Pijn in de knie: oorzaken en remedies

Kniepijn kan heel verschillende oorzaken hebben, en variërend in ernst. In dit artikel vertellen we je over de meestvoorkomende en enkele huismiddeltjes om de pijn te verlichten.
Pijn in de knie: oorzaken en remedies

Laatste update: 24 januari, 2022

De knie is een heel complex gewricht dat ons helpt bij basisbewegingen zoals lopen, rennen, springen, of traplopen. Ondanks dat het relatief sterk is, is het vatbaar voor blessures en ziekten die pijn en ongemak kunnen uitlokken. Ontdek de oorzaken van pijn in de knie en enkele remedies in dit artikel.

Volgens de Osteoarthritis Foundation International (OAFI), die in October 2016 in Barcelona werd opgericht, klaagt 52% van de mensen die last hebben van gewrichtspijn over hun knieën. In feite overtreft dit cijfer dat van de mensen die last hebben van rugpijn, dat slechts 43% bedraagt.

De waarheid is dat veel factoren deze aandoening kunnen veroorzaken. Hoewel ontstekingsziekten de meestvoorkomende oorzaak zijn, kan het ook ontstaan door trauma, overgewicht en slechte gewoonten.

De belangrijkste oorzaken van pijn in de knie

Pijn in de knie

Om te begrijpen waarom je last hebt van kniepijn, is het belangrijk om eerst iets te weten te komen over de verschillende delen waaruit de menselijke knie is opgebouwd. Om soepelheid in de knieën te ervaren moeten alle onderdelen in perfecte conditie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de botten, het kraakbeen, de spieren, maar ook de ligamenten en de pezen.

Elke verwonding die een van deze onderdelen in gevaar brengt kan vervolgens gemakkelijk kniepijn veroorzaken. Onze knieën verzwakken ook met de jaren, vandaar dat het ongemak vaak toeneemt bij het bereiken van de volwassenheid. Laten we eens gedetailleerd kijken naar andere mogelijke oorzaken (Engelse link).

Pijn in de knie door verwondingen

Een verwonding aan de ligamenten, pezen, of synoviale slijmbeurzen kan de reden zijn waarom je kniepijn ervaart. Als een van deze delen getroffen wordt door een klap of een onhandige beweging, ontstaat een ontstekingsproces, dat bewegingsmoeilijkheden veroorzaakt. De meestvoorkomende blessures zijn:

 • Voorste kruisbandblessure. Dit is een scheur van een van de vier ligamenten die het scheenbeen met het dijbeen verbinden.
 • Breuken. Ze ontstaan als de botten in de knie breken bij een ongeluk of een val. Ook patiënten met osteoporose kunnen er last van hebben.
 • Scheur van de meniscus. Een plotselinge verdraaiing van de knie tijdens het dragen van gewicht kan leiden tot een meniscusscheur.
 • Slijmbeursontsteking van de knie. Dit wordt veroorzaakt door ontsteking van de synoviale zakjes die het gewricht omringen.
 • Patellaire peesontsteking. Dit is een ontsteking van de patellapees. Deze structuur verbindt de quadriceps spier aan de voorkant van het bovenbeen met het scheenbeen.

Pijn in de knie door ziekte

Ontstekingsziekten zoals artritis zijn een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn. Men schat dat er meer dan 100 vormen van de ziekte zijn. Degene die het meeste voorkomen in de knie zijn echter:

 • Osteoartritis, ook wel degeneratieve artritis genoemd
 • Reumatoïde artritis
 • Jicht of ophoping van urinezuur
 • Septische artritis
 • Bakerse cyste
 • Infectie in de botten van de knie
 • Infectie van het kniegewricht
 • Kankervormen die naar de botten uitzaaien

Andere oorzaken van kniepijn

Ook andere factoren kunnen kniepijn veroorzaken en je moet altijd naar een arts gaan voor diagnose en tijdige behandeling.

