Het pensioen van Nacho Monreal: wat doet deze fase met sporters?

Nacho Monreal voegt zich nu bij het rijtje ex-voetballers. Hij gaat een levensfase in die nieuwe kansen brengt, maar niet altijd gemakkelijk is.
Het pensioen van Nacho Monreal: wat doet deze fase met sporters?
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 23 januari, 2023

Voormalig Spaans nationaal elftal speler Nacho Monreal heeft aangekondigd te stoppen met professioneel voetbal. Vorig seizoen verhinderde een knieblessure hem veel wedstrijden te spelen. Nu zal hij een andere fase van zijn leven tegemoet gaan met verschillende uitdagingen in het verschiet.

Monreal had een succesvolle carrière. Hij speelde in twee van de belangrijkste competities ter wereld: La Liga en de Premier League, waarbij hij de kleuren van Osasuna, Malaga, Arsenal en Real Sociedad verdedigde. Met het Spaanse nationale team speelde hij 22 wedstrijden en werd hij zelfs opgeroepen voor het WK Rusland 2018.

In augustus 2022 besloot de verdediger zijn schoenplaten aan de haak te hangen en over te gaan naar een nieuwe fase in zijn leven. Een die voor de meeste sporters bepaalde uitdagingen met zich meebrengt, zoals we hieronder zullen zien.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
De Women’s EURO Cup: Vrouwelijke voetballers trekken de aandacht van de wereld

De knieblessure die leidde tot de pensionering van Nacho Monreal

Nacho Monreal
Knieblessures komen vaak voor bij voetballers. Sommige spelers herstellen van hun knieblessures, en andere niet.

Voordat we ons verdiepen in het leven van sporters na hun pensionering, is het eerst de moeite waard om een paar regels te wijden aan de knieblessure die Monreal’s laatste jaar als voetballer bemoeilijkte.

De Spaanse speler uit Navarra had last van een reeks ongemakken in zijn rechterknie die hij eerst met een conservatieve behandeling en daarna met een artroscopie probeerde te revalideren.

Als gevolg van deze complicaties was de back 325 dagen uit de roulatie. In die periode miste hij in totaal 51 wedstrijden met zijn team, Real Sociedad.

De laatste keer dat hij op het veld stond was in de finale van de Copa del Rey 2020/2021, die zijn team wist te winnen. Toen was hij al geblesseerd.

Pensioen: een moeilijke fase voor een sporter

Op een bepaald moment moeten alle sporters hun professionele activiteit verlaten. Als er niet goed mee wordt omgegaan, kan deze overgang heel moeilijk te verwerken zijn.

Allereerst houdt pensionering een radicale verandering van levensstijl in, zolang de voetballer niet in een andere rol aan de sport verbonden blijft, bijvoorbeeld als coach. Bij pensionering uit de sport zijn er geen dagelijkse trainingen, reizen met het team, of gunstige of ongrijpbare resultaten meer.

Daarnaast stopt ook een belangrijke bron van economische inkomsten. Als de sporter in de voorgaande jaren geen goede financiële planning heeft uitgevoerd, kan ook dit aspect een belangrijke stressfactor zijn in zijn of haar “nieuwe leven.”

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Een jetlag: de vijand van Real Madrid, FC Barcelona en andere teams

Enkele tactieken om sportpensioen op een gezonde manier tegemoet te treden

Nacho Monreal
Sporten tijdens je pensioen kan een tijd zijn voor ontdekking en een hereniging met het lichaam, naast het helpen met iemands algehele gezondheid.

Net als bij oudere mensen die de leeftijd bereiken om met pensioen te gaan, krijgen sporters na hun pensionering te maken met een ongewone hoeveelheid vrije tijd. Het verschil is dat ze dat doen met heel wat meer jaren te leven. Dat komt omdat ze meestal in de 30 zijn als ze met pensioen gaan.

In deze tijd is het een goed idee om tijd te besteden aan hobby’s en persoonlijke projecten die eerder werden uitgesteld vanwege hun sportverplichtingen. Familietijd moet ook een prioriteit zijn, want veel sporters hebben vaak zoveel jaren momenten met hun geliefden opzij moeten zetten.

Het vaststellen van een langetermijnproject en dat opdelen in minidoelstellingen – dat zijn kleinere en concretere acties voor het dagelijks leven – is ook een aanbevelenswaardige strategie. Natuurlijk moet je ruimte laten voor vrije tijd. Dat betekent echter niet dat je moet ophouden productief te zijn of je te voelen.

In die zin zou ook de zorg voor je gezondheid een topprioriteit moeten zijn. Hoewel het ondenkbaar is dat je in dezelfde fysieke vorm blijft als tijdens je beroepsactiviteit, is gezond blijven altijd cruciaal.

Veel gepensioneerde sporters verslappen met hun nieuwe routine. Dat vertaalt zich niet alleen in een minder verzorgd silhouet, maar ook in mogelijke gezondheidscomplicaties.

Wat te doen na je pensioen

Andere activiteiten waar je de nadruk op kunt leggen na je pensioen zijn de volgende.

  • Begin andere sporten te beoefenen of deel te nemen aan andere disciplines.
  • Versterk je band met je vrienden en familie door meer tijd met hen door te brengen.
  • Besteed tijd aan introspectie en zelfkennis.
  • Werk samen en doe vrijwilligerswerk bij gemeenschapsinitiatieven.
  • Onderneem een nieuw werkproject.

Nacho Monreal: nog een beroepssporter die met pensioen gaat

Er zijn mensen die deze nieuwe realiteit kunnen interpreteren als een afgrond of een beangstigend punt in iemands leven. Een moment waarop het moeilijk wordt om vooruit te gaan of zelfs maar vooruit te kijken. Maar het is eigenlijk meer een kans.

Na zoveel jaren hetzelfde te hebben gedaan, is uit de professionele sport stappen een optie om je aandacht te verleggen. Na zijn pensionering zal Nacho Monreal niet langer te maken hebben met de blessures die hem aan het eind van zijn carrière zoveel hoofdbrekens bezorgden.

Zoals zoveel anderen voor hem hebben gedaan, kan hij een even productief en gelukkig tijdperk in zijn leven beginnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.