Zes voordelen van kaneel voor planten

Kaneel is een uitstekende bondgenoot in de tuin als het gaat om de bescherming van planten tegen ziektes en ongedierte. Niet alleen heeft het schimmelwerende eigenschappen, maar ook omdat het veel voedingsstoffen aan de bodem levert. Alsof dat nog niet genoeg is, houdt de sterke geur ongedierte weg.
Zes voordelen van kaneel voor planten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Kaneel wordt al duizenden jaren gebruikt in de gastronomie en de natuurgeneeskunde. Slechts weinigen van ons weten echter dat het ook een uitstekende bondgenoot is die planten in de tuin gezond houdt zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Ontdek hieronder enkele van de voordelen van kaneel voor planten.

Hoewel er in de huidige wereld meststoffen en pesticiden zijn die helpen om een tuin in topconditie te houden, kun je er ook voor kiezen om kaneel als vervanging te gebruiken. Niet alleen is het goedkoper dan conventionele, commerciële opties, maar het is ook 100% milieuvriendelijk en veilig.

Het beste is ook dat het verschillende problemen zal oplossen, en als gevolg daarvan hoef je niet voor elk probleem specifieke soorten te gebruiken. Blijf lezen om in detail te weten te komen hoe je deze voordelen van kaneel kunt omzetten in jouw beste wapen in de tuin.

Voordelen van kaneel voor planten in de tuin

Kaneelpoeder heeft interessante toepassingen in de tuin. Hoewel we er allemaal aan gewend zijn geraakt om het uitsluitend in de keuken te gebruiken, is het ook zeer veelzijdig als het gaat om veel andere huishoudelijke taken.

Wil je de planten in je tuin gezond houden? Ontdek hieronder hoe je het kunt gebruiken en welke voordelen kaneel voor je tuin te bieden heeft.

1. Ongediertebestrijding

Mensen die een plant in de tuin zetten

In plaats van dure, giftige chemische bestrijdingsmiddelen voor je tuin te kopen, kun je ook een beetje kaneelpoeder gebruiken. Door de penetrante geur en eigenschappen zorgt dit ingrediënt ervoor dat muggen op afstand blijvenOok voorkomt het dat ongedierte je planten kapot maken.

Hoe gebruik je het?

 • Neem een kaneelpoeder en verspreid het over de grond, rond de planten, of op een andere plek waar ongedierte zich verzameld.
 • Herhaal dit iedere twee tot drie weken.

2. Het is schimmelwerend

Om de planten in de tuin gezond te houden, is het belangrijk om een product te gebruiken dat schimmelwerend is. Gelukkig kan kaneel je planten beschermen tegen de meeste micro-organismen.

Hoe gebruik je het?

 • Strooi een beetje kaneel op de plant, op de plekken waar je de schimmel kunt zien.
 • Herhaal dit als de conditie na een paar dagen nog niet verbeterd is.

3. Bescherming van de groenten

Tomaten aan trossen

Niemand wil dat zijn groenten ziektes ontwikkelen, vooral als ze nog aan het groeien zijn. Het probleem is dat de conditie van de grond en schimmel kan altijd toeslaanGelukkig kan het geweldige kaneel gebruikt worden als een soort van bemesting.

Hoe gebruik je het?

 • Verspreid een beetje kaneelpoeder over de grond, rond de basis van de plant.
 • Gebruik dit een keer per week.

4. Onderhoud van stekjes

Er zijn veel commerciële producten te koop die ervoor zorgen dat stekjes goed kunnen wortelen. Je hoeft er echter geen geld aan uit te geven, je kunt ook deze simpele truc proberen: breng kaneel aan op de stam voordat je het plant.

Als er problemen zijn waardoor je geen goed resultaat krijgt, is een andere optie om een schimmelwerend recept te proberen door kaneel met aspirine te mengen. Volg de stappen hieronder.

Ingrediënten

 • 10 gram kaneelpoeder
 • 500 ml water
 • 2 gemalen aspirinetabletten

Bereiding

 • Voeg alle ingrediënten samen in een bakje en roer totdat het goed gemengd is.
 • Laat het twaalf uur staan en zeef het om mogelijke restanten te verwijderen.

Hoe gebruik je het?

 • Laat de stekjes twee uur in het mengsel weken.
 • Plant ze daarna, zoals je gewoonlijk doet.

Genees de wonden van je planten

Vrouw geeft planten water

Nadat je een plant verplaatst of gesnoeid hebt, kan het zijn dat er sneden of andere schade aan de plant ontstaan zijn, die geïnfecteerd raken met schimmel of andere schadelijke micro-organismen. Gelukkig kun je dit probleem oplossen door een beschermende laag kaneel aan te brengen.

Hoe gebruik je het?

 • Breng wat kaneel aan op de aangetaste delen van de plant, om het genezingsproces te bespoedingen.

6. Kamerplanten

Kaneel kan natuurlijk ook gebruikt worden als een alternatief om kamerplanten gezond te houden. Dankzij de eigenschappen en voedingsstoffen kan het voorkomen dat ze sterven of ziek worden. Bovendien voorkomt het ook bladluis.

Hoe gebruik je het?

 • Breng een klein beetje kaneel aan in de potten van de planten.
 • Herhaal dit na twee tot drie weken.

Zoals je kunt zien, heeft kaneel interessante voordelen voor planten. Het houdt ze gezond en voorkomt ongedierte. Als je het nog niet hebt geprobeerd, doe het dan snel, zodat je geen giftige chemische middelen meer nodig hebt die slecht zijn voor de omgeving.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • American Chemical Society. “Cinnamon Oil Kills Mosquitoes.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 July 2004. www.sciencedaily.com/releases/2004/07/040716081706.htm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.