Acht voordelen van een knoflookteen per dag

Het regelmatig consumeren van knoflook kan je spijsvertering verbeteren en ervoor zorgen dat je lichaam voedingsstoffen beter absorbeert. Daarnaast zal het de werking van je alvleesklier en lever optimaliseren.

Je kunt zonder twijfel stellen dat knoflook een van de meest gebruikte natuurlijke medicinale middelen is die er bestaan. Knoflook is meer dan alleen een specerij die in verschillende keukens over de hele wereld gebruikt wordt. Het bolgewas is al eeuwenlang bekend en komt in vrijwel alle culturen wel terug.

Knoflook wordt al sinds de oudheid geroemd om het zwavelgehalte en de fytonutriënten die het bevat. Deze bestanddelen zorgen er namelijk voor dat knoflook in staat is meerdere ziektes tegen te gaan. Daarom gaat men er over het algemeen van uit dat knoflook niet alleen vampieren kan verdrijven, maar ook alle soorten epidemieën en ziektes.

Dus… welke voordelen kan het opleveren om elke dag een knoflookteen te eten? Een heleboel! In dit artikel nodigen we je uit om te ontdekken welke voordelen dit natuurlijke, geneeskrachtige bolgewas dat eigenlijk altijd overal wel verkrijgbaar is allemaal biedt.

1. Knoflook verbetert de bloedsomloop

Knoflook is rijk aan vitamine B, een essentiële voedingsstof die het homocysteïnegehalte verlaagt. Homocysteïne vernauwt je bloedvaten en kan meerdere gezondheidsproblemen veroorzaken:

 • Een hoog homocysteïnegehalte zorgt ervoor dat je bloed dikker wordt, waardoor er bloedpropjes kunnen ontstaan.
 • Je hebt een verhoogde kans op trombose.
 • Hoe hoger het homocysteïnegehalte, des te groter de kans om coronaire hartziekten te ontwikkelen.  

Door op lege maag knoflook te eten kun je deze problemen tegengaan.

Lees ook: Verbeter je bloedsomloop met deze tips

2. Knoflook , een geweldig natuurlijk antibioticum

Bloedcellen

Wist je dat er bij een gebrek aan medicijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak gebruik werd gemaakt van knoflook? Dit is echt zo. Dit krachtige antibioticum werd toentertijd al gebruikt en tot op heden nog steeds. Het regelmatig eten van een knoflookteen kan op verschillende manieren zeer behulpzaam zijn:

 • Het versterkt je immuunsysteem.
 • Het geneest kleine infecties.
 • Het bevordert het genezingsproces van wondjes.
 • Het gaat verkoudheid en griep tegen.

3. Knoflook is geweldig voor de lever

Van alle voordelen die het biedt, is knoflook vooral goed in staat ontgifting te bevorderen. Het bolgewas helpt je lichaam gifstoffen, parasieten, zware metalen als kwik en sporen van medicijnen die je lever niet kan verwerken te elimineren.

Knoflook is rijk aan vitamine A, B en C, vitamines die stuk voor stuk de leverfunctie ondersteunen. Nog een geweldig voordeel dat knoflook biedt is dat het ontsteking tegengaat, waardoor het een gezonde optie is in het geval je last hebt van leververvetting.

Als je elke ochtend wakker wordt met wallen onder je ogen, een opgezet gezicht en een onaangename smaak in je mond, dan is het heel goed mogelijk dat je lever overbelast is. Ook in dit geval kan knoflook erg behulpzaam zijn.

Wil je meer lezen? 7 redenen om je lever te ontgiften

4. Knoflook is een goed decongestivum

Heb je last van longproblemen? Als jij een van die mensen bent wiens longen elke keer dat hij ook maar lichtjes verkouden raakt helemaal vol komen te zitten met slijm, dan kan knoflook erg gezond zijn voor je.

 • Knoflook is een natuurlijk decongestivum en antibioticum, dat goed in staat is longproblemen te behandelen.
 • Als je last hebt van sinusitis of van hevige hoest, dan kun je een siroop of een stoombadje maken van knoflook.

5. Knoflook zorgt goed voor de huid

Huid

Dit is een verrassend voordeel dat je misschien wel interessant vindt: door elke dag op lege maag een knoflookteen te eten, kan je huid er mooier, gladder en jonger uit gaan zien.

 • Knoflook is rijk aan antioxidanten die je huid beschermen en regenereren.
 • Knoflook bevordert celvernieuwing en gaat acne tegen.
 • Om van deze voordelen te profiteren hoef je alleen maar elke dag een knoflookteen te eten op een lege maag en deze weg te spoelen met een glas water.

6. Het is cholesterolverlagend

Knoflook bevat allicine, een therapeutisch bestanddeel dat erg goed is voor je cardiovasculaire systeem. De werking is zo sterk dat slechts één knoflookteen per dag je cholesterolgehalte al met 9% kan verlagen.

Er zijn meerdere studies uitgevoerd om tot deze conclusie te komen. Een van deze studies werd uitgevoerd aan het Instituut van Toxicologie aan de Shandong Universiteit in China. Tijdens deze studie concludeerden de onderzoekers dat knoflook wezenlijke cardiovasculaire voordelen biedt.

Sinds dit onderzoek raadt de Spaanse Hartstichting mensen zelfs aan om knoflook niet alleen in hun dieet op te nemen om hun cholesterolgehaltes te verlagen, maar ook als ontgiftend middel dat antibiotische en antibacteriële eigenschappen heeft.

7. Heb je last van bloedarmoede? Vergeet dan vooral niet om een knoflookteen per dag te eten

Je zult ongetwijfeld op een punt in je leven weleens te maken krijgen met een tekort aan ijzer. Waarom zal het in dit geval slim zijn om knoflook aan je dieet toe te voegen?

 • Knoflook versterkt je afweersysteem en beschermt tegen ziektes.
 • Het verbetert de gezondheid van je bloed en voorziet je lichaam van meerdere vitamines en mineralen.
 • Knoflook bevordert de lichamelijk aanmaak van maagsappen en verbetert de spijsvertering.

Lees ook: Lekkere saprecepten ter preventie en behandeling van bloedarmoede

8. Het verzorgt je spijsverteringssysteem

Knoflooktenen

We zeggen niet dat je soms een hele bol knoflook op een dag moet eten. De sleutel tot succes is om de balans te bewaren en je lichaam goed te kennen.

Sommige mensen zullen zich misschien een beetje onwel voelen na het eten van een paar knoflooktenen. Wanneer je er echter aan gewend raakt om knoflook elke ochtend in te nemen als een alternatieve vorm van medicatie, dan zul je al binnen een paar dagen voordelen bemerken.

 • Betere spijsvertering.
 • Je lichaam zal voedingsstoffen uit voedsel beter absorberen doordat het lichaam meer maagzuur aanmaakt.
 • De lever- en alvleesklierfunctie zal verbeteren.

Wanneer kun je het regelmatig eten van knoflook beter vermijden?

 • Knoflook is een natuurlijke bloedverdunner. Als je dus al bloedverdunnende medicijnen slikt of problemen hebt met bloedpropjes, dan kun je beter niet iedere dag knoflook eten.
 • Als je last hebt van hyperthyreoïdie, vermijd dan ook het elke dag eten van knoflook. Knoflook bevat namelijk een grote hoeveelheid jodium.
 • Als je hartmedicijnen slikt samen met knoflookcapsules, kun je de knoflook beter niet ’s ochtends innemen.

Houd je lichaam in balans, eet niet overdreven veel knoflook en raadpleeg in geval van twijfel natuurlijk altijd eerst even je dokter.

Bekijk Ook