Pesten bij kinderen: signalen, soorten en te nemen maatregelen

Pesten bij kinderen is een groot probleem omdat de slachtoffers zo jong zijn. Het is dus belangrijk dat we het niet minimaliseren of zomaar laten voorbijgaan. Leer in dit artikel hoe je pesten tijdens de kinderjaren kan herkennen en hoe je het kan aanpakken.
Pesten bij kinderen: signalen, soorten en te nemen maatregelen

Laatste update: 17 april, 2019

Helaas is pesten bij kinderen een echt probleem. Het vereist een voorbereiding van thuis uit om het op de juiste manier aan te pakken. Dat geldt zowel voor kinderen die pesten als die worden gepest.

Het is gebruikelijk dat men de nadruk op het slachtoffer legt. Toch is het ook belangrijk om je te richten op preventieve maatregelen en hoe de ouders moeten handelen. Dat geldt ook voor de andere zijde: de pester.

Deze situatie is altijd onaangenaam. Toch moeten we onthouden dat er nooit slechts één slachtoffer is. Meestal is de pester ook het slachtoffer van iemand anders geweest. Ze herhalen dus gewoon dit gedrag en dragen de pijn over op een ander kind.

Op die manier herstellen ze wat macht en zekerheid bij zichzelf. Door dit in te zien kunnen we helpen om het probleem op te lossen. Niet alleen op het moment zelf maar ook op lange termijn.

Pesten bij kinderen: wie is betrokken?

Pesten bij kinderen, wie is betrokken

Kinderen die gepest worden, zijn het slachtoffer van iemand die meestal een laag zelfbeeld heeft. De pester heeft een verborgen motief om anderen aan te vallen.

Achter zijn masker van macht en woede wil de pester immers aanvaard worden door de mensen van wie hij denkt dat ze meer waard zijn dat hijzelf. Om zich beter te voelen willen ze ook controle krijgen over een situatie.

Dit is een gevolg van iets dat in hun leven ontbreekt. Dat gemis is nooit aangepakt. Misschien is het zelfs nog niet eens vastgesteld.

Anderzijds weten we dat het slachtoffer van een pester als gevolg van deze situatie in een staat van angst en hulpeloosheid leeft. Zij hebben te neiging zich terug te trekken en angstgevoelens te ontwikkelen.

Dat komt omdat ze geen andere manier vinden om het probleem op te lossen. Ze kunnen proberen om het te laten ophouden maar zonder succes. Dat zorgt ervoor dat ze zich nog slechter over zichzelf voelen.

Elk kind kan om verschillende redenen op school gepest worden. Een verrassende vaststelling is echter dat vele kinderen het feit dat ze lastig gevallen worden, geheim houden.

Ze doen dit uit schaamte of uit angst dat niemand naar hen zal luisteren of hen geloven. Misschien hebben ze vroeger geprobeerd om het probleem op te lossen. Hun inspanningen waren echter tevergeefs.

Ook dit is een interessant artikel:
6 emotionele wonden uit je kindertijd

Vormen van pesten bij kinderen

  • Lichamelijk. De pester gebruikt kracht om zijn slachtoffer schade te berokkenen. Dit kan gaan van een eenvoudige duw tot ernstige klappen.
  • Verbaal. Het slachtoffer is het voorwerp van spot, schelden en beledigingen. Ook chantage en manipulatie zijn vormen van verbale mishandeling.
  • Sociaal. Dit kan bijvoorbeeld sociale uitsluiting of intimidatie zijn. In beide gevallen drijft de pester het slachtoffer meestal in een hoek.
  • Cyberpesten. Via sociale netwerken wordt het slachtoffer mishandeld of bedreigd. Een pester zal meestal intimidatie, chantage of gênante foto’s en video’s gebruiken om een ander kind te intimideren.
  • Seksueel. Dit komt niet zo vaak voor als de andere vormen van pesten. Toch bestaat seksueel pesten bij kinderen. Het woord zegt het al. Dit heeft te maken met op een seksuele manier de persoonlijke ruimte binnendringen.

Rode vlaggen

Signalen van pesten bij kinderen

Het is belangrijk dat we pesten bij kinderen niet negeren

Een probleem treedt op wanneer een kind meer dan één keer gepest wordt en wanneer het een aanhoudend probleem is. Sommige ouders hebben de neiging om dit feit te minimaliseren. Of ze schenken er na de eerste keer geen aandacht aan.

Het eerste wat je echter moet doen is deze situatie de aandacht geven die het verdient zonder de schuld op het slachtoffer te schuiven. Jouw kind moet immers jouw steun voelen. Je moet met je kind praten en een sfeer van vertrouwen en vriendschap scheppen.

Wat je ook moet doen, is naar de school gaan en deze kwestie met de leraar en de directie bespreken. Het doel is een strategie opmaken om de situatie aan te pakken. Vanuit hun positie kunnen ook de leraren toezicht houden op de situatie. Zij kunnen helpen om het probleem op een gezonde manier op te lossen.

Het kan voor het kind vernietigend zijn wanneer je zegt dat je kind terug moet slaan of dat het jouw steun niet verdient. Je moet  je kind geloven en hem helpen om de gezonde strategieën te ontwikkelen die hij nodig heeft om met de situatie om te gaan . Wees wel voorbereid om tussen te komen als dit nodig zou blijken.

De ouders van de pester

Zijn jullie anderzijds de ouders van de pester, dan moet je vaststellen wat er thuis ontbreekt. Het kan zelfs nodig zijn om een psycholoog te raadplegen die kan helpen om het probleem op te lossen.

Het is ook belangrijk dat je aan jouw kind leert dat dit gedrag onaanvaardbaar is. Het zal er immers niet voor zorgen dat ze zich beter voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.