Ontbijten om ochtendhoofdpijn te bestrijden

Als je vroeg in de ochtend hoofdpijn hebt, dan is dit vaak een teken dat je uitgedroogd bent. Je moet een hoop vloeistoffen tijdens het ontbijt drinken om hoofdpijnen te verminderen of voorkomen.
Ontbijten om ochtendhoofdpijn te bestrijden
Sofía Quintana Alonso

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Laatste update: 15 februari, 2019

Ochtendhoofdpijn… Er is niks erger dan wakker worden met hoofdpijn. Het is iets dat veel voorkomt in de ochtend. Je voelt je mogelijk misselijk of hebt een droge mond… Waarom gebeurt dit? Wat kan je eraan doen? We staan op het punt om het je uit te leggen.

Waarom heb ik last van ochtendhoofdpijn?

Hoofdpijn in de ochtend

Geen avondeten

Je hebt het avondeten overgeslagen. Heb je dit ooit gedaan? Het is geen goed idee, aangezien je de volgende ochtend te weinig voedingsstoffen zal hebben voor de energie die je nodig hebt en als een gevolg voel je je zwak.

Apneu

Hoofdpijnen in de ochtend kunnen ook komen door apneu. Veel personen hebben dit probleem en realiseren niet dat storend snurken een teken kan zijn van slaapapneu. Dit kan die vervelende ochtendhoofdpijn veroorzaken.

Avondjes uit

Je hebt de vorige nacht te gek gedaan. Het kan zijn dat je te veel gegeten hebt op een feestje, te veel alcohol hebt gedronken of niet genoeg slaap hebt gekregen. Deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je de volgende dag hoofdpijn hebt.

Tandenknarsen

Je weet waarschijnlijk al wel wat tandenknarsen is en dat het een veel voorkomend probleem tijdens het slapen is. Je kan dit probleem op elke leeftijd krijgen en het kan leiden tot ondragelijke hoofdpijnen, vooral aan de zijkanten van je gezicht.

Het kan ook tot spanning in de nek leiden, wat vervolgens ook weer kan leiden tot hoofdpijnen.

Slaaphouding

Je hebt verkeerd geslapen. Je moet er op letten hoe en in wat voor positie je gaat slapen. Een slechte houding kan soms leiden tot een slechte bloedsomloop.

Medicijnen

Je hebt te veel van bepaalde medicijnen ingenomen. Sommige medicijnen zoals anti-angstmedicijnen kunnen hoofdpijnen veroorzaken als je ze regelmatig inneemt.

Slapeloosheid

Je heb last van slapeloosheid. Veel medicijnen die je helpen om in de nacht te slapen leiden tot hoofdpijnen in de ochtend. Het is beter om natuurlijke remedies te kiezen wanneer mogelijk.

Dit kan ook ontstaan door het rustelozebenensyndroom, wat ook wel bekend is als het restless leg syndrome. Deze aandoening is een redelijk veel voorkomende reden voor hoofdpijnen, aangezien het kan voorkomen dat je een goede nachtrust krijgt.

Mentale problemen

Als je last heb van een van angst of depressie, of beide, dan kan dit de reden zijn voor je ochtendhoofdpijnen.

Hoge bloeddruk

Je moet ervoor zorgen dat je je bloeddruk onder controle houdt, aangezien het een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijnen is.

3 ontbijten die helpen om ochtendhoofdpijn te bestrijden

Optie 1

citroensap
 • Drink een warm glas water met citroen.
 • Drink 30 minuten hierna een kop koffie of gemberthee met munt.
 • Een plak havermoutcake met olijfolie.
 • Een kleine kom met ananas en komkommer (of je kan ook altijd een sapje met deze ingrediënten maken als dat je voorkeur geniet).

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, begin je met een glas warm water met citroen. Dit verwijdert giftige stoffen en reinigt het lichaam.

Dan kan je tijd nemen om je klaar te maken, een douche te nemen en andere dingen die je moet doen te doen, totdat een half uur is verstreken. Koffie is het waard om te vermelden, aangezien het soms kan helpen om hoofdpijnen te bestrijden.

Dit ontbijt werkt niet voor iedereen en kan soms juist het tegenovergestelde effect hebben. Je moet zelf besluiten wat voor effect koffie op je lichaam heeft, alhoewel de meeste personen de energie-uitbarsting in de ochtend op prijs stellen en dit ook een goed effect op je lever kan hebben.

Als je geen thee wilt drinken, vertrouw dan op gember, aangezien het een geweldige en natuurlijke ontstekingsremmer is, waardoor het ook een perfecte pijnstiller is.

Je zou dit op moeten volgen met een plak havermoutcake met olijfolie om die essentiële vetzuren binnen te krijgen. Combineer tot slot ananas met komkommer om jezelf te hydrateren en alle vitaminen en mineralen te krijgen die ze je kunnen bieden.

Je moet ook een hoop vloeistoffen aan je ontbijt toevoegen, aangezien gehydrateerd blijven erg belangrijk is voor het verminderen van hoofdpijnen.

Optie 2

Salade met ananas en spinazie
 • Begin met een aardbei-fruitsapje.
 • Drink 40 minuten daarna een kopje koffie of kamillethee.
 • Vervolgens eet je een spinaziesalade met ananas.
 • Daarbij drink je een sapje met komkommer en een halve appel.

Dit is één voorbeeld van een gezond ontbijt dat je de nodige energie zal geven om die ochtendhoofdpijn te verminderen. Je zou wederom met een reinigend drankje moeten beginnen.

 • Meng 5 aardbeien met een glas water. Voeg geen suiker toe.
 • Wacht 40 minuten tot een uur en drink vervolgens een kop koffie.
 • Als dit juist averechts werkt, vervang dit dan door een kopje kamillethee.

Je kan daarna wat stukjes ananas en een handvol verse spinazie snijden om een shot van pure energie te krijgen.

Naderhand zou je een sapje moeten drinken met een kleine komkommer en een halve appel om de hydratatie die je nodig hebt te krijgen. Drink deze smoothie en je zal zien hoe goed het je zal doen voelen.

Optie 3

Broodjes met ei
 • Drink een glas amandelwater.
 • Een sandwich gemaakt van havermoutbrood met een gebakken ei en een paar druppels olijfolie. Je kan altijd een tortilla met kleine stukjes ham en selderij gebruiken als je dat wilt.
 • Een kom met watermeloen, noten en druiven.

Dit is nog een gezond ontbijt dat begint met een glas amandelwater. Amandelen zijn een geweldige analgeticum en helpen met hoofdpijnen. Ze zijn ook rijk aan magnesium. Eieren zijn ook geweldig, aangezien ze co-enzym Q10 bevatten, wat ook een hoop helpt.

Druiven en watermeloen zijn ook verrukkelijk, gezond en perfect om je te hydrateren. Je zal zeker genieten van deze optie! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.