Venoruton - kenmerken en toepassingen

Venoruton wordt gewoonlijk voorgeschreven aan volwassenen ter verlichting van symptomen die verband houden met milde chronische veneuze insufficiëntie in de onderste ledematen.
Venoruton - kenmerken en toepassingen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Venoruton is een medicijn dat behoort tot de groep van systemische vaatbeschermers, dat wil zeggen medicijnen die de bloedvaten beschermen. De werkzame stof is oxerutine.

Artsen schrijven het voor aan volwassenen om symptomen die verband houden met milde chronische veneuze insufficiëntie van hun onderste ledematen te verlichten. Enkele van de symptomen hiervan die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn
  • Een zwaar gevoel in de benen
  • Tintelingen
  • Jeuk
  • Spataderen
Venoruton kan gebruikt worden tegen spataderen

Wat is milde chronische veneuze insufficiëntie precies?

Het gevoel van zware benen kan dus te wijten zijn aan milde chronische veneuze insufficiëntie. Wanneer iemand deze aandoening heeft, sturen de aderen in hun benen bloed niet goed terug naar het hart. Deze aandoening uit zich vaak met spataderen en vermoeide benen.

Deze aandoening vormt in de beginfase geen ernstig probleem voor je gezondheid. Maar de symptomen verminderen vaak je kwaliteit van leven. Je moet dus een effectieve behandeling laten doen en gezonde gewoonten aannemen.

Risicofactoren voor chronische veneuze insufficiëntie

Er zijn een aantal risicofactoren die de ontwikkeling van deze aandoening bevorderen. Dit zijn onder andere:

Leeftijd en genetische aanleg

We hebben meer kans op deze aandoening naarmate we ouder worden. Er is echter een genetische factor bij milde chronische insufficiëntie. Om deze reden loop je een groter risico als je ouders het ook hebben.

Zwangerschap

De door de baby uitgeoefende druk, evenals de hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap, kunnen het optreden van spataderen en milde chronische veneuze insufficiëntie vergemakkelijken.

Geslacht

Er is een verband tussen vrouw zijn en de ontwikkeling van deze aandoening. Dit komt voornamelijk door de effecten van de hormonale veranderingen die kenmerkend zijn voor het vrouwelijke geslacht.

Zittende levensstijl

Een zittende levensstijl, maar ook gedurende lange tijd inactief zijn, leidt tot een slechte bloedsomloop. Er is dus een stijging van de bloeddruk in de aderen, waardoor ze uitzetten.

Overgewicht

Het is duidelijk dat hoe hoger het gewicht, hoe groter de druk op de benen en dus op de aderen. Dus hoe meer gewicht je draagt, hoe groter je risico.

Hoe werkt Venoruton?

Zorg goed voor je benen

Dit medicijn verlicht de symptomen van milde veneuze insufficiëntie dankzij het drievoudige effect van de samenstelling. Het:

  • Heeft een antioxiderende werking. Dit effect is te danken aan het feit dat het de wanden van de bloedvaten versterkt en beschermt.
  • Vermindert zwelling van de benen en pijn.
  • Bevordert ook de microcirculatie en verbetert de lokale oxygenatie.

Het is een orale oplossing met een sinaasappelsmaak die in sachetvorm wordt geleverd. De normale dosis is één zakje per dag. Meestal is er binnen de eerste twee weken van de behandeling al een verbetering.

Na medisch advies mag je de behandeling met Venoruton gedurende maximaal twee of drie maanden voortzetten. Je moet je arts echter onmiddellijk informeren als je symptomen binnen de eerste twee weken niet verbeteren.

Contra-indicaties en speciale voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van Venoruton

Overgevoeligheid voor oxerutines of voor een van de hulpstoffen waar Venoruton uit bestaat kan in het algemeen een van de contra-indicaties van dit medicijn zijn.

Met betrekking tot zwangerschap zijn er gegevens beschikbaar die aangeven dat oxerutines geen misvormingen of foetale toxiciteit veroorzaken. Dus, indien nodig, kun je het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap overwegen.

Echter, op basis van algemeen aanvaarde veiligheidsaanbevelingen, mag je tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap geen oxerutines gebruiken.

Artsen moeten ook voorzichtig zijn bij patiënten met beenoedeem als gevolg van hart-, lever- en nieraandoeningen. Dit is vooral omdat het effect van oxerutines in die gevallen nog niet is aangetoond.

Mogelijke bijwerkingen van Venoruton

Zoals het geval is met alle medicijnen, kan dit medicijn ook enkele bijwerkingen hebben. Je moet stoppen met het gebruik als je een van de volgende symptomen krijgt:

  • Problemen met ademhalen of slikken.
  • Zwelling van gezicht, lippen, tong of keel.
  • Intense jeuk met huiduitslag en netelroos.

Daarnaast, maar meer zeldzaam, kunnen andere symptomen optreden, zoals winderigheid, diarree, maagklachten en buikpijn.

Conclusie

Kortom, Venoruton verlicht de symptomen van milde chronische veneuze insufficiëntie. Naast het gebruik ervan, om betere resultaten te behalen, moet je een gezonde levensstijl leiden door voldoende lichaamsbeweging te hebben en op gewicht te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Riccioni C., S. R. I. A. P. G. L. M. (2004). Effectiveness of Troxerutin in association with Pycnogenol® in the pharmacological treatment of venous insufficiency [Efficacia della Troxerutina associata al Pycnogenol® nel trattamento farmacologico dell’insufficienza venosa]. Minerva Cardioangiologica.

  • Mege Navarrete, M. (2012). Insuficiencia venosa de extremidades inferiores. Facultad de Medicina de La Universidad de Chile.

  • Suñé Ysamat, B. (1985). Insuficiencia venosa. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.