De blessure die Roger Federer met pensioen liet gaan

Roger Federer had een carrière vol successen en erkenning. Hoewel blessures hem niet al te veel problemen bezorgden, verminderden ze zijn deelnames aan toernooien de afgelopen jaren wel.
De blessure die Roger Federer met pensioen liet gaan
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 13 februari, 2023

De persoon die velen beschouwen als de beste tennisser in de geschiedenis heeft de sport verlaten in een emotioneel afscheid. Naast zijn leeftijd (41) is er een blessure die Roger Federer praktisch heeft gedwongen zich terug te trekken uit de sport waaraan hij zijn leven heeft gewijd.

Twee jaar lang had de Zwitser slechts veertien wedstrijden kunnen spelen. De blessures die hij door zijn training en inzet zoveel jaren kon vermijden, begonnen hun tol te eisen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Pijn in de knie: oorzaken en remedies

De knie, het zwakke punt van Roger Federer’s blessures

Roger Federer
Roger Federer was een groot deel van zijn carrière in grote fysieke vorm.

Gedurende zijn uitstekende carrière als prof speelde Roger Federer niet minder dan 1526 wedstrijden. Hij was 310 weken lang nummer 1 op de ranglijst van de ATP (Association of Tennis Professionals) en won maar liefst 20 Grand Slam toernooien. Hij was ook Olympisch kampioen dubbelspel en Davis Cup-kampioen met zijn land in 2014.

Er was echter één duel dat hij uiteindelijk niet kon winnen – de strijd met zijn eigen rechterknie. In 2020 kondigde Federer aan dat hij de pauze in sportwedstrijden vanwege de pandemie zou aangrijpen om een artroscopie te ondergaan. Hij onthulde dat hij ongemak en pijn in dat gebied ondervond – het eerste waarschuwingsteken.

Een arthroscopie is een chirurgische ingreep waarbij kleine incisies in de knie worden gemaakt om een tang en een camera in te brengen. Deze techniek maakt het zelfs mogelijk om kwalen te behandelen, ligamenten en pezen te repareren, artritis van infectieuze oorsprong op te lossen, of zelfs botbreuken en cysten.

Federers probleem in zijn rechterknie had te maken met vochtophoping. Dit kan zwelling in het gebied veroorzaken, een symptoom dat gepaard gaat met stijfheid en pijn.

Een van de mogelijke oorzaken is overbelasting, iets wat waarschijnlijk lijkt na zo’n lange carrière. Andere triggers zijn trauma en onderliggende blessures.

Andere blessures in de carrière van Roger Federer

Federer op de tennisbaan
De backhand was een van Federers beste wapens.

Naast wat we hebben genoemd, had de Zwitser nog een paar andere blessures en ziektebeelden die hem van de baan hielden. Er waren vijf die vrij ernstig genoemd kunnen worden.

In 2008 had hij bijvoorbeeld mononucleosis. Dit is een ziekte die sterk lijkt op de griep, met koorts, vermoeidheid en malaise. Federer speelde twee maanden geen wedstrijd.

In 2014 verhinderde een rugblessure hem om in de finale van de London Masters te verschijnen tegen Novak Djokovic, een van zijn grootste rivalen.

Twee jaar later, in 2016, zou de eerste knieblessure opduiken. Die zat in de meniscus van zijn linkerbeen, waardoor hij voor het eerst een operatie moest ondergaan. Hij kon 3 maanden later terugkeren – op Wimbledon – maar de inspanning kostte hem een terugval en hij bleef inactief tot het volgende jaar.

In het kniegewricht bevinden zich twee C-vormige kraakbenen, die de menisci zijn. Hun functie is om het gewricht tussen het scheenbeen en het dijbeen te dempen. Daardoor kan de knie bewegen en stabiliteit krijgt. Als ze breken, ontstaat stijfheid en pijn in het gebied.

Roger Federer gaat in stijl met pensioen

Helaas gaat ook voor de grootste sporters de tijd voorbij. Vroeg of laat dwingen de natuurlijke slijtage van hun lichaam en de concurrentie met veel jongere atleten hen te veel. Bij tennissers lijden knieën, polsen en ruggen er vaak onder.

Ik heb hard gewerkt om weer in mijn beste vorm te komen, maar ik ken ook de mogelijkheden en grenzen van mijn lichaam en zijn boodschap aan mij is duidelijk geweest.
Roger Federer, die zijn pensioen uit het professionele tennis aankondigt.

Roger Federer zal altijd herinnerd worden voor alles wat hij aan de sport gaf, zowel op sportief als op persoonlijk vlak. Het waren 24 prachtige jaren. Hij zal nu een andere weg moeten vinden – of dat nu in het tennis is of niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.