 • Patellofemoraal pijnsyndroom
 • Overgewicht en zwaarlijvigheid
 • Repeterende bewegingen bij sport of krachtwerk
 • Eerdere blessures
 • Zwakte van de spieren
 • Iliotibiale bandsyndroom
 • Patellaire dislocatie

Natuurlijke remedies om pijn in de knie te verzachten

Therapieën om kniepijn te genezen kunnen variëren, afhankelijk van de oorsprong van het probleem. Desondanks is er een aantal natuurlijke remedies beschikbaar die nuttig kunnen zijn om de pijn te verlichten. Aarzel niet om ze uit te proberen!

Olijfolie

Olijfolie

Rijk aan omega 3-vetzuren en antioxidanten, is olijfolie een goede aanvulling om je te helpen met de pijn om te gaan. Volgens verschillende studies (Engelse link) heeft het ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen die, naast andere dingen, de bloedsomloop helpen te verbeteren. Neem het direct in, of pas het toe bij massages.

Coldpack

Als je pijn en ontsteking in je knie hebt, dan kunnen coldpacks heel heilzaam zijn. De kou verzacht de pijn of het branderige gevoel, en bevordert bovendien de bloedsomloop. Idealiter pas je het zo’n 15 tot 20 minuten toe voor een goed resultaat.

Kurkuma

Kurkuma

Een klinische proef, gepubliceerd in The Journal of Alternative and Complementary Medicine (Engelse link), onthulde dat curcumine, een actieve verbinding in kurkuma, traditionele pijnstillers zoals ibuprofen kan vervangen bij de behandeling van osteoartritis van de knie .

Onder de titel: “The efficacy and safety of domestic turmeric extracts in patients with osteoarthritis of the knee,” werd onthuld dat deze wonderlijke specerij werkzaam zou zijn tegen pijn en ontsteking.

Andere aanbevelingen om pijn in de knie te behandelen

 • Vermijd overmatig lichamelijk werk, want dat kan de kniegewrichten overbelasten.
 • Beheers overgewicht en obesitasproblemen door gezonde gewoonten.
 • Probeer regelmatig te zwemmen, want dat is een sport die de kracht van de gewrichten kan helpen vergroten.
 • Volg medische aanbevelingen op in het geval van artrose van de knie. Deze patiënten moeten oefeningen vermijden die repeterende bewegingen met zich meebrengen.
 • Neem ontstekingsremmende medicijnen alleen onder medisch toezicht.

Nog steeds niet zeker waarom je last hebt van kniepijn? Raadpleeg dan je arts voor advies. Dit symptoom kan na een paar dagen vanzelf verdwijnen. Het kan echter ook erger worden en je waarschuwen voor een ernstiger probleem.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Huddleston JI, Goodman S. Hip and knee pain. In: Firestein GS, Budd RC, Gabriel SE, McInnes IB, O’Dell JR, eds. Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 48.
 • McCoy BW, Hussain WM, Griesser MJ, Parker RD. Patellofemoral pain. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 105.
 • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003">https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003</a>
 • Vilai Kuptniratsaikul, Piyapat Dajpratham, Wirat Taechaarpornkul, Montana Buntragulpoontawee, Pranee Lukkanapichonchut, Chirawan Chootip, Jittima Saengsuwan, Kesthamrong Tantayakom, Supphalak Laongpech. http://www.greenmedinfo.com/article/efficacy-and-safety-curcuma-domestica-extracts-compared-ibuprofen-patients">Eficacia y seguridad de los extractos de Curcuma domestica en comparación con ibuprofeno en pacientes con osteoartritis de la rodilla: un estudio multicéntrico.Clin Interv envejecimiento. 2014; 9:451-8.
 • MedlinePlus. Lesiones y enfermedades de la rodilla. https://medlineplus.gov/spanish/kneeinjuriesanddisorders.html
 • Curr Pharm Des. 2011;17(8):754-68.
  Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.