Voedingsmiddelen die linolzuur bevatten

In het artikel van vandaag gaan we je vertellen over de soorten voedsel die linolzuur bevatten en waar dit vetzuur voor dient. De eigenschappen hiervan zijn behoorlijk interessant en gunstig voor je lichaam, dus je moet het zeker in je eetpatroon opnemen.
Voedingsmiddelen die linolzuur bevatten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die linolzuur bevatten. Het zou dan ook geen probleem moeten zijn om voldoende van dit vet via de voeding binnen te krijgen.

Je moet weten dat deze vetsoort veel gezondheidsvoordelen biedt voor je cardiovasculaire gezondheid. Sommige mensen suggereren zelfs dat het nuttig zou kunnen zijn als een bondgenoot als je probeert om af te vallen.

Linolzuur is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid die aanwezig moet zijn in een uitgebalanceerd eetpatroon. De inname ervan is namelijk cruciaal bij het voorkomen van bepaalde chronische ziekten.

Sommige voedingsdeskundigen en andere experts op het gebied raden aan om een linolzuursupplement aan je dieet toe te voegen, vooral als je via je dieet niet voldoende van deze voedingsstof kunt binnenkrijgen. Lees verder om te ontdekken welke voedingsmiddelen linolzuur bevatten.

Plantaardige producten bevatten linolzuur

Een kom met noten

Plantaardige producten zijn de belangrijkste bronnen van linolzuur, met name noten en zaden. Het is echter ook mogelijk om het uit eieren en sommige granen te halen.

Zaadoliën bevatten dit vetzuur, hoewel sommige experts het regelmatig consumeren ervan afraden (Engelse link). Ze waarschuwen ook voor het regelmatig frituren van voedsel in dit soort vet. De reden hiervoor is omdat de nadelige effecten van de andere lipide-componenten mogelijk de voordelen van linolzuur teniet kunnen doen.

Om de juiste inname van linolzuur in je eetpatroon te garanderen, moet je ervoor zorgen dat je uitgebalanceerd en gevarieerd eet. Over het algemeen is het eten van noten als tussendoortje halverwege de ochtend en de middag een goede manier om dit doel te bereiken.

We mogen in ieder geval niet vergeten dat linolzuur tot de groep van omega 6-vetzuren behoort. je bent zich er misschien niet van bewust, maar de inname van omega 3- en omega 6-vetzuren moet in evenwicht zijn om ontstekingen in het lichaam te voorkomen.

Dat stelt onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link). Het verliezen van dit evenwicht zou zelfs een risicofactor kunnen zijn voor de ontwikkeling van obesitas.

Voedingsmiddelen die veel linolzuur bevatten helpen het risico op ziekte te verminderen

Er zijn onderzoeken gedaan, zoals die gepubliceerd in het tijdschrift Public Health Nutrition (Engelse link) associëren de regelmatige consumptie van voedsel dat rijk is aan linolzuur met een vermindering van bepaalde soorten kanker, met name borstkanker. Het bewijs voor deze relatie is echter niet geleverd en dit zal nog verder onderzocht moeten worden.

Meer recente onderzoeken associëren de regelmatige consumptie van deze voedingsstof ook met een lager risico op het ontwikkelen van obesitas en atherosclerose.

In een artikel dat in 2019 gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) wordt gesproken over een mogelijke correlatie op lange termijn voor de vermindering van de risico’s bij chronische niet-overdraagbare ziekten.

Het lijkt duidelijk dat het consumeren van gezonde vetten een beschermende factor is tegen de ontwikkeling van verschillende ziekten. Dit type vet omvat alle lipiden die niet aan warmtebehandelingen zijn onderworpen.

Bij dit proces kunnen transvetten ontstaan waarvan men denkt dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Daarbij verliezen deze lipiden hun goede eigenschappen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De effecten van omega 3-vetzuren op de hersenen

Zorg voor een evenwichtige inname

Noten en zaden die linolzuur bevatten

Ondanks de voordelen die worden toegeschreven aan de consumptie van producten die linolzuur bevatten raden specialisten het nemen van kunstmatige supplementen niet aan. De opname van voedingsmiddelen die linolzuur bevatten in het dagelijks eetpatroon is voldoende om de voordelen voor de gezondheid te ervaren.

We willen nogmaals benadrukken wat we hierboven reeds vermeldden, dat linolzuur tot de groep van omega 6-vetzuren behoort. Op het moment dat er in het lichaam geen balans is tussen de verschillende soorten vetzuren zijn de ontstekingsremmende effecten ervan nihil.

De consumptie van linolzuur moet in de voeding worden afgewogen om optimaal van de voordelen te profiteren.

Met het oog op het bevorderen van de cardiovasculaire gezondheid is het essentieel om producten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren in je eetpatroon op te nemen zoals:

  • avocado.
  • extra vierge olijfolie.
  • vette vis. Wat betreft de vissoorten heeft het de voorkeur om kleinere exemplaren te kiezen, omdat deze minder zware metalen bevatten.

Eet voedingsmiddelen die linolzuur bevatten

Om je gezondheid te verbeteren en de het ontstaan van bepaalde ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten te verminderen, moet je linolzuur via het voedsel dat je eet binnen krijgen. Deze voedingsstoffen hebben positieve effecten op het lichaam en de gezondheid als je ze regelmatig consumeert (Engelse link).

De beste bronnen van linolzuur zijn plantaardige producten zoals noten, zaden of zelfs volkoren granen. Vermijd echter het kopen van producten die sterk verhit zijn geweest, omdat dit de kwaliteit van de linolzuur kan verminderen.

Ondanks de gunstige effecten van linolzuur op de gezondheid zijn er echter geen aanwijzingen voor het nut van kunstmatige suppletie met tabletten of pillen die voor dit doel zijn bedoeld. Deze manier van consumptie lijkt niet nuttig te zijn voor de preventie en behandeling van chronische ziekten.

De vetzuren die je via een gevarieerd en uitgebalanceerd eetpatroon binnen krijgt zouden voldoende moeten zijn om aan de basisbehoeften van het lichaam te voldoen. Richt je dus op het aanpassen van je eetpatroon en profiteer van de eigenschappen van linolzuur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Simopoulos AP., An increase in the omega 6/omega 3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients, 2016.
  • Zhou Y., Wang T., Zhai S., Li W., Meng Q., Linoleic acid and breast cancer risk: a meta analysis. Public Health Nutr, 2016. 19 (8): 1457-63.
  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cancer, obesity and atherosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019. 11 (2): 370.
  • Leizer, Cary, et al. “The composition of hemp seed oil and its potential as an important source of nutrition.” Journal of Nutraceuticals, functional & medical foods 2.4 (2000): 35-53.
  • Naughton, Shaan S., et al. “Linoleic acid and the pathogenesis of obesity.” Prostaglandins & other lipid mediators 125 (2016): 90-99.
  • Viladomiu, Monica, Raquel Hontecillas, and Josep Bassaganya-Riera. “Modulation of inflammation and immunity by dietary conjugated linoleic acid.” European Journal of Pharmacology 785 (2016): 87-95.
  • Jandacek, Ronald J. “Linoleic acid: a nutritional quandary.” Healthcare. Vol. 5. No. 2. Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.