Gas in de buik: vier natuurlijke remedies

Ophopend gas in je darmen leidt vaak tot een opgeblazen gevoel en buikpijn. Je kunt het behandelen met behulp van enkele natuurlijke remedies met de planten die we in dit artikel vermelden.
Gas in de buik: vier natuurlijke remedies
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 28 januari, 2021

Spijsverteringsstoornissen komen vaak voor. Dat is de reden dat er veel natuurlijke remedies zijn om verlichting te krijgen. Eigenlijk is gas in de buik een van de meest voorkomende spijsverteringsstoornissen, evenals een van de meest irritante. Gelukkig zijn er een paar medicinale planten die je kunnen helpen het te voorkomen en verlichten.

Planten die gas in de buik kunnen verlichten

Overtollig gas dat zich in het maag-darmkanaal ophoopt leidt meestal tot winderigheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel. Er zijn veel verschillende oorzaken. Sommige gassen zijn bijvoorbeeld het gevolg van voedselintoleranties. Daarnaast komen anderen voort uit een overmatige groei van bacteriën in de dunne darm.

Je moet een arts raadplegen als je vaak last hebt van gasvorming. Houd echter ook rekening met deze remedies, omdat ze een geweldige aanvulling op elke medische behandeling zijn.

Hieronder gaan we in op de werking en het gebruik van vier van de meest effectieve planten die de verlichting van gas in de buik kunnen versnellen: venkel, kamille, Ceylon-kaneel en gember.

1. Venkel

Kopje venkelthee en venkel

Om te beginnen is venkel een van de bekendste remedies voor het verlichten van gas in de buik. Venkel heeft krampstillende eigenschappen die de buikpijn verminderen die door indigestie ontstaat.

De zaden, wortels en bladeren zijn in veel landen een veel voorgebruikte remedie voor het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel na een maaltijd.

Venkel heeft windafdrijvende eigenschappen. Dit betekent dat het de verwijdering van gassen uit het spijsverteringskanaal vergemakkelijkt als je last van winderigheid hebt. Het helpt ook om maagpijn te verlichten, bevordert gemakkelijke stoelgang en kan diarree stoppen.

Tot slot is venkel de ideale remedie om de intensiteit van koliek bij baby’s te verminderen. Een studie (link naar een Engels artikel) suggereert het gebruik van venkelzaadolie voor baby’s die jonger dan 12 weken oud zijn. Deze behandeling kan darmspasmen helpen verminderen en de mobiliteit van de dunne darm vergroten.

2. Kamille

Een infusie met kamille moet altijd in je huis aanwezig zijn. Deze medicinale plant heeft een ontspannende werking op de spijsvertering en mensen drinken het meestal om hun zenuwen te kalmeren, vooral wanneer deze hun maag beïnvloedt. Naast het helpen bij een opgeblazen gevoel met gas, is deze plant ook een effectieve behandeling voor:

Al sinds de oudheid gebruiken mensen kamille om gastro-intestinale aandoeningen te behandelen dankzij de windafdrijvende, krampstillende en kalmerende eigenschappen voor de spijsvertering.

Je kunt het als een infusie drinken of als etherische olie gebruiken. Neem de etherische olie niet in. In plaats daarvan moet je het verdunnen met plantaardige olie en het gebruiken om de getroffen buik te masseren.

3. Ceylonkaneel

Gebruik kaneel om de spijsvertering te verbeteren en gasvorming te voorkomen, hetzij als infusie of als specerij in je gerechten. Van alle variëteiten kaneel willen we cinnamomum verum benadrukken, ook bekend als echte kaneel of ceylon-kaneelboom.

Dit komt, omdat het ons vanuit een medicinaal oogpunt het meest interesseert. Deze aromatische specerij onderscheidt zich door zijn ontstekingsremmende, antioxidante, antimicrobiële en bloedglucoseverlagende eigenschappen.

Kaneel onderscheidt zich als een krachtige remedie voor de spijsvertering dankzij al zijn deugden. Het is in feite zeer effectief om winderigheid en indigestie te voorkomen en te verlichten. Het bevordert ook een goede leverfunctie en kan mogelijk zelfs het verschijnen van parasieten in de darm voorkomen.

Hoe moet je het innemen?

Kaneel heeft het grote voordeel dat je het als smaakmaker in een breed scala aan gerechten kunt gebruiken, zowel zoet als hartig. We raden je aan ermee te experimenteren door het aan je gerechten en zelfs aan je stoofschotels toe te voegen om de smaak te verbeteren. Het is een uitstekende toets in al je desserts en zelfs in je kopje koffie!

4. Gember

Tot slot willen we een prachtig product noemen die zijn oorsprong in Azië heeft en nu over de hele wereld behoorlijk populair is. Gember onderscheidt zich door zijn intense, kruidige en verfrissende smaak en wordt vaak in een verscheidenheid aan gerechten gebruikt. Het is echter ook een geweldige remedie voor verschillende soorten aandoeningen.

De gemberwortel kan gas in de buik op spijsverteringsniveau helpen verlichten. Het is ook effectief bij de behandeling van diarree en om maagzweren te voorkomen.

  • Je kunt het vers of droog consumeren.
  • Het kan gedronken worden als een infusie of gemengd met sap.
  • Je kunt het zelfs als supplement nemen.

Nu ken je de spijsverteringseigenschappen van deze prachtige medicinale planten die je kunnen helpen om winderigheid te voorkomen en te verlichten. Zorg ervoor dat je ze altijd in je voorraadkast hebt, zodat je ze bij de hand hebt wanneer je je spijsvertering wilt verlichten en je kwaliteit van leven wilt verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Kurbel, S., Kurbel, B., & Včev, A. (2006). Intestinal gases and flatulence: Possible causes of occurrence. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.057
  • Sharangi, A. B., & Datta, S. (2005). Medicinal properties of spices. Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.