4 redenen waarom je nooit moet stoppen met dansen

Meer dan alleen de fysieke voordelen, is dansen ook geweldig om je geheugen gezond mee te houden en om de hormonale connecties mee te stimuleren. 
4 redenen waarom je nooit moet stoppen met dansen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 05 november, 2022

Dansen is een van de dingen waardoor we ons als mensen volledig levend voelen . Wie heeft niet het immense geluk ervaren dat voortkomt uit een geweldige beweging op de dansvloer of in de club? Maar ook gewoon thuis of in de badkamer! Het maakt niet uit of je helemaal alleen danst of met iemand anders. Dansen is echt synoniem met plezier en harmonie tussen ons lichaam en de plek die we uitkiezen om te dansen. Je moet dus nooit stoppen met dansen.
Over het algemeen vertegenwoordigt dansen de essentie van de mens in al zijn pracht. En het is niet nodig om een ​​expert te zijn om het te beoefenen.

Het belangrijkste kenmerk van dansen is dat elk type persoon het kan doen. Het maakt niet uit in welk deel van de wereld je bent, je zult altijd op een of andere manier kunnen genieten van dansen.

Dansen wordt beschouwd als een culturele en sociale activiteit die is ingebakken in het menselijk ras sinds het ontstaan van de mensheid. Sterker nog, de eerste mensen van de wereld gebruikten dansen als een manier om sommige rituelen uit te voeren.

Door de geschiedenis heen is het veranderd in wat het nu is. Het is opmerkelijk dat dansen zijn verdeeld in verschillende typen en dat de meerderheid afkomstig is uit verschillende delen van de wereld.

Dankzij globalisering en evenementen kan iedereen echter de soorten dansen oefenen die ze het leukste vinden. Er is dus geen enkele reden om te stoppen met dansen.

Waarom moet je nooit stoppen met dansen?

Waarom moet je nooit stoppen met dansen?

Genoeg over de geschiedenis. Het leuke deel van dansen is dat je het zowel alleen kan doen als met iemand anders. En het is geen wonder waarom we het doen, afgezien van de plezier en vreugde die ons brengt.

We zullen een aantal redenen met je delen waarom je nooit moet stoppen met dansen. Lees gauw verder!

1. Maak je hart sterker door nooit te stoppen met dansen

Een van de fysieke activiteiten die wordt aanbevolen door dokters is dansen. Lichamelijke activiteit is belangrijk voor de algemene gezondheid van ons lichaam omdat het de hartslag verhoogt.

 • Dat is waar dansen bij kan helpen. Het wordt aanbevolen vanwege de eindeloze voordelen voor het hart- en vaatstelsel.
 • Door het regelmatig te doen voorkom je bepaalde hartziekten en perifere ziekten. Dansen helpt ook om de bloedvaten te versterken.
 • Ten slotte zal, om de huidige toestand van je lichaam te verbeteren de zuurstofvoorziening aanzienlijk worden gestimuleerd.

2. Verbeter je geheugen door nooit te stoppen met dansen

Verbeter je geheugen

Problemen met ons geheugen beginnen zich zowel met het verstrijken van de tijd als door slechte gewoonten kenbaar te maken.

Daarom is het belangrijk om activiteiten te doen die deze gevaarlijke effecten verminderen. Een manier om dit te doen is door middel van lichaamsbeweging en dansen is een van de beste manieren om dit te doen.

 • Niet alleen omdat het de zuurstofopname verbetert, maar ook omdat het zo leuk is. Dansen is een uitstekende manier om de gezondheid van je hersenen te beschermen.
 Kortom, een goede reden om nooit te stoppen met het uitvoeren van deze geweldige sport. Het zal je geheugen verbeteren terwijl je tegelijkertijd goede resultaten behaalt.

3. Ga stress tegen door nooit te stoppen met dansen

De vreugde die iemand kan voelen en de lol die iemand kan hebben door te dansen wordt in dit artikel meerdere malen genoemd.

Om elke twijfel weg te nemen, stop eventjes om het humeur en de gezichten van mensen te bekijken die regelmatig dansen.

De muziek die tijdens elke dans wordt gespeeld nodigt mensen uit om mee te bewegen. Het ritme zorgt ervoor dat je lichaamsdelen bewegen en je billen schudden. Dit hangt natuurlijk een beetje af van welke soort muziek je leuk vindt, iedereen heeft zijn eigen voorkeur.

Afgezien daarvan stimuleert elke beweging je hormonale functies, met name je endorfines en serotonine, die je algehele geluksgevoel verbeteren.

Dit helpt angst, onbehagen en peinzen verminderen en als gevolg daarvan vermindert het je stressniveaus.

4. Verbeter je fysieke mogelijkheden door nooit te stoppen met dansen
Het verbetert de fysieke mogelijkheden

Fysieke vermogens zijn een erg belangrijk deel van de menselijke ontwikkeling. Ze zijn erg belangrijk vanaf de geboorte tot het overlijden. Het probleem is dat sommigen van hen in de loop van de tijd verloren gaan, zo niet allemaal.

Het is dus belangrijk om hier aan te werken en ze te verbeteren, zodat ze langer meegaan.

Wat zijn de mogelijkheden?

Deze fysieke mogelijkheden zijn verdeeld in twee grote groepen:

Conditionele fysieke mogelijkheden:

 • Kracht
 • Snelheid
 • Weerstand
 • Flexibiliteit

Gecoördineerde fysieke vaardigheden:

 • Ritme
 • Aanpassing
 • Balans
 • Oriëntatie
 • Synchronisatie
 • Reactietijd
 • Differentiatie

Regelmatig dansen verbetert al deze functies, maar vooral balans, coördinatie, oriëntatie en flexibiliteit. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk  van welke soort dans je doet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Keogh, J. W. L., Kilding, A., Pidgeon, P., Ashley, L., & Gillis, D. (2009). Physical benefits of dancing for healthy older adults: A review. Journal of Aging and Physical Activity. Human Kinetics Publishers Inc. https://doi.org/10.1123/japa.17.4.479
 • Quiroga Murcia, C., Kreutz, G., Clift, S., & Bongard, S. (2010). Shall we dance? An exploration of the perceived benefits of dancing on well-being. Arts & Health, 2(2), 149–163. https://doi.org/10.1080/17533010903488582
 • Merom, D., Grunseit, A., Eramudugolla, R., Jefferis, B., Mcneill, J., & Anstey, K. J. (2016). Cognitive benefits of social dancing and walking in old age: The dancing mind randomized controlled trial. Frontiers in Aging Neuroscience, 8(FEB). https://doi.org/10.3389/fnagi.2016.00026
 • Marich, J., & Howell, T. (2015). Dancing mindfulness: A phenomenological investigation of the emerging practice. Explore, 11(5), 346–356. https://doi.org/10.1016/j.explore.2015.07.001
 • Keogh, Justin & Kilding, Andrew & Pidgeon, Philippa & Ashley, Linda & Gillis, Dawn. (2009). Physical Benefits of Dancing for Healthy Older Adults: A Review. Journal of aging and physical activity. 17. 479-500. 10.1123/japa.17.4.479.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.