ogen, adem diep in door je neus en laat dit je kalmeren. Op het moment dat je woede voelt opkomen, probeer je een gevoel van kalmte op te roepen. Een andere nuttige techniek is om langzaam en gestaag te ademen tijdens het aftellen van tien naar één.

Doe je best om niet te reageren op het moment van agressie of op het hoogtepunt van het probleem en je irritatie of woede zal langzaam verdwijnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.