Vliegen op afstand houden met deze natuurlijke afweermiddelen

Deze natuurlijke afweermiddelen zijn geen probleem voor ons. Maar vliegen kunnen ze niet uitstaan. Probeer ze vandaag nog uit! Je zal merken dat ze in geen tijd kan verjagen.
Vliegen op afstand houden met deze natuurlijke afweermiddelen

Laatste update: 16 oktober, 2018

Hoor je het gezoem van vliegen zelfs nog in je dromen? Als die kleine insecten in cirkeltjes om je heen blijven vliegen, dan kan dat best erg irritant worden. Maar hoe kan je vliegen op afstand houden?

Het eerste wat je moet doen, is ervoor zorgen dat je huis niet langer een aantrekkelijke ruimte is voor vliegen. Vliegen voeden zich met voedingsresten en uitwerpselen. Als je hen dus een buffet voorschotelt, zullen ze nooit vertrekken.

Ben jij zo iemand die zegt “dat is geen probleem?” Dan moeten wij je erop wijzen dat je je vergist. Als je de vuile vaat in de gootsteen laat staan, of je laat de afval zich opstapelen, of je ruimt niet op tijd de uitwerpselen van je huisdier op, dan zal het erg moeilijk worden om vliegen te weren.

Het maakt eigenlijk niet uit hoe je de vliegen voert. Als je je huis niet schoon houdt, dan zal geen enkel middel helpen.

Je vindt het misschien vervelend om hierover na te denken. Maar vliegen maken deel uit van de voedselketen. Want zij zijn verantwoordelijk voor het opeten van dierlijke karkassen. We raden je dus aan om ze op hun plaats te houden en niet in je huis.

We laten je hier zien hoe je een aantal natuurlijke afweermiddelen zelf kan maken. Je kan ze gebruiken om de vliegen weg te jagen. Zonder jezelf en je gezin bloot te stellen aan chemische producten die je normaal gesproken in de winkel koopt.

1. Vliegen op afstand houden met kruidnagel en citroen

Kruidnagel is een kruid dat niet alleen een speciale smaak en specifieke geur geeft aan je schotels.

Het heeft antibacteriële eigenschappen die vliegen bestrijden. Als je het combineert met citroen, dan heb je een afweermiddel dat zelfs nog doeltreffender werkt.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 citroen
 • 12 kruidnagels

Hoe maak je dit middeltje?

 • Snij de citroen in tweeën.
 • Steek daarna de kruidnagels in de citroenhelften tot ze vol zitten.
 • Leg de halve citroenen daarna in de hoeken van je kamers of aan de ramen.

De geur die dit middeltje verspreidt, stoot vliegen af. Je kan dit proces zo vaak herhalen als je wil. Als je daar de voorkeur aan geeft, kan je de citroenen over je hele huis verspreiden om de vliegen weg te houden.

2. Vliegen op afstand houden met lavendel

Welke kruiden kunnen nuttig zijn in het huishouden? Lavendel staat absoluut in de top vijf van deze lijst. Het ruikt niet alleen geweldig.  Het heeft daarnaast ook het vermogen om vliegen, vlooien en zelfs muggen af te weren.

Met lavendel kan je thee maken of je kan een lavendelplant in je huis zetten. Maar je kan ook een bosje lavendel kopen en het overal in je huis leggen.

3. Vliegen op afstand houden met een zak met water en wodka

vliegen

Dit trucje is uit oma’s tijd en heel eenvoudig te maken. Het enige wat je moet doen is een plastic zak met sluiting (een ziplock bag) vullen met water en wodka. Hang het ergens aan de buitenkant van je huis in de deur- en raam-openingen.

Hoe werkt dit middeltje? Het zonlicht wordt weerspiegelt in het water en verhindert dat de vliegen het huis binnenkomen. Bovendien kunnen ze de geur van wodka niet uitstaan.

4. Vliegen op afstand houden met azijn

Azijn is een afweermiddel dat nooit faalt. Het bezit antiseptische vermogens en is in staat om bacteriën te doden. Daardoor zal het helpen om van je vliegen in huis af te komen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1/2 kop azijn (100 ml)
 • 10 druppels vloeibare zeep

Hoe maak je dit afweermiddeltje?

 • Warm eerst de azijn op om de geur nog sterker te maken.
 • Zodra het warm is, giet je het in een kommetje.
 • Voeg nu tien druppels vloeibare zeep toe en roer goed tot alles goed gemengd is.
 • Tenslotte stellen we voor dat je dit kommetje overal neerzet waar je last hebt van vliegen. Je zal merken dat ze in het kommetje zullen eindigen.

5. Vliegen op afstand houden met munt

vliegen

Vliegen vluchten weg voor de geur van muntplanten. Je hoeft eigenlijk niet echt veel te doen. Maak het volgende “muntparfum” en houdt de vliegen uit je buurt.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kleine (jam)pot
 • een spons 20 druppels munt
 • 1/2 kop water (125 ml)

Hoe maak je dit afweermiddeltje?

 • Doe eerst de spons in de pot en maak het nat met een beetje water.
 • Voeg nu twintig druppels munt toe en doe de pot dicht.
 • Laat het mengsel daarna een dag staan.
 • Na die periode mag je de pot openen. Laat de geur zich verspreiden. Je zal direct merken hoe het de vliegen weg houdt.
 • Je kan deze vloeistof gebruiken zolang als de geur nog aanwezig is.

6. Vliegen op afstand houden met knofook

Knofook heeft enkele superkrachten. Dit zijn er enkele van: knoflook bezit antiseptische en desinfecterende eigenschappen. Bovendien heeft het een sterke geur die vliegen afstoot.

Door knoflookolie te verstuiven in je huis zal je de vliegen weghouden. Je kan de olie ook in potjes doen en ze op de plaatsen zetten waar je last hebt van vliegen.

7. Vliegen op afstand houden met komkommer

vliegen

Als je wilt vermijden dat vliegen eitjes leggen in je huis, gebruik dan komkommer. Want vliegen haten echt de geur van komkommer.

 • Snij een komkommer in schijfjes. Leg ze dan verspreid in je huis op de plaatsen waar vliegen zich verzamelen. (Misschien is het een goed idee om ze in de buurt van de afvalbak te leggen, in de hoeken van je huis of dichtbij de tafel.
 • Probeer dit gedurende een week uit. Je zal vaststellen dat er al veel minder vliegen zijn.

Dus… hou je huis schoon maar vergeet ook niet om ‘s avonds alle lichten uit te doen. Dat is nodig om te vermijden dat je de vliegen naar binnen lokt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bertoni, A. O. (2013). Insecticida natural para el control de Musca doméstica en base a aceites esenciales y sus componentes (Doctoral dissertation, Universidad Católica de Córdoba). http://pa.bibdigital.ucc.edu.ar/75/1/TD_Bertoni.pdf
 • Lachance, S., & Grange, G. (2014). Repellent effectiveness of seven plant essential oils, sunflower oil and natural insecticides against horn flies on pastured dairy cows and heifers. Medical and Veterinary Entomology. https://doi.org/10.1111/mve.12044
 • Maia MF, Moore SJ. Plant-based insect repellents: a review of their efficacy, development and testing. Malar J. 2011;10 Suppl 1(Suppl 1):S11. Published 2011 Mar 15. doi:10.1186/1475-2875-10-S1-S11
 • Sarwar, M. (2016). Indoor risks of pesticide uses are significantly linked to hazards of the family members. Cogent Medicine3(1). https://doi.org/10.1080/2331205x.2016.115537

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.