6 symptomen dat je een slachtoffer van verbaal geweld bent

Verbaal geweld hoeft niet gepaard te gaan met agressieve taal of een hoge toon. Iemand kan subtiele manieren gebruiken om ons te intimideren of ons inferieur te laten voelen.
6 symptomen dat je een slachtoffer van verbaal geweld bent

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer we het woord ‘misbruik‘ horen, denken we automatisch aan fysieke agressie. Er kan echter ook sprake zijn van verbaal geweld. Hoewel het geen zichtbare tekenen van schade achterlaat, kan een slachtoffer van verbaal geweld net zoveel schade ondervinden als een slachtoffer van fysiek geweld.

Onzichtbare tekenen dat je een slachtoffer van verbaal geweld bent

Vanwege het gebrek aan zichtbaarheid is het moeilijk om te zien of iemand een slachtoffer is. Daarom moet je alert zijn op de volgende symptomen.

1. Je bent zelfs bang als er niet naar je geschreeuwd wordt

Psychologisch misbruik

We kunnen ten onrechte denken dat verbaal geweld synoniem is aan schreeuwen, maar dat is niet altijd het geval. In werkelijkheid heeft de verbale of psychologische misbruiker de neiging om te manipuleren en het slachtoffer aan zichzelf te laten twijfelen.

De dader kan zelfs een vriendelijke en liefdevolle stem gebruiken. Dat is waarom je moet onthouden dat het feit dat iemand geen agressief gedrag vertoont niet betekent dat diegene geen mishandeling toepast. Bedreigingen kunnen ook aanwezig zijn, expliciet of impliciet.

Voel je je bezorgd over wat de ander gaat doen als je iets weigert? Ben je de hele tijd bang voor de reactie op je opmerkingen? Formuleer je elk woord voorzichtig en voer je elke actie uit met zorg om de ander maar niet te storen?

2. Ze vergelijken je met anderen of geven je de schuld van alles

We willen allemaal onze authenticiteit respecteren en onszelf accepteren zoals we zijn. Verbale mishandeling ondermijnt echter vaak ons zelfvertrouwen door vergelijkingen en schuldgevoelens.

Niemand houdt ervan om te horen dat een ander persoon slimmer, mooier of beter is wanneer er een toon van verwijt, spot of wreedheid mee gepaard gaat. Hier elke dag naar luisteren, zorgt voor een grote deuk in ons zelfvertrouwen.

  • Je moet de situatie waarin je je begeeft verlaten zodra je het probleem ziet.
  • Bedenk dat niemand het recht heeft om je minderwaardig te laten voelen, onder welke omstandigheden dan ook.
  • Door een vergelijking te trekken ontstaat er vaak een schuldgevoel. Het is normaal dat iemand die je mishandelt je zelfs om de kleinste dingen schuldig laat voelen.

3. Je voelt je de hele tijd geïntimideerd

Intimidatie

Je merkt misschien dat je een slachtoffer van verbaal geweld bent als je je geïntimideerd voelt wanneer je in de buurt van die persoon bent.

Dit signaal kan heel subtiel zijn, variërend van grappen en kleinerende opmerkingen tot ongepast taalgebruik dat je zelfvertrouwen schaadt.

Het spreekt voor zich dat intimidatie verontrustende niveaus kan bereiken en dat je uiteindelijk gedwongen wordt iets te doen wat je niet wilt of dat je als vernederend beschouwt.

4. Het lijkt alsof ze je constant beschuldigen of ondervragen

De directe aanvallen die ontstaan door het gebrek aan een gevoel van veiligheid en vertrouwen van de gewelddadige persoon zijn een ander teken van verbaal geweld. Over het algemeen staat dit gebrek aan vertrouwen in verband met een laag zelfbeeld, waardoor je grondig nadenkt over elk van je bewegingen en acties.

  • Het is mogelijk dat deze ondervragingen en beschuldigingen verdeeld plaatsvinden, dus je moet alert zijn om te ontdekken wanneer de situatie zich voordoet.
  • Een veelgemaakte fout is om uitleg te gaan geven zodat je eigen angst afneemt. Het probleem is dat de situatie na verloop van tijd zal verslechteren.

5. Je hebt negatieve veranderingen in je humeur

Negatieve veranderingen in je humeur

Als mens zijnde heeft alles om ons heen effect op ons. Daarom kan slachtoffer van verbaal geweld zijn voor verschillende gevolgen zorgen, die we kunnen identificeren als we goed opletten.

  • Probeer je bewust te zijn van je gemoedstoestand wanneer je in de buurt van andere mensen bent: kun je diegenen onderscheiden waarbij je je gelukkig voelt? En degenen die je uitputten?

Als je identificeert dat er een persoon is die alleen maar een constant gevoel van ongemak veroorzaakt, of het nu verdriet of een ander ongemakkelijk gevoel is, wordt het tijd om ze te vermijden.

  • Soms is het moeilijk om te erkennen dat iemand het vermogen heeft om je te beïnvloeden, maar het is beter om het te accepteren en afstand te nemen.
  • Iets heel belangrijks is aandacht schenken aan wat je voelt. Dit kan echter buiten je verwachtingspatroon liggen, omdat deze mensen meestal heel subtiel zijn in hun misbruik.

Als het je partner is of iemand van wie je houdt, moet je proberen objectief te zijn zodat je kunt onderscheiden wat de schade veroorzaakt. Op basis daarvan bepaal je welke stappen je zult ondernemen om je situatie te verbeteren.

6. Jij misbruikt iemand anders

Mensen leren van het gedrag dat ze zien. In het geval van misbruik worden helaas veel van de slachtoffers van verbaal geweld ook zelf dader.

Een kind dat opgroeit in een omgeving waarin zijn ouders hun emoties niet onder controle hebben, kan bijvoorbeeld een verbaal agressieve volwassene worden omdat hij niet geleerd heeft hoe hij zijn gevoelens kan beheersen.

Natuurlijk zijn er manieren om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Het wordt in dit geval aanbevolen om een specialist te zoeken. Deze kan je helpen omgaan met het misbruik waaronder je hebt geleden. Tevens kan deze je richtlijnen geven om gezonde relaties op te bouwen.

Sta op tegen verbaal geweld

Herkennen en accepteren dat je slachtoffer van verbaal geweld bent, is niet eenvoudig. Onthoud dat je welzijn afhangt van de aandacht die je geeft aan de situatie waarin je je bevindt.

Voordat je nadenkt over hoe mensen om je heen zullen reageren of andere factoren, moet je onthouden dat jijzelf je grootste zorg bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada.  Ediciones B Argentina S.A. (2000)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.