Hamstringblessures: oorzaken en behandeling

Hamstringblessures komen vaak voor bij dansers en sommige sporters. Dit is vooral het geval als ze hun activiteit niet aanvullen met een fysiek conditioneringsprogramma.
Hamstringblessures: oorzaken en behandeling
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 24 januari, 2023

Hamstringblessures komen vaak voor. Hoewel ze zelden ernstig zijn, veroorzaken ze ongemakkelijke klachten en beperken ze de beweging enige tijd. Maar slechts in zeldzame gevallen is een operatie nodig.

De blessure wordt meestal veroorzaakt door te veel strekken of te strak aanspannen. De hamstrings zijn een groep van 3 spieren die langs de achterkant van het bovenbeen lopen. Ze lopen van de heup tot net onder de knie.

Mensen die sporten beoefenen als voetbal, basketbal, tennis en andere sporten waarbij je met hoge snelheid moet rennen en plotseling moet stoppen, lopen meer kans op hamstringblessures, net als dansers.

Wat zijn hamstringblessures?

Hamstringblessures zijn er in verschillende gradaties van ernst, en ze veroorzaken hevige pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Ze kunnen iedereen treffen, maar ze komen vaker voor bij sporters die snelle bewegingen maken.

Zoals gezegd zijn er drie hamstringspieren: de biceps femoris (Spaanse link), de semitendinosus en de semimembranosus. Ze zitten in het achterste deel van de dij en helpen de heup te strekken en de knie te buigen.

Deze spieren worden niet veel gebruikt als je staat of loopt. In plaats daarvan worden ze erg actief als iemand een oefening doet waarbij de knie gebogen moet worden, zoals klimmen, springen of rennen.

Deze blessure wordt ingedeeld in verschillende gradaties.

  • Eerste graad. Dit is een verrekte of gespannen spier.
  • Tweede graad. Er is sprake van een gedeeltelijke scheur van de spier.
  • Derde graad. Er is sprake van een volledige scheur van de spier.

Oorzaken

Hamstringblessure
Bij voetbal komen geblesseerde hamstrings vaak voor. Aanvankelijk kan het probleem verward worden met knieaandoeningen.

Letsels aan de hamstrings treden bijna altijd op bij een plotselinge intense beweging, waarbij veel rek nodig is. Het kan echter ook geleidelijk optreden bij langzamere bewegingen. Risicofactoren zijn onder meer de volgende.

  • Activiteiten waarvoor veel rek nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld dansen en sporten waarbij gerend of gesprongen wordt.
  • Lage flexibiliteit. Iemand met weinig flexibiliteit heeft meer moeite om plotselinge, intense bewegingen uit te voeren.
  • Onbalans van de spieren. Hoewel hier discussie over mogelijk is, is de algemene mening dat mensen met meer ontwikkelde voorste dijspieren meer risico lopen op blessures.
  • Zwakke bilspieren. De bilspieren werken samen met de hamstrings. Als de eerste erg zwak zijn, creëren ze een overbelasting en veroorzaken ze stress bij de laatste.
  • Slechte warming-up. Als er geen of een zeer slechte warming-up is, neemt de kans op blessures toe.

Lees hier meer over blessures:
De terugkerende blessures van Rafael Nadal

Symptomen en diagnose

Het belangrijkste symptoom van een hamstringblessure is pijn aan de achterkant van het been. Dit is meestal plotseling en gaat vaak gepaard met een knappend of ploffend gevoel.

Het is ook gebruikelijk om pijn in de onderbil te ervaren bij het lopen, bukken of strekken van het been. Er is meestal gevoeligheid in het gebied en blauwe plekken.

De symptomen variëren echter afhankelijk van de ernst.

  • Eerste graad. Er wordt plotseling pijn gevoeld, die meestal weer opkomt bij het bewegen van het been. De spierkracht is hierbij echter niet aangetast.
  • Tweede graad. De pijn is heviger en gaat bijna altijd gepaard met zwelling in het gebied en blauwe plekken. Er gaat wat kracht verloren.
  • Derde graad. Er is vrij hevige pijn, met tederheid in het gebied, zwelling en blauwe plekken. Er is een duidelijk knallend gevoel bij het letsel. Ook is er moeite met staan en lopen.

De diagnose van een hamstringblessure stelt de specialist door een gesprek over de klachten en een lichamelijk onderzoek. Soms wordt beeldvormend onderzoek besteld, zoals röntgenfoto’s, echografie of MRI, om de omvang van de schade vast te stellen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe behandel je blessures aan de kuitspieren?

De behandeling van hamstringblessures

Fysiotherapie
Fysiotherapie is essentieel bij deze blessures. Dit zal de hersteltijd verkorten.

Als de hamstringblessure mild tot matig is, gaat hij meestal vanzelf over. Maar om de genezing te bespoedigen en complicaties te voorkomen, zal je arts waarschijnlijk enkele maatregelen aanbevelen:

  • vermijd inspannende activiteiten
  • gebruik een stok of krukken
  • breng ijskompressen aan op het gebied
  • gebruik een compressieverband
  • verhoog het been
  • neem pijnstillers en ontstekingsremmers zonder recept.

Zodra de eerste pijn en zwelling afnemen, kan een afspraak met een fysiotherapeut voor specifieke oefeningen worden aanbevolen. Deze zullen helpen de flexibiliteit en kracht te vergroten.

Als de hamstringblessure ernstig is, zal een operatie nodig zijn om het probleem te verhelpen. In het algemeen voeren artsen deze ingreep uit als de spier loskomt van het gebied dat hem aan het bekken of scheenbeen hecht.

Kan het voorkomen worden?

Om een hamstringblessure te voorkomen zijn regelmatige versterkende en rekoefeningen het beste. Fysieke conditioneringsprogramma’s, vooral bij het sporten, worden aanbevolen.

Het is ook heel belangrijk om op te warmen voordat je lichamelijke activiteit doet en daarna te rekken. De intensiteit van de oefeningen moet geleidelijk worden opgevoerd. Als je pijn voelt aan de achterkant van het bovenbeen, moet je de activiteit stoppen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Espinoza-Navarro, O., & Valle, S. (2014). Composición corporal y el efecto de un programa de fuerza auxiliar para prevenir lesiones en músculos cuádriceps femoral, isquiotibiales y bíceps femoral en jóvenes universitarios futbolistas. International Journal of morphology, 32(3), 1095-1100.
  • Cardona Botero, A. M. (2018). La efectividad del método pilates en la distensión muscular crónica.
  • De Hoyo, M., Naranjo-Orellana, J., Carrasco, L., Sañudo, B., Jiménez-Barroca, J. J., & Domínguez-Cobo, S. (2013). Revisión sobre la lesión de la musculatura isquiotibial en el deporte: factores de riesgo y estrategias para su prevención. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 6(1), 30-37.
  • Gutiérrez Villar, R. (2013). Prevención de lesiones de isquiotibiales en futbolistas.
  • Hilario, A. P., Muñoz, J. J. G. R., & Calderón, A. G. (2015). Plan preventivo de isquiotibiales en futbolistas de categoría infantil. riccafd: Revista Iberoamericana de Ciencias de la Actividad Física y el Deporte4(2), 26-44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.