Vier tips om kanker te voorkomen

Het is waar dat er geen 100% effectieve manier is om kanker te voorkomen. Je kunt risicovolle gewoonten echter veranderen om je risico op kanker te verminderen. Lees verder om enkele tips te ontdekken om kanker te voorkomen!
Vier tips om kanker te voorkomen
Jael Garrido Dominguez

Geschreven en geverifieerd door de arts Jael Garrido Dominguez.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er is geen 100% effectieve manier om kanker te voorkomen. Dit is tenslotte een van de meest uitdagende ziekten van onze tijd. Naar schatting waren er in 2018 ongeveer 18,1 miljoen gevallen wereldwijd. Om deze reden is het belangrijk om maatregelen te nemen om het risico op kanker te verminderen.

De ontwikkeling van kanker is aan je blootstelling aan bekende risicofactoren gekoppeld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert een risicofactor als: “elk eigenschap, elk kenmerk of elke blootstelling van een persoon die de kans op ziekte of verwonding vergroot”.

Een aantal risicofactoren kunnen niet worden vermeden, omdat ze intrinsiek zijn voor mensen, zoals leeftijd, geslacht of een genetische mutatie. We zullen ons daarom concentreren op het vermijden of verminderen van blootstelling aan bepaalde stoffen die je onder controle hebt.

We zullen je met dit artikel dus proberen te helpen om een aantal gezonde gewoonten aan te nemen. Ontdek hieronder nu de vier tips om kanker te voorkomen!

Tips om kanker te voorkomen

Volgens informatie van de Mayo Clinic (Engelse link) wordt algemeen aanvaard dat je kans op het ontwikkelen van kanker door de keuzes in je levensstijl wordt beïnvloed.

In die zin moet je weten dat je met een paar veranderingen in je levensstijl kunt voorkomen of in ieder geval je risico op kanker kunt verminderen. We zullen hieronder de belangrijkste bekijken.

1. Rook niet en gebruik geen tabak

Vrouw breekt sigaret

Het vermijden van roken en elke blootstelling aan de gifstoffen in sigaretten kan het risico op kanker helpen verminderen. Roken is namelijk een van de belangrijkste risicofactoren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) was roken in 2004 gerelateerd aan 22% van alle sterfgevallen door kanker wereldwijd. Dat betekent dat wereldwijd 1,6 miljoen mensen zijn getroffen.

Tabak is aan meer dan 10 soorten kanker gekoppeld, waarbij longkanker de meest prominente is. Studies hebben aangetoond (Engelse link) dat 16% van de rokers die vanaf een jonge leeftijd tabak hebben gebruikt, op de leeftijd van 60 jaar longkanker krijgt.

Mensen denken vaak dat andere manieren om tabak te gebruiken, zoals sigaren en een waterpijp, minder giftig zijn. Dit is echter ook onjuist. Helaas schept dit een vals vertrouwen bij gebruikers en een hoger risico voor mensen die aan passief roken worden blootgesteld. Er zijn geen onschadelijke vormen van roken, dus je moet het te allen tijde vermijden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vroege tekenen van keelkanker die je niet mag negeren

2. Afvallen om kanker te voorkomen

Obesitas is aan ten minste 8 verschillende soorten kanker gekoppeld en de meeste zijn aan je maag-darmkanaal gerelateerd. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is obesitas direct gerelateerd aan onder andere:

Overmatige consumptie van rood vlees en voedsel uit blik kan met een hoger risico op darmkanker in verband worden gebracht (Engelse link). Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet kunnen daarom helpen om op een gezond gewicht te blijven en je helpen om kanker te voorkomen.

3. Matig je alcoholgebruik

Vrouw drinkt alcohol

Overmatig alcoholgebruik houdt ook verband met een hoger risico op kanker. Om deze reden moet je je alcoholgebruik matigen. Geloof het of niet, alcoholgebruik wordt namelijk aan mondkanker en zeven andere soorten kanker gerelateerd.

Deze verschillende soorten kanker omvatten ook borstkanker bij vrouwen. Het risico van elke vorm van kanker is echter gerelateerd aan de hoeveelheid die je binnenkrijgt.

Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) wordt ongeveer 22% van de mondkanker bij mannen en 9% bij vrouwen aan alcoholgebruik toegeschreven.

Artsen raden mannen aan om niet meer dan twee normale glazen wijn of twee flessen bier per dag te gebruiken. Vrouwen mogen niet meer dan één normaal glas wijn of één fles bier per dag gebruiken.

4. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon

Ioniserende straling (Engelse link) is kankerverwekkend voor mensen. Een type ioniserende straling is bijvoorbeeld ultraviolette straling. Dit is dus een specifiek type licht dat van de zon komt. Over het algemeen is dit type straling nauw verwant aan verschillende soorten huidkanker, voornamelijk melanoom.

Volgens schattingen uit 2018 veroorzaakt melanoom jaarlijks ongeveer 55.000 doden. De aanbevelingen van de WHO om de schadelijke effecten van de ultraviolette straling van de zon te vermijden zijn onder andere:

  • Vermijd allereerst overmatige blootstelling aan de zon.
  • Gebruik zonnebrandcrème.
  • Draag tot slot kleding die het grootste deel van je lichaam bedekt om blootstelling aan zonnestralen te vermijden.

Laatste tips om kanker te voorkomen

Er zijn daarnaast nog andere maatregelen die je kunt overwegen om kanker te voorkomen. Je moet bijvoorbeeld ook een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen.

Je moet ook je suikerconsumptie verminderen en veel fruit en groenten eten. Daarnaast is het belangrijk om je arts regelmatig te bezoeken en om de juiste tests te vragen, vooral als je genetische risicofactoren hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
  • Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica35(2), 45-53.
  • Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico61(3), 303-307.
  • IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.