Je darmen verzorgen en je schildklier verbeteren

Je darmflora is een barrière tegen pathogenen. Daarom is goed je darmen verzorgen essentieel om infecties te voorkomen. Daarnaast zal een gezonde darmflora het enzymenproces van je schildklierhormonen verbeteren.
Je darmen verzorgen en je schildklier verbeteren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 28 januari, 2021

Wist je dat je je schildklierproblemen kunt verbeteren? Wat je daarvoor moet doen? Goed je darmen verzorgen.

In dit artikel kun je hier meer over ontdekken. We vertellen welke factoren je darmen kunnen beschadigen en indirect je schildklier kunnen hinderen. We zullen ook een paar tips en natuurlijke remedies noemen die zeer gunstig voor je kunnen zijn.

De relatie tussen schildklier en darmen

Veel mensen zijn verbaasd als ze ontdekken dat driekwart van het weefsel van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt.

Als je darmflora gezond is, werkt het als een uitstekende barrière tegen alle soorten ziekteverwekkers. Denk hierbij maar aan virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Als je darmflora echter verandert, worden je darmen een open deur. De ziektekiemen kunnen gemakkelijk binnenkomen en in je bloedsomloop terechtkomen. Daarnaast verstoort dit ook sommige enzymenprocessen die verband houden met je schildklierhormonen.

Wat kan je darmen beschadigen?

darmen

Er zijn vele factoren die de delicate balans van je darmen negatief kunnen beïnvloeden. Een aantal van deze factoren zijn:

 • Het hebben van een slecht eetpatroon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedsel dat rijk is aan suiker, melk en melkproducten en geraffineerde producten.
 • Constipatie
 • Antibiotica
 • Intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten of lactose.
 • Vergiftiging met zware metalen. Denk hierbij onder andere aan het gebruik van vullingen in kiezen die kwik bevatten.
 • Darmparasieten
 • Nerveusheid, angsten en stress.
 • Negatieve emoties zoals boosheid en vrees.

Je darmen verzorgen

Als je je bewust bent dat je lijdt aan een vorm van darmproblemen, moet je actie ondernemen. Je zou ook kunnen beginnen met het toepassen van natuurlijke behandelingen om de darmproblemen te verhelpen.

In het geval van constipatie moet je je richten op het verhogen van je consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels. Bovendien zou je tenminste anderhalve liter water per dag moeten drinken. En dan wel buiten de maaltijden om.

Groene thee en supplementen

Als je regelmatig last hebt van diarree kun je groene thee drinken. Ook kun je een supplement op basis van actieve kool nemen.

Hier zijn vier tips die iedereen op kan volgen die je darmen verzorgen en je darmfunctie verbeteren:

Een gezond voedingspatroon

noten en zaden

Of je nu lijdt aan darmproblemen of je gezonde darmen hebt, je voedingspatroon moet ook producten bevatten die vezelrijk zijn. Hieronder vallen:

 • fruit,
 • groente,
 • peulvruchten,
 • noten en
 • volkoren granen.

Vandaag de dag bevat de meerderheid van de commerciële voedingsmiddelen die met meel gemaakt zijn nauwelijks nog vezels. In plaats daarvan zijn het bewerkte producten, zoals:

 • brood,
 • pasteien,
 • koekjes,
 • pasta,
 • pizza etc.

Als je echter goed zoekt, kun je veel heerlijke en voedzame opties vinden die tegelijkertijd je darmen verzorgen. Ze zijn gemaakt van volkoren granen, zoals rogge, spelt en dergelijke.

Je kunt ook ontbijtgranen zoals haver, gierst of quinoa proberen.

Wees voorzichtig met gluten

gluten

Veel mensen met schildklieraandoeningen kunnen misschien ook wel een glutenintolerantie hebben. gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Soms bevat haver ook gluten. Maar dat komt doordat haver op dezelfde plek verwerkt wordt als glutenbevattende granen.

