Hoe je vechten tussen kinderen onder controle krijgt

Aangezien kinderen de hele tijd vechten, moeten we ze leren om hun frustratie te kanaliseren en woorden te gebruiken in plaats van voor fysieke agressie te kiezen.
Hoe je vechten tussen kinderen onder controle krijgt

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

We observeren vaak gevechten tussen kinderen, omdat dit een emotie is die alle menselijke wezens ervaren. Kinderen beginnen meestal op de leeftijd van twee tot de adolescentie te vechten.

Ze vechten om hun leeftijdsgenoten of oudere kinderen met verschillende emotionele situaties te confronteren of omdat hun overlevingsinstincten activeren. Kinderen vechten ook met jongere leeftijdsgenoten om ze te overheersen of om hun wil op te leggen.

Als het gaat om kinderen en vechten dan is de rol van de ouders fundamenteel. Kinderen leren thuis over zaken als respect en empathie voor anderen, grenzen en vooral zelfbeheersing.

Hoe je vechten tussen kinderen onder controle krijgt

Wanneer jongere kinderen met elkaar vechten, dan hebben ze de neiging om:

  • te bijten
  • aan haren te trekken
  • te duwen
  • de ander te beledigen
  • te slaan

Naarmate ze ouder worden, dan kunnen ze anderen fysiek aanvallen en zelfs pesten. Tieners kunnen nog gewelddadiger zijn. Tijdens de puberteit hebben tieners de neiging grenzen te overschrijden.

Hier zijn zes belangrijke tips om je te helpen om je kind op een betere manier met conflicten om te leren gaan.

1. Laat ze de kracht van woorden zien

vermoeide moeder door ruzie makende kinderen

Je moet je kind de kracht van woorden boven geweld leren. Kinderen moeten weten dat ze eerst moeten proberen te praten met de persoon met wie ze onenigheid hebben.

Kinderen moeten proberen om rationeel te zijn in plaats van geweld te gebruiken om problemen op te lossen. Je moet natuurlijk niet gewelddadig tegen je kind zijn als je hem wilt leren dat geweld niet het antwoord is. Je moet je kinderen dus niet met geweld of agressiviteit straffen.

2. Voorkom vechten tussen kinderen door zelf het voorbeeld te geven

Alle mensen hebben uitbarstingen van ergernis die hen dwingen om anderen te confronteren. Het belangrijkste is echter hoe we die uitbarstingen controleren en beheren. Kinderen zijn een weerspiegeling van hun thuissituatie, dus hun reactie zal afhangen van de emotionele opvoeding die je bij je kinderen hebt aangebracht.

Als je een boze ouder bent die anderen aanvalt en beledigt en dingen tegen de muur gooit, dan kun je je kinderen niet vragen om anders te handelen. Je voorbeeld zal ze meer beïnvloeden dan het advies of de aanbevelingen die je ze geeft.

3. Bevorder wijsheid en kalmte in plaats van vechten tussen kinderen

Zoals we al vermeldden, leren kinderen thuis om hun emoties te beheersen. Je moet ze leren om verstandig te handelen wanneer ze worden geconfronteerd met een situatie die conflicten of ongemak kan veroorzaken.

Herinner je kind eraan dat wij, hoewel we van nature dieren zijn, niet instinctief en irrationeel naar anderen kunnen handelen. Het is van essentieel belang om ze te leren om hun emoties te identificeren en te weten hoe ze grenzen moeten stellen, vooral op die gespannen momenten.

4. Herinner ze eraan dat de wereld niet om hen draait

Kinderen moeten leren dat ze niet altijd gelijk hebben en dat de wereld niet om hen draait. Ouders moeten hun kinderen laten begrijpen dat ze deel uitmaken van een groep mensen met verschillende smaken en voorkeuren en dat iedereen respect verdient.

Ze moeten begrijpen dat wat ze zeggen of doen, niet altijd de prioriteit van anderen zal zijn en dat ze hierdoor geen problemen met anderen moeten veroorzaken. Het respect dat ze afdwingen, zal ze doen nadenken voordat ze agressief met anderen omgaan.

5. Leer ze om de gevolgen te evalueren

Het is belangrijk om je kind de gevolgen van gewelddadige acties te laten zien zoals:

  • afwijzing
  • anderen pijn doen
  • misbruik maken
  • enzovoorts

Kinderen moeten leren om de consequenties te zien die het vechten met een ander kan hebben. Het maakt niet uit of je kind nog jong is: laat ze de schade zien die ze kunnen veroorzaken. Op deze manier leren ze geleidelijk wat de beste manier is om met een conflictsituatie om te gaan.

6. Leer ze dat communicatie de sleutel is

meiden staan boos ieder aan een andere kant

Hoewel het cliché lijkt om te praten over communicatie tussen ouders en kinderen, is dat echt de sleutel die je kind in staat zal stellen om veel concepten met betrekking tot conflictoplossing te begrijpen.

Praat met je kind, luister naar hem en stel hem belangrijke vragen over zijn dagelijkse leven. Op die manier leer je hem kennen, zodat je hem op de juiste manier kunt begeleiden om op gepaste wijze met conflicten om te gaan.

Jouw rol als ouder is om je kinderen te begeleiden

moeder troost huilend kind

Het is belangrijk dat je je van dit feit bewust bent. Jij bent degene die orde en grenzen moet stellen aan respect. Als je je kinderen moet straffen, doe dat dan stevig, maar niet agressief.

Vermijd het om van gedachten te veranderen of toegeeflijk te worden als je kind altijd problemen met anderen veroorzaakt. Als je flexibel bent bij geweld, dan zal je kind opgroeien in de overtuiging dat het altijd moet terugvallen op geweld.

Kinderen en jongeren hebben hun eigen dynamiek. Gevechten tussen kinderen en zelfs broers en zussen komen vaak voor. Het is onze taak als ouders om op basis van hun leeftijd ze op de juiste manier om te leren gaan met problemen.

Vertrouw op je instincten en leer je kind om zijn emoties te beheren. Op deze manier zal hij opgroeien tot een empathische, rationele en gelukkige volwassene.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.