Het verband tussen keelproblemen en de darmen

Om direct een opgezette keel te verlichten, kun je je voeten 20 minuten onderdompelen in heet water. Het lichaam zal namelijk proberen de gehele lichaamstemperatuur te reguleren.
Het verband tussen keelproblemen en de darmen

Laatste update: 05 november, 2018

De titel van dit artikel zal je misschien verbazen, maar dit is niet de eerste keer dat er verbazingwekkende verbindingen zijn ontdekt tussen verschillende lichaamsdelen. In de traditionele Chinese geneeskunde bijvoorbeeld vind je deze leer onder andere terug in reflexologie en iriscopie. In dit artikel zullen we uitleggen hoe en waarom je goed moet zorgen voor je darmen als je last hebt van keelproblemen, zoals amandel- of keelontsteking.

Oude remedies tegen keelproblemen

De geschiedenis van de geneeskunde gaat bijna net zo ver terug als de mensheid zelf. Altijd al wisten mensen eenvoudige middeltjes te maken van de ingrediënten die ze tot hun beschikking hadden voor het behandelen van alledaagse gezondheidsproblemen.

Zo werd er bij een zere keel, vooral wanneer kinderen hier keer op keer last van hadden, niet over getwijfeld om een klysma te gebruiken.

Klysma’s werden vaak toegepast om aandoeningen te genezen omdat mensen al snel ontdekten dat een niet goed functionerende darm veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een klysma was daarom vaak een snelle oplossing in meerdere situaties.

Klysma’s werden vroeger uitgevoerd door middel van een rubberen bol, die tegenwoordig nog steeds kan worden gekocht bij apotheken, omdat dit nog altijd de snelste en meest prettige manier is om een klysma toe te passen.

  • Vul de bol met warm bronwater. Gebruik liever geen kraanwater. Smeer het tuitje in met glijmiddel of olie en breng het tuitje in terwijl je op je linkerzij ligt.
  • Wanneer je zoveel mogelijk water naar binnen hebt gespoten, verwijder je de bol.
  • Je kunt een paar klysma’s per dag uitvoeren als je last hebt van een zere keel.
Rubberen Bol voor Klysma

Houd je darm in de gaten

Als je regelmatig last hebt van keelproblemen zonder duidelijke oorzaak of met een oorzaak die misschien moeilijk te behandelen is, houd dan goed je darm in de gaten zodat je enkele aandoeningen kunt uitsluiten:

  • Prikkelbaredarmsyndroom: Een chronische aandoening die pijn, diarree en/of constipatie kan veroorzaken. De aandoening kan verbonden zijn aan de zenuwen of emoties. 
  • Constipatie: Dit is een van de grootste problemen waar je gedurende de dag last van kunt hebben. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door slechte voeding, te veel verwerkt voedsel en onvoldoende beweging.
  • Darmparasieten: Parasieten komen vaak voor, maar worden veelal niet goed begrepen. De meest bekende parasiet staat bekend als candidiasis. Er bestaat echter een breed scala aan parasieten, die allemaal verschillende symptomen veroorzaken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het probleem te identificeren. Darmparasieten veroorzaken vermoeidheid of nervositeit, problemen met de eetlust, een slechte spijsvertering, een jeukende neus of anus etc.
  • Diverticulitis: Deze aandoening veroorzaakt uitstulpingen in de dikke darm.

Darmflora

Als je echt goed voor je keel wilt zorgen, zul je goed voor je darmen moeten zorgen en elk probleem dat zich voordoet meteen moeten aanpakken. Een goede plek om te beginnen is de darmflora. De darmflora wordt gemakkelijk beïnvloed door darmproblemen, slechte voeding en het slikken van medicijnen. 

  • Eet voedsel dat de darmflora bevordert: Voornamelijk voedsel als zuurkool, yoghurt en kefir. Maak dit voedsel echter zelf thuis, zodat je er zeker van bent dat het niet genetisch gemodificeerd is en het de voedingsstoffen bevat die je nodig hebt.
  • Neem een supplement in: Dit is erg behulpzaam bij het versterken van de darmflora, vooral wanneer je medicijnen hebt geslikt.
Kefir voor de Darmflora

Voedselintolerantie

Ga na of er een kans bestaat dat je een bepaalde voedingsintolerantie hebt die langdurige en progressieve schade kan veroorzaken.

Je zult het snel merken wanneer je last hebt van een allergie. Dat komt omdat de reactie zich vrijwel direct voordoet. Bij een voedingsintolerantie is het echter niet zo voor de hand liggend. Een voedingsintolerantie heeft langzame en geleidelijke effecten en is daardoor enigszins moeilijker te bemerken.

Je kunt intolerant zijn voor vrijwel alle soorten voedsel en verschillende onderzoeken kunnen vaststellen of er inderdaad sprake is van een voedingsintolerantie.

De meest voorkomende vormen van voedingsintolerantie zijn een lactose- of glutenintolerantie. Je kunt ook last hebben van een intolerantie voor bepaalde vruchten, noten of voedselsupplementen.

Intolerantie voor Brood

Hete voetbaden tegen keelproblemen

Hoewel deze remedie niet altijd helpt bij een zere keel, kan een voetbad in sommige gevallen wel voor verlichting zorgen. Het blootstellen van de voeten aan hoge temperaturen zal de lichaamstemperatuur in het bovenlichaam namelijk snel doen dalen.

Dompel je voeten minstens 20 minuten onder in heet water. Als het water afkoelt, voeg dan nieuw heet water toe. Bedek je voeten na afloop met een handdoek.

Gebruik bij alternatieve geneeskunde altijd je gezond verstand en raadpleeg een arts bij twijfel!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
  • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
  • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.