De oorzaken van biceps-peesontsteking

De belangrijkste oorzaak van biceps-peesontsteking is overbelasting van de bovenste biceps door de repetitieve en frequente beweging van de armen boven de schouders te plaatsen. Lees er hier meer over!
De oorzaken van biceps-peesontsteking

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Biceps-peesontsteking is een aandoening die de pees van de biceps beïnvloedt. Meestal leidt dit echter niet tot ernstige gevolgen. Het wordt meestal gedetecteerd wanneer een persoon pijn ervaart door alleen zijn arm te bewegen. We zullen hier de oorzaken van een biceps-peesontsteking bespreken en de preventie ervan.

Over het algemeen zijn veel factoren een oorzaak van de manifestatie van een biceps-peesontsteking. Deze omvatten sport- en werkactiviteiten waarbij gewoonlijk armkracht gebruikt wordt in combinatie met de leeftijd. Hoewel het zeldzaam is, kan dit probleem, als het niet goed behandeld wordt, tot een scheur in de pees leiden.

Biceps-peesontsteking is een van de belangrijkste oorzaken van schouderpijn. Hoewel het begint met een ontsteking die pijn veroorzaakt, kan dit uiteindelijk tot chronisch letsel met gedeeltelijke of totale peesscheur leiden. In dit artikel zullen we deze aandoening en de oorzaken ervan nader bekijken.

De biceps en zijn pezen

Een man met biceps en schouderpijn

De biceps nemen aan de meeste armbewegingen deel en helpt daarnaast nabijgelegen gewrichten om te stabiliseren. Het is de spier die zich in de bovenarm bevindt.

Pezen zijn sterke bindweefsels die de spieren aan de botten verbinden. De distale pees hecht het onderste deel van de biceps aan de elleboog. De proximale pezen verbinden de bovenkant van de biceps aan de schouder.

Aan de biceps zitten twee proximale pezen. Deze zitten zich op verschillende punten aan het schouderblad vast. Ze helpen het hoogste deel van de arm in de schouderkom te ondersteunen. Ze vergemakkelijken ook beweging.

De biceps zijn bij verschillende bewegingen betrokken en neemt deel aan beweging van de onderarm (vooral: de handpalmen naar voren of naar boven draaien). Daarnaast is de biceps ook betrokken bij het buigen van de elleboog. De biceps helpt ten slotte ook om het schoudergewricht te stabiliseren.

Wat is biceps-peesontsteking?

De biceps kunnen veel verwondingen oplopen die zich zowel in de schouder als in de elleboog kunnen voordoen. Een biceps-peesontsteking treedt op wanneer er een ontsteking in het lange gedeelte van de proximale pees is.

De aandoening veroorzaakt hevige pijn in het voorste deel van de schouder. Over het algemeen gebeurt dit wanneer de arm van een persoon vaak boven de schouder wordt geheven. Deze aandoening maakt het echter moeilijk om dagelijkse activiteiten te doen, zoals:

  • Een shirt aantrekken.
  • Een bal gooien.
  • Op het getroffen gebied slapen.
  • Enz.

Oorzaken van een biceps-peesontsteking

Een vrouw met een halter
De meest voorkomende oorzaak van biceps-peesontsteking is overbelasting, hetzij door sport of werkactiviteiten of een andere aandoening. De meest voorkomende zijn:

Soms wordt de humeruskop abnormaal opgetild en naar voren verplaatst, wat de biceps kan beschadigen. Dit leidt tot een aandoening die bekend staat als subacromiaal impingementsyndroom, wat ook tot een biceps-peesontsteking kan leiden.

Al het bovenstaande veroorzaakt ontsteking, oedeem of kleine scheurtjes. Als dit probleem zich voordoet, dan kan er chronische degeneratie optreden. Dit leidt tot de verandering van de normale collageenvezels van de pees. Uiteindelijk kan dit tot een gedeeltelijke of volledige peesscheur leiden.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Natuurlijke oplossingen voor een peesontsteking

Preventie van biceps-peesontsteking

De belangrijkste manier om deze aandoening te voorkomen is door alle activiteiten te vermijden waarbij je je armen vaak boven je hoofd brengt. Deze bewegingen zijn bij sporten zoals honkbal en tennis heel gebruikelijk.

Als je deze bewegingen niet kunt vermijden, dan moet je oefeningen doen om de spieren van je schouder en bovenarm te versterken. Als je schouderspieren goed ontwikkeld zijn, dan verliest de arm zijn stabiliteit niet en is hij minder gevoelig voor blessures.

Een andere preventieve maatregel is om deze bewegingen met een juiste techniek te doen. Vreemde of onhandige houdingen onderwerpen de schouder aan overmatige druk, wat uiteindelijk problemen veroorzaakt, zoals een biceps-peesontsteking.

Als je tijdens het doen van een bepaalde activiteit pijn voelt, stop dan met het maken van die bewegingen totdat je door een arts gecontroleerd kunt worden Hij zal je adviseren over de te nemen stappen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.