Vijf remedies tegen spiervermoeidheid

Lichamelijke beweging en gezondheidsproblemen kunnen voor spiervermoeidheid zorgen. Het is belangrijk om dit zoveel mogelijk tegen te gaan zodat je moeiteloos met je dagelijkse activiteiten door kunt gaan.
Vijf remedies tegen spiervermoeidheid
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien ben je net begonnen bij de sportschool, misschien slaap je slecht of misschien gebruik je je spieren nu meer dan normaal. Wat het ook is, het is altijd belangrijk om te weten wat je kunt doen om spiervermoeidheid tegen te gaan. Met deze vijf remedies tegen spiervermoeidheid hoef je je dagen niet met pijn door te brengen.

Wat veroorzaakt spiervermoeidheid?

Soms gaat de wekker af en voel je je niet in staat om uit bed te komen. Als je het dan toch probeert, voelt iedere beweging bijna onmogelijk om uit te voeren. Daarbij kost het veel energie. In dit geval heb je waarschijnlijk last van spiervermoeidheid.

Spiervermoeidheid wordt niet altijd veroorzaakt door incorrecte bewegingen of te veel fysieke inspanning. Soms ontstaat deze vermoeidheid namelijk uit een aandoening die ‘het chronische vermoeidheidssyndroom’ heet. Vooral vrouwen lijden aan dit syndroom. Dit kunnen daarnaast andere oorzaken van dit probleem zijn zoals:

Ook artritis en artrose kunnen we niet uitsluiten. Deze aandoeningen veroorzaken namelijk ook spiervermoeidheid. Vrouwen in de overgang hebben daarnaast soms niet genoeg calcium in hun lichaam, wat spiercontracties kan veroorzaken. Deze contracties kunnen vervolgens leiden tot pijn en spiervermoeidheid.

Hoe we spiervermoeidheid kunnen bestrijden

hoe kunnen we spiervermoeidheid bestrijden

Als de spiervermoeidheid is ontstaan uit teveel fysieke inspanning, is het belangrijk om je spieren wat te laten rusten. Het is belangrijk om tussen 24 en 48 uur te wachten voordat je weer gaat trainen.

Tijdens deze rustperiode kun je je het beste niet te veel inspannen en proberen goed te slapen. Probeer je spieren echter wel goed te strekken. Doe dit gedurende 15 seconden terwijl je goed en diep ademhaalt.

Als je spiervermoeidheid is ontstaan als gevolg van teveel training, kun je de ijs- en warmte-techniek van 10 minuten proberen. Dit zal werken als er geen sprake is van ontstekingen. Als er wel sprake is van ontstekingen, kun je het beste alleen gebruik maken van ijs.

Voeding is ook erg belangrijk als het aankomt op het bestrijden van spiervermoeidheid. Eet producten die voldoende complexe eiwitten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan:

Op deze manier krijg je de aminozuren binnen die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Vergeet ook niet genoeg water te drinken. Zoals je misschien al weet, is het een goed idee om ongeveer zes tot acht glazen water per dag te drinken.

Vijf remedies tegen spiervermoeidheid

Als je erg veel last hebt van spiervermoeidheid, wil je deze vijf natuurlijke remedies tegen spiervermoeidheid misschien eens proberen. Deze remedies geven je veel energie en helpen je lichaam bij het herstelproces. Kijk maar eens naar de volgende opties!

1. Smoothie met havermout, banaan en honing

Het is heel belangrijk om voldoende koolhydraten te eten. Deze voedingsstof voedt het lichaam en gaat spiervermoeidheid tegen. 

Je kunt deze milkshake met havermout, banaan en honing als ontbijt drinken. Dit kan ook na je training of halverwege de ochtend. Het zal je helpen bij het verminderen van spiervermoeidheid.

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 3 theelepels honing
 • 100 g havermout

Bereiding

 • Giet ten eerste wat water bij de havermout en laat het een paar minuten intrekken.
 • Doe de havermout vervolgens in de blender, samen met de banaan en de honing.
 • Mix de ingrediënten tot er een zachte, dikke vloeistof ontstaat.
 • Geniet ervan!

2. Shake van spinazie, meloen en druif

Dit is de perfecte shake tegen spiervermoeidheid. Spinazie versterkt het spierweefsel en bevat daarnaast veel calcium. Druiven bevatten erg veel magnesium, kalium en antioxidanten. Deze stoffen verbeteren lichamelijke prestaties.

Meloen is zeer hydraterend en wordt erg snel door het lichaam opgenomen. Daarnaast bevat deze fruitsoort veel vitamines en mineralen.

Ingrediënten

 • 10 druiven
 • 250 ml water
 • handje rauwe spinazieblaadjes
 • 150 g meloen

Bereiding

 • Was de spinazie eerst goed.
 • Snijd dan de meloen in kleine stukjes en doe alle ingrediënten in een blender. Mix alles dan goed.
 • Geniet ‘s ochtends van dit drankje. Voor het beste effect drink je deze shake op lege maag. 

3. Gemberthee

Gember heeft een bijzondere smaak en een opvallend aroma. Daarbij helpt deze wortel je bij het elimineren van spierpijn. Je kunt het toevoegen aan je maaltijden (zoals salades, cakes of soepen) of je kunt er een thee van zetten.

Ingrediënten

 • 1 stukje gemberwortel of 3 theelepels fijngesneden gember
 • 250 ml water

Bereiding

4. Macapoeder

macapoeder

Maca is een andere wortel. Deze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De eigenschappen van maca geven je veel energie en de wortel bevat daarnaast veel vitamine B. 

Je komt maca in verschillende vormen tegen, maar wij raden je dit poeder aan. Macapoeder kun je namelijk makkelijk aan een vruchtensap toevoegen. Je kunt het bijvoorbeeld ook over een smoothie of tosti strooien.

 • Om van de voordelen van macapoeder te genieten, raden we je aan om er één tot drie eetlepels per dag van te eten.
 • Als je dit dagelijks doet, sla dan één dag per week over.

5. Ginseng thee

Ginseng is een andere natuurlijke remedie die je kunt gebruiken tegen spiervermoeidheid. Je kunt het vinden in de vorm van pillen of in de vorm van een droge wortel. Van de wortel kun je een thee zetten die veel vitamines en mineralen bevat. Dit zal je spieren helpen herstellen.

Ingredienten

 • 250 ml water
 • 1/4 theelepel ginseng
 • optioneel: 5 theelepels honing

Bereiding

 • Maal eerst ongeveer één gram ginseng fijn en meng het met 250 ml kokend water.
 • Laat het daarna vijf minuten staan, maar drink het wel zo heet mogelijk (zonder jezelf te verbranden).
 • Voor een zoetere thee kun je wat honing toevoegen.

Vraag het aan de dokter

Als je vaak last hebt van spiervermoeidheid, is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dokter. Hij of zij zal dan met je naar de oorzaak zoeken. Zo kun je het op de juiste manier behandelen. Tot die tijd kun je deze remedies tegen spiervermoeidheid proberen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.