24 veelvoorkomende blessures bij dansers

In dit artikel worden de meestvoorkomende blessures bij dansers uitgelegd, waarom ze ontstaan ​​en hoe ze kunnen worden behandeld en hoe je ze kunt voorkomen.
24 veelvoorkomende blessures bij dansers
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 15 maart, 2023

Ondanks het sublieme karakter van dans en de opzichtige bewegingen, komen blessures bij dansers vaak voor. Het is niet ongewoon dat ze pijn ervaren, na lange uren van repetities, die het uitvoeren van grote inspanningen en repeterende bewegingen vereisen.

Vaak komt dit door de dynamiek van het werk zelf, maar het kan ook een hoge mate van zelfbelasting zijn. Verschillende soorten dansen omvatten handelingen als springen, draaien, op de tenen staan, overmatig buigen van de rug, strekken of spreiden van de benen. Dit kan leiden tot overbelasting, ontstekingen, contracturen, verstuikingen, verrekkingen, slijtage en zelfs breuken.

Veelvoorkomende blessures bij dansers komen meestal voor in het onderlichaam, zoals de taille, heupen, knieën en voeten.

De oorzaken van veelvoorkomende blessures bij dansers

Bij dans vereist het uitvoeren van de bewegingen kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, precisie en coördinatie. Of het nu gaat om een solo, een duet of een groepsstuk, lange uren repeteren zijn vereist.

Dit veroorzaakt echter spierspanning, slijtage of pijn. Het is ook niet ongewoon dat er een slechte beweging ontstaat.

In dit verband blijkt uit onderzoek(Engelse link) dat wanneer dansers vermoeid zijn door herhaalde belasting, de gewrichtsmechanica waarschijnlijk wordt aangetast. In deze geest zijn de factoren die het meest in verband worden gebracht met veelvoorkomende blessures bij dansers de volgende:

  • Stoten of botsen met een partner of een ander element
  • Ongeschikte vloeren (ongelijk of zeer hard)
  • Slechte beweging of gedwongen beweging
  • Gebrek aan rust of herstel
  • Ontoereikende training
  • Gebrek aan warming-up

De meestvoorkomende blessures bij dansers

Een dansgroep

De meestvoorkomende blessures bij dansers vinden plaats in de onderste extremiteiten; dit is echter niet exclusief, want ze komen ook voor in de bovenste wervelkolom. Laten we eens kijken welke dat zijn.

1. Spondylolyse

Sportbeoefening en dans worden in verband gebracht met spondylolyse (Spaanse link). Dit is een scheur of breuk in een wervel. Het kan het gevolg zijn van een geboorteprobleem, letsel, of stress door herhaald gebruik.

2. Schijfletsel

Volgens onderzoek (Engelse link) zijn verzakte of hernia’s van tussenwervelschijven veelvoorkomende letsels bij dansers. Dit komt door het herhaaldelijk buigen, draaien of tillen van de romp.

3. Verrekkingen en spasmen

Bij mensen die dans beoefenen komen bij het buigen en strekken van de rug heel vaak verrekkingen en spasmen voor. Dit kan ook het gevolg zijn van een onevenwicht in de spieren tussen de rug en de buikspieren.

4. Lage rug spondylolisthesis

Bij spondylolisthesis is er één wervel die beweegt of verschuift ten opzichte van de wervel eronder. Dit kan bij veel sporters voorkomen.

Het risico voor dansers is vaak groot, door factoren als overbelasting, slechte biomechanica, het repeteren op blote voeten of in verkeerde schoenen, en het werken op harde vloeren.

5. Heupknakken

Heupblessure

Hoewel het begint als een eenvoudige droge knak in het voorste aspect van de heup, neigt het na verloop van tijd, door spanning in de iliotibiale band, tot pijn. Bij deze aandoening trekt de pees over de voorkant samen met de heupdraaibeweging.

6. Heupimpingement

Net als het vorige heeft heupimpingement te maken met voortdurende bewegingen, wanneer de twee delen van het gewricht (acetabulum en femurkop) tegen elkaar botsen, waardoor slijtage ontstaat.

7. Ciatalgie

Dit is een irritatie van de heupzenuw. In het geval van klassiek ballet wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte techniek of overbelasting door microtrauma door sprongen en vallen.

8. Pijnlijke hamstrings

Bij het optillen van het been om een trappende beweging te maken, worden de spieren van de achterkant van het bovenbeen volledig gestrekt, tot het maximale bereik. Het uitvoeren van deze actie kan leiden tot blessures, vooral als je je niet eerst hebt opgewarmd.

9. Fibrillaire breuk

Een fibrillaire breuk wordt veroorzaakt door rek of plotselinge samentrekking van de spier, of door overmatige belasting. Het komt vaak voor aan de achterkant van het bovenbeen bij dansers en sporters, zoals tennissers, voetballers en hardlopers.

