Vroege tekenen van keelkanker die je niet mag negeren

Om een vroegtijdige diagnose van kanker te kunnen stellen is het echt belangrijk dat je weet hoe je de eerste symptomen kan herkennen. Want ze kunnen verward worden met andere ziekten.
Vroege tekenen van keelkanker die je niet mag negeren
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 03 november, 2022

De vroegtijdige vaststelling van keelkanker verhoogt je kansen om het te overwinnen flink. Om die reden is het belangrijk dat je de beginsymptomen kent, ook al loop je misschien niet zo’n groot risico. Je mag vroege tekenen van keelkanker dus zeker niet negeren.

Dit soort kanker tast de gezondheid van de keelholte, het strottenhoofd, de slokdarm of de amandelen aan. Dit is een gevolg van de abnormale groei van cellen.

Deze aandoening kan iedereen treffen. Maar de mensen die het grootste risico lopen om keelkanker te ontwikkelen, zijn rokers en mensen die aan het humaan papillomavirus (HPV) opgelopen hebben.

Tegenwoordig beschouwt men het als één van de gevaarlijkste vormen van kanker. Dit komt omdat het gebrek aan duidelijke symptomen een vroegtijdige diagnose verhindert.

Dit is dan ook de reden dat we in dit artikel enkele vroege tekenen van keelkanker bespreken. Want ze kunnen handig zijn om een vroegtijdige vaststelling mogelijk te maken.

Lees dus zeker verder!

1. Heesheid of veranderingen in je stem

Vroege tekenen van keelkanker: heesheid

De abnormale groei van cellen kan beginnen bij de stembanden. Dat is dan ook de reden dat één van de eerste uitingen van deze aandoening een merkbare verandering in de toon van je stem is.

  • Je kan langdurige heesheid gedurende meer dan drie weken ervaren of een plotselinge verandering in je stem. Het zijn voldoende redenen om een arts te raadplegen.
  • Soms kunnen deze symptomen veroorzaakt worden door infecties of problemen als gevolg van roken. Maar het kan ook iets ernstiger zijn.

2. Keelpijn, één van de vroege tekenen van keelkanker

Het is moeilijk om een eenvoudige keelpijn te beschouwen als een symptoom van kanker. Want het gebeurt vaak dat deze irritatie veroorzaakt wordt door een gewone aandoening van de luchtwegen.

Maar wanneer de keelpijn hardnekkig is of steeds opnieuw terugkeert dan is het belangrijk dat je de oorsprong ontdekt.

  • Het optreden van tumoren in dit deel van het lichaam kan leiden tot het steeds terugkeren van dit symptoom. Het kan ook intenser zijn bij het slikken of wanneer je roept.

3. Een slechte adem

Vroege tekenen van keelkanker: een slechte adem

Heb je een slechte adem?  Verdwijnt het niet, zelfs al besteed je voldoende aandacht aan een goede mondhygiëne? Dan kan dit een teken van iets ernstiger zijn. Je mag uiteraard niet onmiddellijk overhaaste conclusies trekken. Maar je mag het ook niet uitsluiten.

  • Patiënten die deze aandoening ontwikkelen, hebben het vaak heel moeilijk om de geur van hun adem onder controle te houden. Dit blijft zelfs zo, ook al gebruiken ze mondwater of speciale producten voor de mondhygiëne.

4. Moeilijk ademen

Moeilijkheden om te ademen is ook bekend als dyspneu. Het is een symptoom dat een aanwijzing kan zijn van een verstopping van de luchtwegen.

  • Het kan een gevolg zijn van een ernstige infectie maar het kan ook een teken van tumoren zijn.

5. Zwelling in de nek

Vroege tekenen van keelkanker: zwelling in de nek

Verschillende dingen kunnen het verschijnen van zwellingen in de nek veroorzaken. In dit specifieke geval treedt het vaak op omdat de tumor erin geslaagd is zich naar de lymfeklieren te verspreiden die zich rond de keel bevinden.

  • Dit signaal is een goede reden om onmiddellijk een arts te bezoeken. Want het kan een teken zijn dat de kanker erger wordt.

6. De voortdurende drang om te hoesten

Patiënten met problemen van de luchtwegen of allergieën hebben vaak last van terugkerende hoest. Dit wordt veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem op de aanwezigheid van een vreemd element.

Want als er sprake is van een probleem in de keel, die deel uitmaakt van het ademhalingsstelsel, dan kan het probleem chronisch zijn.

  • In het begin kan het een droge hoest lijken die gepaard gaat met irritatie. Maar wanneer de tumor groeit, kan het maagzweren of bloedingen veroorzaken.

7. Luid ademen

Vroege tekenen van keelkanker: luid ademen

Wanneer we de tumor niet tijdig aanpakken, dan blijven de kankercellen zich delen. Ze veroorzaken dan veel pijn in de omringende weefsels.

Het gevolg is een verstopping van de luchtwegen. En dit veroorzaakt een geluid telkens als de persoon inademt.

  • Dit geluid is bekend als een stridor van het strottenhoofd. Het is het resultaat van het nauwer worden van de opening tussen de stembanden.
  • Als het niet vroegtijdig behandeld wordt, dan kan de kanker de opening volledig blokkeren en verstikking en overlijden veroorzaken.

8. Moeilijk slikken is ook één van de vroege tekenen van keelkanker

De meerderheid van de patiënten met keelkanker beginnen aanzienlijk gewicht te verliezen. Dit komt omdat ze het moeilijk hebben om voeding door te slikken.

  • Want de aanwezigheid van tumoren vernauwt de opening van de slokdarm. Dit is de reden dat de voeding blijft steken. Op zijn beurt zorgt dit voor verzwakking van de spieren en vermeerdert het herhaaldelijke zure reflux.

Als je deze symptomen herkent, is het cruciaal dat je onmiddellijk een specialist raadpleegt.

De arts zal een grondige evaluatie van je symptomen maken. Daarna kan hij ook een endoscopie of andere testen laten uitvoeren om de diagnose te bevestigen of uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.