Waarom gaan esports-gamers voor hun 24e met pensioen?

Er zijn carrières die opvallend vluchtig zijn, maar esports-gamers bevinden zich op het hoogtepunt van vervroegd pensioen. Vandaag vertellen we je waarom veel gamers voor hun 24e met pensioen gaan.
Waarom gaan esports-gamers voor hun 24e met pensioen?

Laatste update: 02 oktober, 2021

Jeugd en een lang uithoudingsvermogen zijn erg belangrijk wanneer we de sportwereld betreden. In feite krijgt het een nieuwe invulling op extreme niveaus als we analyseren waarom esports-gamers voor hun 24e met pensioen gaan. Waarom is dat?

Het komt allemaal neer op de uren die gamers voor een scherm doorbrengen en onder strikte voorwaarden met reflexen en eindeloze energie constante combinaties uitvoeren. De vermoeiende levensstijl die deze videogamers leiden eist na een korte tijd zijn tol en verslechtert hun gezichtsvermogen en mentale helderheid.

Tegelijkertijd zijn er kenmerken die voor elke spelmodus vereist zijn die de aanwezigheid van een variabele leeftijdscategorie mogelijk maken. Laten we hieronder nu eens naar de conditionerende factoren kijken die van invloed zijn op de pensionering van gamers.

Waarom gaan esports-gamers op jonge leeftijd met pensioen?

Een van de factoren die van invloed zijn op de reden waarom esports-gamers met pensioen gaan, zijn blessures, verlies van reflexen, mentale burn-out, spiervermoeidheid (Spaanse link) en gebrek aan succes. We gaan hieronder bij elk punt op de details in.

1. Esport-gamers gaan met pensioen vanwege invaliderende blessures

Gamer met een pijnlijke rug

Ja, gamers raken ook geblesseerd, waarbij de meest geblesseerde gebieden de schouders, vingers, polsen en rug zijn. Een aantal fysieke problemen vereisen echter slechts een korte tijd vrij van het werk. Andere terugkerende aandoeningen zorgen er echter voor dat videogamers voor hun pensioen kiezen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld met Thomas Paparatto, die op 25-jarige leeftijd vanwege ernstige duim- en polsproblemen de wereld van de professionele competitie verliet. We kunnen dus zeggen dat de volgende blessures de belangrijkste zijn die gamers treffen:

2. Verlies van reflexen

Het verlies van reflexen is een van de varianten die pensionering versnellen, zelfs vóór de leeftijd van 24 jaar. Er is veel discussie over, omdat een aantal specialisten beweren dat de afname van reflexen niet zo snel duidelijk is, maar pas na de leeftijd van 39 jaar.

Tegelijkertijd publiceerde het tijdschrift Plos One (Engelse link) een studie met een steekproef van 3305 StarCraft II-spelers, waarin werd geconcludeerd dat de maximale respons wat betreft beweging en reactiesnelheid op 24-jarige leeftijd optreedt. Daarna begint een geleidelijke afname totdat deze buiten de snelheid valt die voor competitie op hoog niveau vereist zijn.

3. Esport-gamers gaan vanwege mentale uitputting met pensioen

De hoge concentratie die gamers ongeveer 16 uur per dag moeten volhouden, zorgt voor slijtage die moeilijk te verwerken is. De opbouw van games en steeds complexere trainingen leidt tot de beruchte mentale uitputting. Er is daarnaast de druk om te winnen, omdat het een sport is waarin prijzen de deelname bekrachtigen.

Deze verzadiging draagt bij aan stress, vermindert de prestaties en dwingt spelers om een pauze te nemen, die vaak definitief is, om vervolgens een ander rol binnen de wereld van gamers op zich te nemen.

4. Spiervermoeidheid

Spiervermoeidheid is een andere reden waarom esports-gamers voor hun 24e met pensioen gaan. Naast weinig slaapuren worden gamers aan aanhoudende spierspanning blootgesteld, die zich meestal op het cervicale en lumbale gebied concentreert.

