Veerkracht bij kinderen tijdens de pandemie
Veerkracht bij kinderen tijdens een pandemie vereist diepgaande wetenschappelijke analyse. Na de pandemie kunnen nieuwe publicaties en artikelen verschijnen om ons te helpen dit fenomeen beter te begrijpen. Allereerst moeten we proberen te begrijpen wat het concept van veerkracht is. Blijf lezen om er alles over te weten te komen!
Wat is veerkracht?
Traditioneel gezien wordt veerkracht geassocieerd met de eigenschap van bepaalde objecten om uit te rekken en vervolgens naar hun oorspronkelijke positie terug te keren (Engelse link). Ondanks het bestaan van een middel die de staat of toestand van het object kan wijzigen, blijven de objecten ongewijzigd na de druk die erop wordt uitgeoefend.
We kunnen hetzelfde idee ook op mensen toepassen. Hoewel we geen objecten zijn, kunnen we nog steeds met zeer problematische situaties en druk worden geconfronteerd, en desondanks blijven we intact.
Veerkracht kan individueel of collectief zijn. Als het om collectieve veerkracht gaat, dan kunnen we die op de samenleving als geheel toepassen. Er is veel onderzoek gedaan dat het belang van veerkracht benadrukt bij blootstelling aan rampen en tragedies. Dit is waar het belang van veerkracht tijdens de coronavirus-pandemie begint te spelen.
Wat zijn de kenmerken van psychologische veerkracht?
Veerkrachtig zijn heeft enkele duidelijke positieve kenmerken die het volgende aan kenmerken kan diverse factoren omvatten zoals:
- een goed gevoel voor humor.
- zelfrespect.
- tolerantie voor frustratie.
- het vermogen om empathie te ontwikkelen.
- flexibiliteit: het aanpassingsvermogen van mensen in stressvolle situaties.
Een aantal rapporten over veerkracht merken op dat, hoewel het goed is om veerkracht te promoten en steun te bieden aan mensen, het ook essentieel is om onze verantwoordelijkheden niet uit het oog te verliezen. Deze verantwoordelijkheden kunnen van toepassing zijn voor:
- individuen
- gemeenschappen
- instellingen
Veerkracht bij kinderen en de pandemie
De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde benadrukt in een artikel (Spaanse link) dat veerkracht ‘een positieve houding is waarmee je moeilijkheden kunt overwinnen, je aan stressvolle situaties kunt aanpassen en sterker uit tegenspoed kunt komen.‘
Tegelijkertijd wijst de Argentijnse Vereniging voor Kindergeneeskunde in haar Gids voor groei en ontwikkeling van kinderen in de pediatrische praktijk (Spaanse link) ook op veerkracht als een essentieel onderdeel. Het is een kenmerk dat zowel kinderen als gezinnen kan helpen om hen bij ongunstige situaties te beschermen.
Het onder ogen zien van deze pandemie in de kindertijd is ongetwijfeld een bron van stress. Veerkracht in de kindertijd kan dus de vraag beantwoorden waarom sommige kinderen moeilijke situaties lijken te doorstaan zonder dat het hen lijkt te beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot anderen die het niet zo goed lijken te kunnen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Blijf sterk wanneer je een moeilijke tijd doormaakt!
Is veerkracht iets wat je leert?
Gedurende de afgelopen decennia hebben verschillende experts jarenlang onderzoek gedaan om te bepalen met welk criterium of criteria we de veerkracht van mensen kunnen meten.
In die zin is het belangrijk om deze capaciteiten al vanaf jonge leeftijd te promoten. Net als bij antilichamen kunnen deze capaciteiten de reactie van kinderen op moeilijke situaties, zoals deze pandemie, versterken.
Veerkracht bij kinderen
Het is belangrijk om niet al te verblind te zijn door dit hele idee van veerkracht. Hoewel het een waardevolle hulpbron is, mogen we het niet als een wondermiddel of de oplossing voor al onze problemen zien.
De veerkracht van elk individu, en met name kinderen, kan dus inderdaad een waardevol en belangrijk verschil maken. In tijden van pandemie worden mensen echter altijd getroffen door:
- angsten
- onzekerheden
- twijfels
Het kan wel helpen om een optimistische houding aan te nemen en zo veel mogelijk naar de zonnige kant van het leven te kijken. We moeten dit echter doen zonder de realiteit en ernst van de situatie te ontkennen.