Tips om vermoeide voeten te verlichten

Je voeten hebben speciale zorg nodig. Op welke manieren kun je je vermoeide voeten ontspannen? Maak je dagelijkse leven weer iets prettiger met deze tips.
Tips om vermoeide voeten te verlichten
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je voeten zijn een belangrijk deel van je lichaam. Ze dragen de hele dag je gewicht, dus het is van belang om goed op ze te letten en te zorgen dat ze goed kunnen ontspannen en rusten. Zo kunnen ze de volgende dag ook actief blijven. Last van vermoeide voeten? Lees dan verder!

Je voeten goed tot rust brengen, betekent meer dan alleen je schoenen uitdoen aan het eind van een vermoeiende dag. Je voeten hebben ook speciale zorg nodig. In dit artikel zullen we je een paar manieren leren waarop je je voeten kunt ontspannen.

Waarom voelen mijn voeten zwaar en vermoeid?

Een regelmatig gevoel van zware en vermoeide voeten kan veel verschillende oorzaken hebben. Om dit onderwerp beter te begrijpen, zullen we even kijken naar de meest voorkomende redenen dat mensen vermoeide voeten krijgen.

  • Ze zijn geforceerd. We beseffen het misschien niet altijd, maar we hebben de neiging om onze lichamen fysiek erg zwaar te belasten. Als je gedurende lange tijd blijft staan, of het nu tijdens een concert of bij het klussen rondom het huis is, kunnen je voeten niet de ontspanning of beweging krijgen die ze nodig hebben. Vermoeide voeten zijn een teken van je lichaam dat je je lichaam slecht behandelt en dat je grenzen moet gaan stellen.
  • Je draagt slechte schoenen. Om de pijn van vermoeide voeten te vermijden, is het cruciaal om comfortabele schoenen te dragen. Vermijd hoge hakken en nauwe punten.
  • Je hebt last van een slechte bloedsomloopMensen die last hebben van een slechte bloedsomloop, hebben vaker last van vermoeide voeten.
  • Obesitas. Als mensen last hebben van overgewicht, hebben zij vaak het gevoel dat hun voeten vermoeid zijn. Dit is een gevolg van het extra gewicht dat hun voeten moeten dragen.

Natuurlijke behandelingen voor vermoeide voeten

Voetbad met warm water

Het is na een zware dag werk vrij normaal om thuis te komen met het gevoel dat je voeten op het punt staan te exploderen van vermoeidheid.

Daarom is het een goed idee om ze onder te dompelen in een kom met warm water en Engels zout (bitterzout/Epsomzout). Als je dat wilt, kun je zelfs rozenblaadjes of een paar druppels muntolie toevoegen. Dit zijn namelijk allebei geweldige middelen om matige bloedsomloop te verbeteren.

Haal je voeten eruit zodra het water is afgekoeld en droog ze af. Geef jezelf vervolgens een massage met dezelfde olie die je hebt gebruikt voor het bad. Gebruik daarna een lotion om je huid gladder te maken.

Massages

Voetmassage tegen vermoeide voeten

Voor de ontspanning van je voeten doet een goede massage met een lotion op basis van honing, rozemarijn of munt wonderen. Deze drie ingrediënten mengen bijzonder goed.

Breng ze gewoon aan op je voeten en benen in een cirkelbeweging. Trek vervolgens sokken aan om het vocht vast te houden en til je voeten een paar centimeter op door ze op een kussen te leggen. Hierdoor zullen je voeten een stuk uitgeruster aanvoelen.

Bad met rijstwater

Kook gewoon een beetje rijst in een halve liter water. Laat dit mengsel koken tot de helft van het water overblijft. Giet het vervolgens af en schenk het water in een kuip. Laat dit water een tijdje staan en voeg dan drie eetlepels zuiveringszout toe.

Dompel je voeten onder in dit mengsel en laat ze erin tot het water is afgekoeld. Droog vervolgens je voeten goed af. Maak de behandeling af met een prettige massage met muntolie of een lotion op muntbasis.

Een andere nuttige tip, die je iedere dag kunt gebruiken, is om je voeten bij thuiskomst van een lange dag werk hoog te houden. Doe dit door ze minstens tien minuten te laten rusten op een muur of stoel.

Gebruik daarna een kalmerende massage. Je moet deze in cirkelbewegingen geven van de punt van de voet tot het bovenste deel van de benen.

Je kunt je voeten altijd onderdompelen in warm water met kamille en citroenbalsem. Doe dit iedere avond gedurende twintig minuten. Hierdoor ontspannen je voeten zich en voelen ze een stuk beter aan.

Tips om te voorkomen dat je voeten vermoeid raken

Tips om vermoeide voeten te voorkomen
  • Probeer, om te voorkomen dat je voeten moe worden, iedere dag minstens een half uur lang blootvoets rond te lopen. Als je dit kunt doen in de natuur, op gras of zand, is dat des te beter.
  • Zorg dat je schoenen niet te strak zitten. Strakke schoenen zijn nadelig voor je bloedsomloop. Vermijd daarnaast ook schoenen met een erg hoge hak of nauwe punt.
  • Probeer een gezond dieet aan te houden en zout voedsel te vermijden. Er kunnen namelijk vochtophopingsproblemen ontstaan in je voeten, waardoor ze opzwellen.
  • Wij raden aan om, als je last hebt van harde plekken op je voeten, ‘s nachts vaseline aan te brengen en de zolen van je voeten te masseren. Doe het vooral op je hiel, omdat die het makkelijkst uitdroogt. Trek daarna altijd sokken aan!
  • Geef je voeten beweging door je enkels te draaien en door te proberen kleine voorwerpen op te pakken met je tenen.
  • Leg een handdoek over een glazen fles op de grond. Rol deze vervolgens een paar minuten rond met de zool van je voet.

Denk eraan

Zoals je kunt zien heeft iedereen af en toe last van vermoeide en pijnlijke voeten. Ze zijn tenslotte verantwoordelijk voor het ondersteunen van het volledige gewicht van ons lichaam. Ze helpen ons uiteraard ook nog om van de ene naar de andere plek te komen.

Als je echter het belang van je voeten erkent en een paar van deze simpele tips opvolgt, zal dit probleem steeds minder vaak voor beginnen te komen. Het is heel makkelijk om deze tips te volgen en zo je voeten gezond te houden. Hierdoor maak je je dagelijks leven weer iets prettiger.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.