Hoewel gamestoel-fabrikanten hun ontwerpen ten gunste van ergonomie blijven verbeteren, is het een feit dat zoveel uren statisch zijn en de afwezigheid van rust ervoor zorgen dat spiercontracturen regelmatig optreden.

5. Een aantal gamers gaan vanwege gebrek aan succes met pensioen

De laatste reden waarom esports-gamers zo jong met pensioen gaan, is het gebrek aan verwachte resultaten. Slechts een kleine groep behaald hun verwachtingen als het gaat om het kapitaliseren van de uren die ze erin steken.

Volgens schattingen verdienen een groot aantal spelers in totaal € 8500 per jaar. Ze komen daardoor vaak bij andere initiatieven terecht om inkomsten te verwerven, zoals streaming.

Misschien ook interessant om te lezen:
Welke invloed hebben videospelletjes op jongeren?

Uitzonderingen in esports

Gamer die juicht

Zoals we al zeiden, lijkt 24 de leeftijd te zijn waarop videogamers als ‘oud’ worden bestempeld en velen uiteindelijk met pensioen gaan. Er zijn daarnaast uitzonderingen in twee stijlen: schieten en vechten.

Bij het schietspellen kan de maximale leeftijdscategorie tussen 33 en 37 jaar oud zijn. In de strijd zijn er gevallen variërend van 28 tot 31 jaar oud. Waarom is de leeftijd hier dan hoger?

Nou, het komt door de opties die deze varianten bieden om het vermogen om te reageren vanuit ervaring en het analytische oog tegen te gaan. De strategieën variëren, maar ze slagen erin competitief te zijn en laten zien dat een aantal spelers na de leeftijd van 30 in het spel kunnen blijven. Enkele van de namen die bewijzen dat leeftijd slechts een getal is, zijn onder andere de volgende:

  • Carlos ‘Ocelote’ Rodriguez
  • Enrique ‘Xpeke’ Cedeño
  • Ken ‘SephirothKen’ Hoang
  • Ana ‘aNouC’ Oliveras
  • Brandon ‘Saintvicious’ DiMarco

Het leven van een gamer na pensionering

Niet alles is voor gamers voorbij als ze een punt achter hun carrière in de battlezone zetten. Wanneer ze met pensioen gaan, begint een nieuwe fase die op de ervaring is gebaseerd die in een periode is opgedaan die, hoewel kort, hen helpt om belangrijke lessen te leren.

Ze hebben daarom de mogelijkheid om gamers te begeleiden die op hun hoogtepunt zijn, games te streamen en een eigen team te leiden. Sterker nog, wie een bredere visie heeft, accepteert kansen als CEO.

Al met al zullen we in een gameomgeving die voortdurend in de media wordt getoond, zien of de trend dat esports-gamers met pensioen gaan als er steeds meer nieuwkomers bijkomen zich voortzet of dat er andere voorwaarden worden gecreëerd om hun carrière te verlengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Salazar G. Relación entre horas de uso de mouse y síntomas músculo esquelético en mano en videojugadores de computador. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). 2019. Disponible en: http://hdl.handle.net/10757/648787.
  • Thompson J, Blair M y Henrey A. Sobre los 24: Declive persistente cognitivo-motor relacionado con la edad en los tiempos de reacción en un videojuego ecológicamente válido La tarea comienza en la edad adulta temprana. Plos One. 2014. Disponible en: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0094215.
  • Salthouse T. ¿Cuándo comienza el deterioro cognitivo relacionado con la edad? Neurobiol Aging. 2009.
  • Schroader D y Salthouse T. Efectos relacionados con la edad en la cognición entre los 20 y los 50 años de edad. Pers Indiv Differ. 2004.
  • Kadota T, Horinouchi T y Kuroda C. Desarrollo y envejecimiento del cerebro: evaluación con espectroscopia de RM de protones. AJNR Am J Neuroradiol. 2001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.