We raden aan om gluten een paar weken uit je voedingspatroon te schrappen. Dit zou een grote verbetering in je darm op kunnen leveren.

Probiotica

Ook willen we je iets vertellen over je darmen verzorgen met behulp van probiotica. Het gebruik van supplementen gebaseerd op probiotica zijn een van de beste manieren om een gezonde darmflora te behouden.

Je zult de voordelen voor je gezondheid vanaf de eerste dag merken. Tenslotte is de gezondheid van je darmen een bepalende factor voor je kwaliteit van leven.

Let op de kwaliteit

We adviseren je om probiotica met een zo hoog mogelijke kwaliteit te kiezen. Deze bevatten grote hoeveelheden bacteriestrengen. Op het etiket zou de hoeveelheid bacteriestrengen aangegeven moeten worden. Idealiter zou dit tussen de 30 en 50 miljoen CPU’s moeten zijn. CPU staat voor de levende organismes die in staat zijn om bacteriekolonies te vormen.

Je kunt deze darm ondersteunende supplementen het allerbeste op een lege maag nemen, het liefste ’s morgens. De beste tijd is tussen 5 en 7 uur.

Klysma’s

darmflora

Als laatste van de vier tips die we vandaag geven is het gebruiken van klysma’s. Dit is een uitstekende manier om je darmen te reinigen op een snelle manier. In principe is een klysma een rectale reiniging waarbij water of een medische bereiding wordt gebruikt.

Je kunt de reinigingsvloeistof maken van theeën, zoals kamille of tijm. Je kunt ook voor koffie kiezen om je leverfunctie te verbeteren. In dit geval moet je altijd kiezen voor ongeroosterde biologische koffie.

Wees wel voorzichtig

Maar je moet heel voorzichtig zijn met deze techniek. Je wilt natuurlijk niet je darmflora veranderen.

Het beste moment om een klysma te gebruiken is een moment dat je geen haast hebt. Bijvoorbeeld een uurtje voor het slapen gaan. Dat is ook handig omdat een klysma soms vermoeidheid veroorzaakt.

Houd het vocht zolang mogelijk in je darmen. Laat het pas gaan als je het echt niet meer bij je kunt houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Doron, S., y Snydman, D. R. (2015). “Risk and safety of probiotics”, Clin Infect Dis, 60 (Suppl 2): S129-34.
 • Durchschein, F.; Petritsch, W., y Hammer, H. F. (2016). “Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new”, World J Gastroenterol, 22 (7): 2179-94.
 • Olveira Fuster, G., y González-Molero, I. (2007). “Probiotics and prebiotics in clinical practice”, Nutr Hosp, 22 (Suppl 2): 26-34.
 • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas100(1), 29-34. Recuperado en 16 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
 • Mª Tránsito López Luengo. El té verde. Revista Offarm. Vol. 21. Núm. 5. páginas 129-132 (Mayo 2002). https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-te-verde-13032231
 • Krysiak, Robert; Szkróbka, Witold; Okopień, Bogusław (2019). El efecto de la dieta libre de gluten en la autoinmunidad tiroidea en mujeres sin drogas con tiroiditis de Hashimoto: un estudio piloto. Endocrinología experimental y clínica y diabetes 2019; 127 (07): 417 – 422. Departamento de Medicina Interna y Farmacología Clínica, Universidad de Medicina de Silesia, Katowice, Polonia.
 • Mellado, Myriam de las Mercedes Salas, & Haros, Monika. (2016). Evaluación de la calidad tecnológica, nutricional y sensorial de productos de panadería por sustitución de harina de trigo por harina integral de arroz. Brazilian Journal of Food Technology19, e2016002. Epub September 01, 2016. https://doi.org/10.1590/1981-6723.0216
 • Lee CJ, Song SK, Jeon JH, et al. El enema de café indujo una colitis aguda. The Korean Journal of Gastroenterology = Taehan Sohwagi Hakhoe chi. Octubre de 2008; 52 (4): 251-254.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.