9 voedingsmiddelen waardoor je beter in slaap komt

Kan je moeilijk slaap vatten? Je bent zeker niet de enige. Leer in dit artikel 9 voedingsmiddelen kennen die je helpen om beter te slapen.
9 voedingsmiddelen waardoor je beter in slaap komt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Val jij moeilijk in slaap? Kost het je veel moeite om de slaap te vatten of heb je hiervoor medicatie nodig (met schadelijke bijwerkingen)? Weet dan dat je niet de enige bent met dit probleem en dus ook niet de enige bent die zoekt naar middelen om beter in slaap te komen.

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk om uit te rusten. Het zorgt er ook voor dat je alerter en productiever bent. Voor kinderen is een goede nachtrust ook belangrijk om goed te groeien.
Het ideale aantal uren slaap ligt tussen:
  • Negen en elf uur voor kinderen.
  • Acht tot tien uur voor tieners.
  • Zeven tot negen uur voor volwassen.
  • Zeven tot acht uur voor oudere volwassenen.

Miljoenen mensen ter wereld hebben slaapproblemen. Waar weinig van hen echter rekening mee houden, is dat niet enkel hun activiteiten, maar ook hun eetgewoonten hun slaapproces en slaapkwaliteit beïnvloeden.

Om beter te slapen, raden we daarom aan om de volgende voedingsmiddelen in je eetpatroon op nemen. Vergeet ook niet dat je beter niet meer eet tot twee uur voor je naar bed gaat, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om het eten te verteren.

1. Amandelen helpen je beter slapen

Amandelen hebben een grote en positieve invloed op de slaapkwaliteit. Ze bevatten tryptofaan en magnesium, die de juiste hoeveelheid van het slaaphormoon helpen produceren. 

Amandelen bevatten ook een hoge dosis aan gezonde vetten die je metabolisme een boost geven terwijl je slaapt.

  • We raden aan om rauwe amandelen te eten, maar als ze extra smaak wil geven kan je ze wel even roosteren.
  • Een ander idee is om amandelen te vermengen met bananen of aardbeien, maar voeg zeker geen zoetstoffen toe.
  • Vergeet niet dat zowel het fruit als de amandelen calorieën bevatten en dat je minder calorieën verbrandt terwijl je slaapt.

2. Volkorenbrood

Volkorenbrood

Door het type graan waarmee volkorenbrood gemaakt is, bevat het vitamine B1 en B6. Je kan het bijvoorbeeld combineren met honing om de hersenen zo sneller aan de nodige dosis tryptofaan te doen geraken. De vitamines en tryptofaan zullen omgezet worden in serotine en zullen je beter in slaap helpen komen.

Daarom dat enkele van de bekendste diëtisten volkorenbrood met honing aanraden voor het slapengaan, om het gehalte aan tryptofaan in je lichaam te verhogen en versnellen.

Wanneer je volkorenbrood koopt, kies je best voor een ambachtelijke soort. Als dit niet mogelijk is, kijk dan de etiketten na en kies voor het brood met de minste suiker en de meest volwaardige ingrediënten.

Wil je hierover meer te weten komen?
Wat is het gezondste brood?

3. Pure chocolade

Pure chocolade bestaat in duizenden variaties en smaken. Het stimuleert de aanmaak van serotonine, waardoor je lichaam en geest tot rust komt.

Door de cacaoboter die het bevat, helpt het bovendien hartproblemen te voorkomen.

4. Beter in slaap komen door het eten van bananen

Bananen helpen om beter in slaap te komen

Bananen zijn nuttiger dan de meeste medicijnen als het op beter in slaap komen aankomt. Naast het feit dat ze heel voedzaam zijn, stimuleren bananen ook de aanmaak van melatonine en serotonine, wat de slaapkwaliteit ten goede komt.

Door voor het slapen een banaan te eten, krijgt je lichaam een extra dosis magnesium en kalium binnen. Deze twee mineralen hebben een ontspannend effect op je spieren en zenuwen. Je zal snel merken dat je gemakkelijker de slaap vat en energieker ontwaakt.

5. Kruidenthee

Kruidenthee is een van de beste opties voor een lange en verkwikkende nachtrust. Theesoorten met ontspannende en kalmerende krachten zijn onder andere:

  • Kamille
  • Citroenmelisse
  • Passiebloem
  • Limoenbloesem
  • Citroen

Dit betekent dat je door het drinken van deze theesoorten beter kan rusten en minder wakker zal worden. We raden aan om de thee warm te drinken en zonder suiker, zo’n tien minuten voor het slapengaan. 

Als je niet gewend bent om thee zonder suiker te drinken, zal dit aanvankelijk niet zo lekker smaken. Probeer het een paar dagen en je zal merken dat je het snel gewend raakt om thee zonder suiker te drinken.

Misschien ook interessant om te lezen:
7 kruidentheeën tegen insomnie

6. Melk

Melk helpt om beter in slaap te komen

Melk is rijk aan tryptofaan en calcium. Het calcium zorgt er dan voor dat de tryptofaan beter door ons lichaam kan worden opgenomen. Melk is daarnaast ook een onmisbaar voedingsmiddel voor kinderen en volwassen vanwege de vitamine A en D die het bevat.

We raden vooral aan om warme melk te drinken, omdat dit het lichaam ontspant. De koolhydraten en melkvetten zullen het insulinepijl verhogen, waardoor de tryptofaan gemakkelijker door het lichaam kan stromen, wat op zijn beurt ervoor zal zorgen dat je beter in slaap komt en blijft.

7. Kip

Kip bevat veel tryptofaan en is ook erg makkelijk verteerbaar. Daarom is een volkoren sandwich met kip het perfecte avondmaal, in combinatie met een handvol amandelen voor het slapengaan.

Dit is een erg gemakkelijk avondmaal qua bereiding en het is makkelijk verteerbaar. Daarnaast is het een gemakkelijke avondsnack voor degenen die ‘s avonds laat voor het slapen nog honger krijgen.

8. Honing om beter in slaap te komen

Honing helpt om beter in slaap te komen

Honing bevat glucose en deze stof stuurt signalen uit naar je hersenen om orexine aan te maken, een stof die je waakzaamheid beïnvloedt.

Door een klein beetje honing te eten ‘s avonds maak je je lichaam klaar om te gaan rusten. Je kan bijvoorbeeld honing toevoegen aan je thee en zo ook onnatuurlijke zoetstoffen vermijden.

9. Kersen

Een van de beste fruitsoorten die je beter en langer doen slapen zijn kersen. De melatonine in  kersen verbeteren namelijk je slaapritme. Het enige wat je moet doen, is acht kersen eten bij het avondeten.

Ga dus creatief aan de slag en verwerk de 9 voedingsmiddelen uit dit artikel in je maaltijden om je slaapkwaliteit te verbeteren. Je zal dan merken dat de resultaten niet lang uitblijven.

Uitgelichte afbeelding van wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Meng X, Li Y, Li S, Zhou Y, Gan RY, Xu DP, et al. Dietary sources and bioactivities of melatonin [Internet]. Vol. 9, Nutrients. Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI); 2017 [cited 2019 Jan 3]. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28387721
  • Halson SL. Sleep in elite athletes and nutritional interventions to enhance sleep. Sport Med [Internet]. 2014 May [cited 2019 Jan 3];44(SUPPL.1):S13-23. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791913
  • Zeng Y, Yang J, Du J, Pu X, Yang X, Yang S, et al. Strategies of Functional Foods Promote Sleep in Human Being. Curr Signal Transduct Ther [Internet]. 2015 Apr 14 [cited 2019 Jan 3];9(3):148–55. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26005400

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.