De effecten van omega 3-vetzuren op de hersenen

Wetenschappelijke literatuur geeft aan dat er een verband bestaat tussen de consumptie van omega 3-vetzuren en de gezondheid van de hersenen. Lees verder om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen en hoe je deze kunt krijgen.
De effecten van omega 3-vetzuren op de hersenen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ken je de effecten van omega 3-vetzuren op de hersenen? Omega 3 is een vetzuur dat essentieel is voor ons lichaam en in vette vis, noten en plantaardige oliën aanwezig is. Je kunt het ook via supplementen verkrijgen.

Volgens informatie die in het jaarlijkse overzicht van voedselwetenschap en -technologie is gepubliceerd, levert de regelmatige consumptie ervan veel voordelen voor onze gezondheid op. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn hiervan het bewijs, naast het vermogen om het risico op verschillende chronische ziekten te verminderen.

Precies wat dat laatste betreft, hebben verschillende onderzoeken vastgesteld dat deze voedingsstof gunstig is voor de hersenen en voor zijn cognitieve functies. We willen vandaag dus wat informatie delen over de effecten van omega 3 op de hersenen.

De effecten van Omega 3-vetzuren en de hersenen

Studies koppelen een slechte inname van omega 3-vetzuren aan verminderde hersenprestaties. Deze vetzuren blijken essentiële voedingsstoffen voor hersencellen te zijn door zich aan celmembranen te binden.

Daarnaast verbetert het regelmatig consumeren van deze vetzuren de werking van de neurotransmitterreceptoren, zoals in Biomolecules & Therapeutics beschreven is (Engelse link). De wetenschappelijke literatuur beschrijft ook een verband tussen het optreden van cognitieve stoornissen, zoals een depressie of bipolaire stoornis, en een tekort aan omega 3-vetzuren.

Er moeten echter nog meer studies plaatsvinden voordat we definitieve resultaten kunnen vaststellen. Desondanks richten veel behandelingen van cognitieve processen zich tegenwoordig op veranderingen in de microbiota en omega 3-supplementen.

Omega 3 en omega 6

Vis en noten en olijfolie

De consumptie van omega 3-vetzuren is op een positieve manier aan een betere cognitieve functie gerelateerd. Dit onderwerp wordt momenteel onderzocht. Als het om je dieet gaat, dan is het belangrijk om de balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren te overwegen.

De eerste zijn voorlopers van ontstekingsremmende moleculen, terwijl de laatste ontstekingsmoleculen zijn. Om deze reden moet er een verhouding van 1: 1 zijn om ontstekingsprocessen in het lichaam te voorkomen.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn meestal rijk aan omega 6-vetzuren, terwijl vette vis en plantaardige oliën rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Het huidige dieet zorgt voor een disbalans in de richting van omega 6-zuren door de stijging in bewerkte voedingsmiddelen en fastfood.

Het is daarom belangrijk om de consumptie van vers voedsel te verhogen. Essentieel in je dieet zijn:

  • Vette vis
  • Noten
  • Plantaardige oliën

Ze verhogen namelijk je inname van omega 3-vetzuren en ze brengen de vetten opnieuw in evenwicht.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren

Omega 3-supplementen

Het is vrij gebruikelijk om omega 3-vetzuren in verschillende situaties aan te vullen. Veel atleten gebruiken deze supplementen bijvoorbeeld om ontstekingen door blessures te voorkomen. Gezonde volwassenen kunnen ze ook gebruiken om op middellange tot lange termijn het ontstaan van complexe ziekten te voorkomen.

Op dezelfde manier en gezien de nieuwste artikelen in de wetenschappelijke literatuur, zouden ze een belangrijke aanvulling moeten zijn in processen die met cognitieve stoornissen verband houden. De combinatie met prebiotica en probiotica kan interessant zijn als het om de behandeling van bepaalde processen rond depressie gaat.

Twee porties blauwe vis per week

Een lepel met omega 3-capsules

Omega 3-supplementen zijn ideaal voor het verkrijgen van deze voedingsstof onder speciale omstandigheden zoals bij ziekten of het beoefenen van sommige sporten.

De consumptie van vette vis is essentieel om de juiste aanvoer van omega 3-vetzuren te garanderen. Tot een paar jaar geleden was de inname beperkt. Mensen vreesden namelijk dat het een impact op het lipidenprofiel zou hebben.

We weten tegenwoordig echter dat de inname van enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet niet alleen het cholesterolgehalte niet verhoogt, maar zelfs lichtjes kan verlagen.

De aanbevelingen zijn tegenwoordig dus minimaal 2 porties vette vis per week. Dit moet echter wel in combinatie met de regelmatige consumptie van rauwe plantaardige olie.

Door de oliën aan hoge temperaturen te onderwerpen, gaan sommige van hun voedingsstoffen en eigenschappen verloren. Oververhitte oliën zorgen bovendien voor processen die op middellange en lange termijn tot het verschijnen van afvalstoffen leiden die giftig zijn voor het lichaam, zoals acrylamide.

De effecten van omega 3-vetzuren: conclusie

Het regelmatig consumeren van omega 3-vetzuren is essentieel. Het is noodzakelijk om je inname van verwerkte producten te verminderen en de consumptie van verse producten te verhogen om de balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren te herstellen.

Volgens de huidige literatuur over dit onderwerp is dit, omdat dit soort vetzuren het ontstaan van bepaalde cognitieve ziekten kunnen voorkomen. Er moeten echter nog meer onderzoeken worden gedaan om dit bewijs te garanderen.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat vet een zeer calorische voedingsstof is. Om deze reden moet de consumptie ervan plaatsvinden in het kader van een uitgebalanceerd en normaal dieet. Op deze manier kunnen we voorkomen dat je aankomt en alle ziekten die er gewoonlijk mee gepaard gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chang CY., Ke DS., Chen JY., Essential fatty acids and human brain. Acta Neuro Taiwa, 2009. 18 (4): 231-41.
  • Tanaka., Farooqui AA., Siddiqi NJ., et al., Effects of docosahexaenoic acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul), 2012. 20 (2): 152-57.
  •  Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.
  •  Appleton KM., Sallis HM., Perry R., Ness AR., Churchill R., Omega 3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database Syst Rev, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.