Ischias tijdens de zwangerschap

Ischias is een veel voorkomende aandoening bij zwangere vrouwen tijdens de tweede helft van hun zwangerschap. Met de juiste zorg kun je het onder controle houden, om zo je dagelijkse leven zo min mogelijk te verstoren. Hoe? Dat lees je hier.
Ischias tijdens de zwangerschap

Last update: 11 november, 2019

Ischias tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend probleem. Heb jij last van deze pijn? Ischias, of ischiasneuralgie, is een zeer intense pijn die vanuit de rug langs de achterkant van het been naar de hiel trekt, als gevolg van irritatie of ontsteking van de heupzenuw.

Deze aandoening treft meer dan de helft van alle zwangere vrouwen. Het begint meestal vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Hieronder vind je de oorzaken en symptomen van deze aandoening en de juiste behandeling om het onder controle te houden.

Ischias tijdens de zwangerschap

Oorzaken

Meerdere oorzaken comprimeren de heupzenuw tijdens de zwangerschap. Ze hebben echter allemaal dezelfde oorsprong: de anatomische en hormonale veranderingen die plaatsvinden bij de vrouw terwijl de foetus zich in de baarmoeder ontwikkelt. Over het algemeen zorgt dit voor een aantal problemen:

 • Ten eerste, door de groei van de baarmoeder in de buikholte, verplaatsen bepaalde organen die als gevolg de heupzenuw kunnen aantasten.
 • Ook zorgt de positie van de baarmoeder en de foetus ervoor dat de moeder de neiging heeft om haar bekken naar voren te duwen om haar evenwicht te behouden. Hierdoor verandert haar zwaartepunt.
 • Als gevolg hiervan zet ze haar voeten verder uit elkaar en buigt ze haar rug te veel naar achter, waardoor posities ontstaan die de heupzenuw kunnen samendrukken.
 • Tegen het einde van de draagtijd neemt het hormoon relaxine toe. Dit verhoogt de uitzetting van de baarmoeder, terwijl de ligamenten in het lichaam elastischer worden. Als gevolg hiervan zijn veel gewrichten wat onstabieler en worden contracturen frequenter.

Symptomen van ischias tijdens de zwangerschap

Symptomen van ischias tijdens de zwangerschap

De pijn kan sterk variëren en is afhankelijk van de mate van compressie waar de heupzenuw aan blootgesteld wordt. Sommige vrouwen noemen de pijn erg intens en blokkerend, terwijl anderen slechts een klein ongemak opmerken. De meestvoorkomende symptomen zijn:

 • In het geval van milde ischias strekt de pijn zich uit van de onderrug tot de billen en is deze meestal op bepaalde plekken.
 • Als het gaat om een intenser geval van ischias, zal de pijn uitstralen langs het been en kan het zelfs de knie en de hiel beïnvloeden.
 • De pijn kan erger zijn bij hoesten of niezen.
 • Er kan ook sprake zijn van gevoelloosheid of spierzwakte.
 • De pijn kan in de ernstigste gevallen leiden tot verminderde mobiliteit.

Dit vind je ook vast interessant:
Wat gebeurt er in de 9 maanden van de zwangerschap?

Hoe kun je ischias tijdens de zwangerschap voorkomen en behandelen?

ischias tijdens de zwangerschap voorkomen

Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je deze aandoening behandelen en onder controle houden en het draaglijker maken tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je kunt ook voorkomen dat het verdere schade aan de heupzenuw veroorzaakt.

Door middel van oefeningen en je ademhaling kun je je lichaam bijvoorbeeld versterken en ischias tijdens de zwangerschap helpen voorkomen.

Enkele tips

 • Houd je gewicht onder controle tijdens de zwangerschap.
 • Doe aan lichaamsbeweging maar met mate. Lichamelijke activiteiten zoals wandelen, zwemmen, yoga of pilates helpen de buikspieren te versterken.
 • Thermotherapie. De toepassing van lokale warmte op het getroffen gebied ontspant het gevoel van pijn.
 • Plaats een kussen tussen je benen als je op je zij slaapt of leg het kussen onder je benen als je op je rug slaapt.
 • Draag een bekkengordel die helpt om het gewicht van je buik beter te verdelen en een goede houding te behouden.
 • Kies geschikt schoeisel dat is aangepast aan de kromming van je rug. Het dragen van hoge hakken bevelen we uiteraard niet aan.
 • Als je lang moet zitten, neem dan een pauze door elke twee uur even te lopen en je benen te strekken.
 • Als de pijn heel erg is, is het een goed idee om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen en het gebied te laten masseren om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.
 • Het is heel belangrijk om niet aan zelf-medicatie te doen, en om geen niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken. Raadpleeg in plaats daarvan je arts.

Onthoud tot slot dat een arts altijd de juiste persoon is om te raadplegen als het gaat om aandoeningen. De veranderingen in het lichaam die tijdens de zwangerschap verschijnen hebben bepaalde gevolgen, maar het overwinnen en onder controle houden ervan is de beste manier voor je om een gezonde en gelukkige zwangerschap te hebben. It might interest you...

Tips en infusies om ischiaszenuw te behandelen
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
Tips en infusies om ischiaszenuw te behandelen

In dit artikel bespreken we tips en anti-reumatische of pijnstillende kruiden die je kunnen helpen om problemen aan de ischiaszenuw te behandelen. • Ostgaard, H. C., Andersson, G. B., & Karlsson, K. (1991). Prevalence of back pain in pregnancy. Spine. https://doi.org/10.1097/00007632-199105000-00011
 • L., T., A., R., & M., M. (1994). Autotraction treatment for low-back pain in pregnancy: A pilot study. Clinical Rehabilitation.
 • Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2009.11.005

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.