10. Bursitis door wrijving

Bursitis is een ontsteking in de slijmbeurs, dat dempende gebied dat zich tussen de botten en pezen of spieren bevindt. Bij dans kan de slijmbeurs van de kniepees worden aangetast als gevolg van buig- en strekbewegingen van de knie.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hamstringblessures: oorzaken en behandeling

11. Patellapeesontsteking

24 veelvoorkomende blessures bij dansers
De hersteltijd van een knieblessure kan voor een danser omvangrijk zijn om terug te keren op het podium. Er is intensieve fysiotherapie voor nodig.

Naast het bovenstaande is een andere veelvoorkomende blessure bij dansers een ontsteking (tendonitis) als gevolg van de opeenstapeling van plotselinge bewegingen in de patellapees.

12. Patellofemoraal syndroom of springersknie

Dit kan het gevolg zijn van een combinatie van factoren, waaronder onbalans in de spieren, strakke hamstrings of kuiten, en zwakke quadriceps. Hierdoor valt de klap bij het springen op de knieschijf. De pijn wordt zelfs gevoeld bij het buigen van de knie en het traplopen.

13. Meniscusscheuren

Dansers kunnen last krijgen van kraakbeenscheuren in hun knieën. De meniscus kan beschadigd raken door te springen of de knie te verdraaien met het volle gewicht van het lichaam erop rust; ook door onvoldoende quadricepsspieren.

14. Slijmbeursontsteking of ganzenvoet

Het heet ganzenvoet wanneer de slijmbeurs zich bevindt tussen het scheenbeenbot en de drie pezen die de sartorius, semitendinosus en interne rectus spieren verbinden. Een slijmbeursontsteking van ganzenvoet is het gevolg van overbelasting van de knie en strakke hamstrings.

15. Fibrillaire ruptuur van de kuit

Bij een fibrillaire ruptuur van de kuit (of, concreter, de achterkant van de kuit) is er intense pijn, met zwelling en moeite met plantairflexie of op de tenen staan. Het kan zowel atleten als dansers met weinig training treffen.

16. Compartimentsyndroom

Het is een uiterst pijnlijke aandoening, als gevolg van verhoogde druk in een spiercompartiment, op zijn beurt veroorzaakt door inwendige bloedingen of ontsteking van de weefsels. In het geval van de tibiale en peroneale spieren van dansers vindt deze hypertrofie zijn oorsprong in overbelasting en vermoeidheid.

17. Achillespeesontsteking

24 veelvoorkomende blessures bij dansers

Zoals de naam al zegt, is het een ontsteking van de pees aan de achterkant van de enkel, bekend als de achillespees. Hij wordt veel gebruikt in de dans om de voet op de tenen te zetten.

18. Enkelverstuikingen

Bij een slechte landing na een sprong, een zijwaartse beweging tijdens een draai, of een andere beweging die het gewricht uit zijn normale bewegingsbereik dwingt, raakt de enkel omgekeerd en kan hij in elkaar zakken. Enkelverstuikingen behoren tot de meestvoorkomende blessures bij dansers.

19. Enkelimpingement

Enkelimpingement treedt op wanneer een verstuiking niet goed behandeld wordt, hoewel het ook het gevolg kan zijn van een herhaalde inversiebeweging. In de dans gaan posities waarbij op de tenen gestaan moet worden gepaard met acute pijn voor de persoon.

20. FHL tenosynovitis

Deze is genoemd naar de flexor hallucis longus, de grote teen. Ook deze tendinopathie behoort tot de veelvoorkomende blessures van dansers.

Het komt door overmatige belasting van de eerder genoemde pees. Het kan een soort stijfheid veroorzaken die bekend staat als trigger toe.

21. Sesamoiditis

Ondanks de wat vreemde naam is sesamoiditis een van de meestvoorkomende blessures bij dansers, zodanig dat het ook wel bekend staat als dansersteen. Het is het resultaat van de opeenstapeling van microtrauma’s bij het vallen op middenspitzen.

22. Talalgia

Dit is een ontsteking van het kraakbeen van de calcaneus. Het presenteert zich met pijn in het vetkussen van de hiel, dat is het deel dat de impact bij het stappen opvangt. Het komt vaker voor bij jonge mensen die net beginnen.

23. Fractuur van het vijfde middenvoetsbeentje

Ook wel dansersfractuur genoemd, ontstaat in het bot dat de kleine teen verbindt met de middenvoet. De meestvoorkomende oorzaken van deze blessure bij dansers zijn stress en overbelasting, vooral bij het draaien van de enkel terwijl men op de tenen staat.

24. Hallux valgus

Hoewel dit meer als een misvorming dan als een blessure wordt beschouwd, komt dit type bunion vrij veel voor bij dansers. Dit kan het gevolg zijn van het vroege begin van de training, zonder de ontwikkeling van de musculatuur van de voet, en de voortdurende belasting van het gewicht op hetzelfde punt.

Behandeling van veelvoorkomende blessures bij dansers

Voor lichtere blessures kan immobiliseren, koelen, een pijnstiller nemen en de voet hoog houden voldoende zijn. Matige blessures vereisen een langere periode van rust.

