Hoe helpt acupunctuur bij gewrichtspijn?

Acupunctuur wordt al enkele decennia gebruikt in combinatie met andere behandelingen om gewrichtspijn te kalmeren. Wat zijn de voordelen?
Hoe helpt acupunctuur bij gewrichtspijn?
Fabiola Marín Aguilar

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Fabiola Marín Aguilar.

Laatste update: 16 september, 2022

Weet jij hoe acupunctuur bij gewrichtspijn kan helpen? Acupunctuur is de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt al duizenden jaren toegepast in combinatie met andere behandelingen om de verlichting van veel verschillende ziekten en aandoeningen te bevorderen.

Wetenschappers weten echter nog niet precies hoe de therapeutische functie van deze tak van alternatieve geneeskunde werkt. Acupunctuur is momenteel ook erg populair in de westerse wereld. Veel mensen wenden zich ertoe om de kwaliteit van  hun leven te verbeteren.

Wat is acupunctuur?

Hoewel we niet precies weten hoe acupunctuur werkt, ondersteunen verschillende onderzoeken de fysiologische veranderingen die na de behandeling optreden. Een van de effecten van dit type therapie is pijnverlichting, inclusief gewrichtspijn.

Acupunctuur is gebaseerd op een reeks procedures die bepaalde anatomische punten op je lichaam stimuleren. Deze behandeling maakt gebruik van verschillende technieken. Misschien is de meest bekende het gebruik van naalden.

De gezondheidsvoordelen van deze praktijk zijn ook diepgaand bestudeerd. Dit is hoe het werkt: kleine, dunnen naalden worden strategisch in de huid gebracht om pijn veroorzaakt door een ziekte of aandoening te verlichten.

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn in de knie

Volgens een studie van de International Osteoarthritis Foundation (OAFI) lijdt meer dan 70% van vrouwen ouder dan 35 jaar aan gewrichtspijn. Dit type aandoening beïnvloedt het bewegingsapparaat en tast de gewrichten aan, die verantwoordelijk zijn voor de mobiliteit van botten in de knieën, enkels, heupen en polsen.

De meer ernstige vormen van deze ziekte kunnen zelfs voorkomen dat patiënten kunnen deelnemen aan activiteiten zoals wandelen of gewoon zitten in een stoel.

Gewrichtspijn begint als een gevoel van acute, scherpe pijn en stijfheid, die gewrichtsbewegingen beperkt als gevolg van ontsteking van het getroffen gebied. Deze beperking verstoort de kwaliteit van leven in ernstige mate. Het maakt dagelijkse taken en activiteiten namelijk moeilijk.

Gewrichtspijn is een veelvoorkomend probleem geworden bij een groot deel van de bevolking. Het is vaak te wijten aan het afslijten van kraakbeen, waardoor botten tegen elkaar gaan wrijven.

Hier volgen enkele tekenen en symptomen van gewrichtspijn:

 • Ontsteking, warm aanvoelend en roodheid van het gewricht.
 • Huiduitslag of paarsachtige vlekken.
 • Pijn op de borst, ademnood.
 • Buikpijn.
 • Koorts, zweten of koude rillingen.

Osteoartritis (OA) of artrose is een van de belangrijkste aandoeningen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken. Het is een degeneratieve ziekte waarbij het kraakbeen achteruitgaat en waardoor het gewricht onbeschermd blijft. De botten slijten doordat ze tegen elkaar wrijven. Dit veroorzaakt als gevolg intense pijn en stijfheid in het gewricht.

Hoe effectief is acupunctuur voor de behandeling van gewrichtspijn?

Acupunctuur bij gewrichtspijn

Over het algemeen zijn leeftijd, gewicht en genetica allemaal factoren die je vatbaar kunnen maken voor artrose. Dat gezegd hebbende, soms kan een verandering in levensstijl de symptomen helpen te verbeteren.

Verschillende onderzoeken hebben echter de effectiviteit van acupunctuur als alternatieve behandeling voor artrose aangetoond. Een studie gevonden in de gezondheidsdatabase van Cochrane toonde aan dat acupunctuur de pijn enigszins kon verminderen en de fysieke mobiliteit kon verbeteren bij patiënten die artrose hebben.

Voor deze studie werden patiënten verdeeld in twee groepen: de ene groep zou acupunctuurbehandelingen krijgen en de andere groep zou een controlegroep zijn en geen behandeling krijgen.

Na 8 en 26 weken ondervonden de patiënten die een acupunctuurbehandeling hadden ondergaan minder pijn en hadden zij een verhoogde fysieke mobiliteit in vergelijking met de onbehandelde groep.

Gewrichtspijn veroorzaakt door medicijnen?

Gewrichtspijn kan ook verschijnen als bijwerking van bepaalde medicijnen. Aromataseremmers bijvoorbeeld worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met borstkanker of van postmenopauzale vrouwen met een hoog risico om het te ontwikkelen.

Deze behandeling kan gewrichtspijn veroorzaken die zo intens is dat sommige patiënten zelfs helemaal stoppen met het innemen van deze medicatie.

Een recent onderzoek van het wetenschappelijk onderzoeksnetwerk SWOG (Southwest Oncology Group) toonde aan dat acupunctuur de gewrichtspijn veroorzaakt door een behandeling met aromataseremmers significant verminderde bij patiënten die vervroegd in de menopauze waren geraakt of patiënten met borstkanker.

De 226 patiënten die meededen aan deze studie waren afkomstig uit verschillende medische centra en werden verdeeld in drie groepen:

 • Acupunctuurbehandeling
 • Onechte acupunctuurbehandeling
 • Geen behandeling

Na 12 weken meldden de patiënten die de acupunctuurbehandeling kregen pijnverlichting, die vervolgens ook enkele maanden duurde. Over het algemeen betekent dit vooruitgang met betrekking tot het alternatieve gebruik van opioïde medicijnen en hun ongewenste effecten.

Acupunctuur bij gewrichtspijn: conclusie

Hoewel we nog steeds meer onderzoek nodig hebben om te onderzoeken hoe acupunctuur werkt, is het zeer effectief bij de behandeling van gewrichtspijn. Ook heeft deze alternatieve behandeling voordelen aangetoond bij de behandeling van fibromyalgie en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson.

Als gevolg hiervan bieden sommige gezondheidsspecialisten hun patiënten de mogelijkheid om een acupunctuurbehandeling te krijgen in combinatie met hun andere behandelingen. Bovendien kan acupunctuur worden gedekt door veel ziektekostenverzekeringen, afhankelijk van je regio, land en zorgverzekeraar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
 • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
 • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
 • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
 • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
 • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.