Revalidatie van de knie na een meniscusoperatie

Het revalidatieproces na een meniscusoperatie moet bijna onmiddellijk starten. Het is niet aanbevolen om zorg en hersteloefeningen uit te stellen. Dit kan de beweeglijkheid van de knie in gevaar brengen.
Revalidatie van de knie na een meniscusoperatie

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Revalidatie van de knie na een meniscusoperatie is een proces dat weken kan duren. Dit is afhankelijk van de gezondheid van de patiënt en van het type letsel dat ze hebben.

De voornaamste doelstelling van de revalidatie is om de bruikbaarheid van het gewricht terug te winnen. Het gewrichtskraakbeen moet zich immers aanpassen aan een leven zonder meniscus.

Deze periode is voor atleten heel belangrijk. De reden is dat het ervoor zorgt dat ze hun sportactiviteit opnieuw kunnen doen zonder problemen te krijgen. Bovendien speelt het een sleutelrol wat betreft het herstel van de stevigheid en de kracht van de spieren. Dit voorkomt de ontwikkeling van complicaties of nieuwe blessures.

Het is normaal dat patiënten enkele vragen hebben vóór deze fase van de behandeling start. Dat is de reden dat je moet verhelderen waar de revalidatie om gaat en wanneer het start.

Waarom doen zich letsels voor in de meniscus?

De meniscus is het schijfje kraakbeen dat zich tussen het dijbeen en het scheenbeen bevindt. Het verschaft de knie soepelheid en rotatie. De meniscus helpt ook om het gewricht te stabiliseren. Daarnaast vergemakkelijkt het een juiste verdeling van het lichaamsgewicht.

Het meest voorkomende probleem van de meniscus wordt veroorzaakt door draaibewegingen of slechte ondersteuning. Het kan echter ook het resultaat zijn van een degeneratieve aandoening die na verloop van tijd erger wordt.

Wat is een meniscusoperatie?

Wat is een meniscusoperatie

Chirurgische methoden die met de knie te maken hebben, zijn in de loop van de tijd geëvolueerd. Het wordt onder andere gedaan door ‘open’ chirurgische ingrepen uit te voeren. Toch komt het vaker voor dat men de operatie door middel van een artroscopie uitvoert. Dit maakt deel uit van de technieken die men klasseert als ‘minimaal-invasief’.

Deze moderne procedure vermindert het risico op infectie met 50% en zorgt voor een sneller herstel. Hoe wordt dit toegepast? De arts gebruikt plaatselijke verdoving of verdoving in de ruggengraat. Dan maakt hij een insnijding in de knie. Daarna brengt de arts een artroscoop in.

Dit chirurgische instrument heeft de grootte van een potlood. Dit laat door middel van een kleine camera de omvang van de schade zien. Zodra ze het vastgesteld hebben, gebruikt de arts andere chirurgische instrumenten om het beschadigde deel van de meniscus te verwijderen of te herstellen.

Wat is het doel van revalidatie van de knie?

We weten dat de knie een complexe en gevoelige structuur is. Daarom is het essentieel om na de uitvoering van een meniscusoperatie rekening te houden met een volledig proces van revalidatie. Dit herstel verwaarlozen stelt de knie mogelijk bloot aan nieuwe problemen.

In het algemeen zijn dit de doelstellingen van de revalidatie van de knie:

  • De bloeddoorstroming stimuleren om het herstelproces te versnellen.
  • De stijfheid van het gewricht verlichten. Die stijfheid treedt op als bijwerking van de onbeweeglijkheid.
  • Atrofie en verzwakking van de spieren voorkomen die veroorzaakt worden door de inactiviteit.

Wanneer moet de revalidatie van de knie starten?

De revalidatie van de knie moet na een chirurgische ingreep van de meniscus onmiddellijk starten. Dit moet zo snel mogelijk na de ingreep gebeuren.

Het is essentieel om dan reeds enkele oefeningen en zorg toe te passen. Die zullen bepalend zijn voor het herstel. Oefeningen voor revalidatie van de knie moeten 24 uren na de procedure opgestart worden.

Het revalidatieplan na een meniscusoperatie

De knie heeft dus een ingreep ondergaan zoals bijvoorbeeld het geval is bij een artroscopie. Dan is het fundamenteel dat men een revalidatieplan voor het gewricht volgt. Deze aanvullende behandeling moet geleidelijk gebeuren. Het is ook afhankelijk van de uitgangssituatie en de voortgang van elke patiënt.

Deze aspecten hebben eveneens veel te maken met de tijd die nodig is voor de revalidatie van de meniscus. Wat betreft een binnenste meniscus, kan de revalidatie dan ook 3 tot 5 weken duren. Revalidatie kan echter ook tot 7 weken verlengd worden als het de buitenste meniscus betreft.

De zorg na een chirurgische ingreep

De eerste stappen in de revalidatie van de knie beginnen net na de operatie. Het omvat zowel de verzorging als tijdelijke aanpassingen die het mogelijk maken om de ontsteking te verminderen. Dit moet gebeuren vóór de pogingen om de beweeglijkheid van het gewricht te herstellen.

Deze aanpassingen zijn:

Oefeningen voor de revalidatie van de knie

Oefeningen voor revalidatie van de knie

Een groot deel van de revalidatie van de knie gebeurt door middel van oefeningen. Die worden onder het toezicht van een fysiotherapeut uitgevoerd. Deze activiteiten zijn bedoeld om de knie te helpen genezen. Ze helpen ook om de activiteiten weer uit te kunnen voeren die door de blessure verhinderd werden.

Wanneer mensen de revalidatie uitvoeren, dan is het belangrijk om een aantal aspecten in overweging te nemen:

  • Het trainingsprogramma moet vergezeld gaan van andere therapeutische en preventieve maatregelen.
  • Men moet de activiteiten ook aanpassen aan het type blessure en de operatie die is uitgevoerd.
  • Het trainingsplan bevat een reeks stadia waarbij het niet mogelijk is om verder te gaan zonder eerst een aantal doelen behaald te hebben. Men zal deze stadia dus moeten personaliseren op basis van leeftijd, fysieke conditie en mogelijk ziekten van de patiënt.
  • Tenslotte zal het een aantal weken duren vóór de patiënt trainingen van een hoge intensiteit kan uitvoeren. Tijdens de eerste 6 weken zal de patiënt niet in staat zijn te kruipen of door de knieën te buigen of te knielen.

We hebben het eerder al vermeld: de revalidatieperiode verschilt per patiënt. Een arts moet er dus rekening mee houden dat niet alle patiënten op dezelfde manier reageren op de oefeningen en de uitgewerkte therapieën.

Het is echter zeker dat het herstel veel minder lang zal duren wanneer de ingreep via een artroscopie gebeurd is en niet door middel van een traditionele chirurgische ingreep.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barber, F. A. (1994). Accelerated rehabilitation for meniscus repairs. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 10(2), 206-210.
  • Barber, F. A., & Click, S. D. (1997). Meniscus repair rehabilitation with concurrent anterior cruciate reconstruction. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 13(4), 433-437.
  • Shelbourne, K. D., Patel, D. V., Adsit, W. S., & Porter, D. A. (1996). Rehabilitation after meniscal repair. Clinics in sports medicine, 15(3), 595-612.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.