Voor ernstigere blessures wordt voorgesteld om naast langdurige behandeling en rust, met volledige immobilisatie, een programma van revalidatiebehandelingen te ontwikkelen. Ook is het raadzaam om na herstel niet meteen weer te gaan oefenen, maar dat geleidelijk te doen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
4 redenen waarom je nooit moet stoppen met dansen

Het voorkomen van blessures bij dansers

24 veelvoorkomende blessures bij dansers
Vooraf opwarmen is een essentiële stap in het voorkomen van dansblessures.

Sommige van de veelvoorkomende blessures bij dansers zijn onvermijdelijk, zoals die welke verband houden met toevallige omstandigheden. Die in verband met een slechte techniek of vermoeidheid zijn echter voorspelbaar.

Aanvullende training

In sommige gevallen is de oorzaak van een blessure een gebrek aan spierversterking. Als je merkt dat je kracht mist bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen, moet je werken aan gewichtdragende oefeningen om de spieren te ontwikkelen.

Versterk je core om je stabiliteit te verbeteren

Een ander type oefening dat erg nuttig is voor dansers zijn oefeningen die te maken hebben met de core. Volgens onderzoek (Engelse link) kan dit helpen om de stabiliteit te behouden en bewegingen te vermijden die tot blessures kunnen leiden.

Draag bandages

Er zijn gewrichten die geblesseerd zijn of die vatbaar zijn voor blessures. Preventieve functionele taping of andere soorten verbanden kunnen worden gebruikt om pijnlijke bewegingen gedeeltelijk te beperken en instabiliteit te verminderen.

Warming-up

Voor de training moeten oefeningen en bewegingen worden uitgevoerd om de spieren op te warmen. Dit is een must voor degenen die professionele academies bezoeken.

Vloeren

Elastische vloeren verminderen de druk op de enkel- en kniegewrichten. Ze voorkomen ook dat de hiel bij het vallen te hard wordt geraakt.

Leer de juiste techniek

Bij alle bewegingen moet je altijd zeker zijn van de juiste vorm. Oefenen voor een spiegel, jezelf observeren en vastleggen om een slechte beweging te voorkomen, kan blessurepreventie betekenen.

Rust goed uit

Het is niet alleen belangrijk om elke nacht de nodige uren slaap te krijgen; het is ook belangrijk om een pauze in te lassen van activiteit, waarbij overtraining wordt vermeden. Cross-training en actieve rust helpen niet alleen de spier te herstellen, maar helpen ook om de geest te heroriënteren.

Wees attent op het lichaam en zijn signalen

Of je nu dans studeert, professioneel oefent, of gewoon voor je plezier danst, dit is een activiteit die grote voordelen oplevert. Een slechte beweging of een overdaad aan activiteit is echter ook schadelijk.

In sommige gevallen is het mogelijk om blessures te voorkomen. Let op wanneer het lichaam begint te waarschuwen dat er iets niet in orde is. Als de pijn die je ervaart na het dansen of tijdens de activiteit in korte tijd (niet meer dan 24 uur) weggaat, dan is het misschien niets om je zorgen over te maken.

Als het continu of terugkerend wordt, ook al is het met tussenpozen, dan is het niet meer normaal. Misschien begin je last te krijgen van een blessure.

Dat betekent dat het tijd is om naar je dokter te gaan en hem of haar te vertellen wat je voelt om het probleem vroegtijdig aan te pakken. Hoe eerder hoe beter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Del Corral A, Forriol F, Vaquero J. Cómo prevenir y curar lesiones deportivas. Navarra: Eunsa, 2005.
  • Frontera W. Medicina deportiva clínica. Tratamiento médico y rehabilitación. Madrid: Elsevier, 2008.
  • Grisogono V. Lesiones de rodilla: una guía práctica para la recuperación y el autocuidado. Madrid: Eyras, 1990.
  • Gutiérrez J. Las lesiones deportivas. México: Aguilar, 1997.
  • Howse J. Técnica de la danza y prevención de lesiones. Paidotribo: Madrid, 2003.
  • Kolber, M. J., Nau, E., & Hanney, W. J. (2009). Acondicionamiento de la Columna Vertebral para Atletas con Espondilólisis y Espondilolistesis Lumbar. PubliCE Standard.
  • Ramkumar P, Farber J, Arnouk J, et al. Injuries in a professional ballet dance company. Journal of Dance Medicine & Science. 2016; 20(1): 30-7
  • Russell JA. Preventing dance injuries: current perspectives. Journal of Sports Medicine. 2013; (4): 199-210.
  • Watson, T., Graning, J., McPherson, S., Carter, E., Edwards, J., Melcher, I., & Burgess, T. (2017). Dance, balance and core muscle performance measures are improved following a 9-week core stabilization training program among competitive collegiate dancers. International journal of sports physical therapy12(1), 25.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.