Welke invloed hebben videospelletjes op jongeren?

14 december, 2019
Ben je bezorgd over de invloed van videospelletjes op tieners? Samen met je kinderen spelletjes op de computer spelen, de inhoud van het spel bespreken en ook toezicht houden op de tijdsduur die aan videospelletjes wordt besteed, zijn enkele van de suggesties en aanbevelingen die je kunt volgen.
 

De samenleving in zijn algemeen heeft de neiging te geloven dat videospelletjes vooral jongeren op een negatieve manier beïnvloeden. Het is echter essentieel om te identificeren welke van deze percepties mythen zijn en welke op bewijs gebaseerd.

Net als bij de rest van de technologie die er tegenwoordig bestaat, hebben ook videospelletjes hun nut. Er zijn echter veel variabelen in het spel, zoals:

 • leeftijd
 • de hoeveelheid tijd die gespeeld wordt
 • de thema’s waarop de videospelletjes betrekking hebben
 • zelfs de kenmerken van de gebruikers – in dit geval tieners

Lees ook:
Buitenschoolse activiteiten voor jonge tieners

Hoe beïnvloeden videospelletjes jongeren?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde videospelletjes de cognitieve parameters kunnen verbeteren, evenals het vermogen om problemen op te lossen en informatie te verwerken.

Andere gerenommeerde onderzoekers waarschuwen echter voor mogelijke risico’s. De American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) in Noord-Amerika benadrukt dat. Zij geven aan:

”Gemiddeld besteden meisjes meer dan een uur per dag aan het spelen van videospelletjes en jongens brengen meer dan twee uur achter de computer door. Tieners besteden er zelfs meer tijd aan dan jongere kinderen.”

Daarnaast wijzen onderzoekers van de AACAP erop dat videospelletjes zeer geavanceerd en realistisch zijn geworden. Het is daarom dan ook van fundamenteel belang om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren en voorzichtig te zijn.

 
 • Sommige spelletjes maken verbinding met het internet, waardoor kinderen en tieners kunnen spelen en gesprekken kunnen voeren met volwassenen en onbekende spelers.
 • Sommige spelletjes bevatten educatieve inhoud. Veel van de spelletjes die populair zijn bevatten echter ook negatieve aspecten. Ze bevorderen bijvoorbeeld geweld tegen andere mensen en dieren.
 • Sommige videospelletjes vertonen zelfs bevooroordelende of discriminerende kenmerken, gendergeweld en stereotypen die de persistentie van bepaalde negatieve stigma’s versterken.

Potentiële effecten van het gebruik van videospelletjes door jongeren

Videospelletjes spelen

De meeste zorgen hierover houden verband met het effect van het overmatige spelen van videospelletjes op jongeren en hun mate van betrokkenheid bij de rollen en personages, evenals moeilijkheden bij het onder controle houden van de hoeveelheid tijd die er gespeeld wordt.

Wat zijn de mogelijke schadelijke effecten van te veel videospelletjes spelen?

Hoewel we het niet over alle negatieve gevolgen van het spellen van videospelletjes kunnen hebben, is het belangrijk om de volgende effecten te weten:

 
 • Minder tijd om te socialiseren met vrienden en familie.
 • Onvoldoende tijd voor school- en vrijetijdsactiviteiten.
 • Minder lichaamsbeweging en een meer zittende levensstijl, met als gevolg een groter risico op obesitas.

Wat kun je eraan doen?

 • Familie en onderwijsinstellingen moeten een beter gebruik van videospelletjes aanmoedigen. Daardoor zullen de negatieve effecten verminderen en zullen in plaats daarvan de voordelen beter naar voren komen.
 • Kies videospelletjes die je samen met je kinderen kunt spelen en zorg dat je over de inhoud van het spelletje praat. Houd ook toezicht op sociale interacties die plaatsvinden via het videospelletje.
 • Het is ook belangrijk om specifieke speelschema’s op te stellen en deze toegestane tijden strikt te handhaven.

Lees ook eens:
3 dingen om je tiener mee te geven

In een interessante publicatie wijst Ana Ramos erop dat er veel verschillende videospelletjes bestaan. Ze zegt hierover:

Dit soort videospelletjes zijn spellen die van het ene platform naar het andere gaan, in opeenvolgende schermen waarbij je op hetzelfde moment obstakels moeten overwinnen. Ze bevorderen een sneller denkproces, omdat de actie snel is. Precies om deze reden kunnen ze echter veel vermoeidheid veroorzaken en de concentratie verminderen tijdens daaropvolgende activiteiten.”

De auteur wijst ook op het bestaan van sport- en niet-sportgerelateerde spellen, evenals simulatie- en schiet- of vechtspellen waarin sprake is van snelle gevechten met vechtsporten of vuurwapens.

 

Deze gewelddadige spelletjes zijn misschien wel de meest beruchte en hebben videospelletjes in het algemeen een slechte naam gegeven. Sommige onderzoeken tonen aan dat deze gewelddadige typen spelletjes de neiging tot geweld kunnen vergroten bij kinderen die deze videospelletjes spelen.

mogelijke schadelijke effecten van te veel videospelletjes

Samengevat

 • American Academy of Child and Adolescent Psichiatry, AACAP, www.aacap.org
 • Ana Ramos. “El uso de los videojuegos en los niños, ¿benefician o perjudican?, agosto 2013 en lamenteesmaravillosa.com
 • Shao R, Wang Y. The Relation of Violent Video Games to Adolescent Aggression: An Examination of Moderated Mediation Effect. Front Psychol. 2019;10:384. Published 2019 Feb 21. doi:10.3389/fpsyg.2019.00384
 • Saquib N, Saquib J, Wahid A, et al. Video game addiction and psychological distress among expatriate adolescents in Saudi Arabia. Addict Behav Rep. 2017;6:112–117. Published 2017 Sep 28. doi:10.1016/j.abrep.2017.09.003
 • Kimmig AS, Andringa G, Derntl B. Potential Adverse Effects of Violent Video Gaming: Interpersonal- Affective Traits Are Rather Impaired Than Disinhibition in Young Adults. Front Psychol. 2018;9:736. Published 2018 May 16. doi:10.3389/fpsyg.2018.00736