73 vragen om je vrienden beter te leren kennen

Hoeveel weet je over het leven en de overtuigingen van je vrienden? Hier zijn 73 vragen om je vrienden beter te leren kennen, zodat je daar achter kunt komen!
73 vragen om je vrienden beter te leren kennen

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vriendschap is een van de grootste geschenken die we in het leven kunnen krijgen. Je relatie met een vriend is anders dan die met je partner, buren, collega’s, of kennissen. Omdat je je band met hen altijd kunt versterken, zijn hier 73 vragen om je te helpen je vrienden beter te leren kennen.

Het is niet ongewoon dat we veel aspecten van het leven van onze vrienden over het hoofd zien. Soms nemen we dingen voor lief of vergeten we gewoon wat dieper te graven. We zijn er zeker van dat je door de volgende vragen om je vrienden beter te leren kennen, dingen zult ontdekken die je nog niet over hen wist.

Vragen om je vrienden beter te leren kennen

deskundigen (Engelse link) zijn het erover eens dat vriendschap goed is voor je gezondheid. De steun, gezelschap en hulp, die een vriend je kan bieden, vertaalt zich in mentale stabiliteit, minder eenzaamheid, een hoger gevoel van eigenwaarde, en een gevoel van doel in het leven.

Daarom raden onderzoekers (Engelse link) oudere volwassenen aan hun vriendschappen te onderhouden.

Om toegang te krijgen tot al deze voordelen en tegelijk een duurzame relatie te consolideren, is het belangrijk een diepere band met je vrienden aan te gaan. Dit houdt in dat je de banden van communicatie versterkt, waardoor je meer over hen te weten kunt komen. Hier zijn wat vragen om je te helpen je vrienden beter te leren kennen.

1. Hoe word je het liefst getroost als je verdrietig bent?

Dit is een heel belangrijke vraag om te stellen, zodat je weet wat je wel en niet moet doen de volgende keer dat je vriend verdrietig is.

2. Waar ben je het meest trots op geweest?

In het algemeen natuurlijk. We hebben allemaal dingen die ons trots maken. Die kunnen variëren van dingen die we in ons eentje bereikt hebben (een universiteitsdiploma, bijvoorbeeld) tot dingen waar anderen bij betrokken zijn (een gezin).

3. Waar heb je je het meest voor geschaamd?

Dit is de keerzijde van de medaille van de vorige vraag. Net zoals er dingen zijn die ons trots maken, zijn er ook dingen die ons beschaamd maken. Een echte vriendschap moet zich van beide bewust zijn.

4. Wat is je grootste angst?

Angst om alleen in het leven te eindigen, je ouders te verliezen, en de dood zijn enkele van de meestvoorkomende.

5. Geloof je dat er leven is na de dood?

Met een van de vragen om je vrienden beter te leren kennen, kun je informeren naar hun spirituele overtuigingen. Het is op z’n minst een vraag die een interessant gesprek oplevert!

6. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Het kennen van je toekomstverwachtingen hoort ook bij het opbouwen van vriendschappen met de mensen in je kring. Je kunt ook een tandje bijzetten en vragen naar hoe ze zichzelf zien over 10 en 20 jaar.

7. Wat is je lievelingseten?

Misschien weet je al wat hun lievelingseten is, of tenminste denk je dat je dat weet. Vergeet vooral niet om deze vraag te stellen. Er staat je een verrassing te wachten!

8. Is er iets wat je in het verleden gedaan hebt waar je spijt van hebt?

Natuurlijk zal het antwoord ja zijn, want we hebben allemaal wel eens iets gedaan of gezegd waar we spijt van hebben.

9. Wat zou je onvergeeflijk vinden?

Verraad? Een leugen? Hypocrisie? Er zijn veel dingen die voor mensen onvergeeflijk zijn, en dit weten is heel nuttig bij het opbouwen van een vriendschap.

10. Waardoor voel je je geïnspireerd?

Wat geeft je een dosis creativiteit en stelt je in staat je helemaal aan een project te geven? Voor sommigen is het muziek. Voor anderen is het meditatie. Iedereen heeft zijn eigen manier van inspiratie.

11. Wat is volgens jou het mooiste van een vriendschap?

Er zijn veel ingrediënten voor een gezonde vriendschap. Respect, communicatie, empathie, en trouw zijn er enkele van.

12. Wat zijn je doelen op korte en middellange termijn op dit moment?

We hebben in eerdere vragen om je vrienden beter te leren kennen al het idee van doelen op lange termijn genoemd. Het is echter een goed idee om ook naar doelen op korte en middellange termijn te vragen. Misschien kun je actief iets doen om ze te helpen verwezenlijken!

13. Wat maakt jullie aan het lachen?

Weten wat je vrienden aan het lachen maakt, helpt je om leuke momenten te creëren die jullie allemaal kunnen delen. Humor is een geweldig middel om mensen samen te brengen.

14. Van welk één ding heb je in je dagelijks leven een gewoonte gemaakt?

Positieve dingen, natuurlijk! Gewoonten maken ons tot wie we zijn, dus bepalen ze onze persoonlijkheid.

15. Wat is jouw idee van geluk?

Geluk is voor veel mensen de ultieme verworvenheid in het leven. Als je weet wat je vrienden gelukkig maakt, kun je ze helpen dingen te vinden die hen vreugde brengen.

16. Hoe zit het met succes?

Succes is een van de andere grote paradigma’s in het moderne leven. De definitie van succes die je vrienden hebben kan je helpen om de prestaties die zij als zodanig beschouwen positief te waarderen.

17. Geloof je in een of andere samenzweringstheorie?

Tegenwoordig zijn er duizenden en duizenden samenzweringstheorieën, dus sommige van je vrienden geloven er waarschijnlijk minstens een van. Net als andere leer-je-vrienden-beter-kennen-vragen kan dit uren interessante gesprekken opleveren!

18. Hoe denk je dat een perfecte dag eruit zou zien?

Omdat onze smaken en ideeën over perfectie verschillen, is dat wat we als een perfecte dag beschouwen ook verschillend.

19. Is er iets waar je vroeger in geloofde maar dat je nu hebt opgegeven?

We veranderen voortdurend van mening over wat we denken en doen. Zou het niet bijzonder zijn als je vrienden van idealen of overtuigingen zijn veranderd die ze vroeger aanhingen?

20. Wie bewonder je het meest in de wereld?

Las preguntas para conocer mejor a tus amigos invitan a la reflexión
We hebben allemaal wel iemand die we bewonderen. Familie, vrienden, beroemdheden…Als je dit deel van het leven van je vrienden kent, kun je meer raakvlakken ontdekken.

We hebben allemaal rolmodellen. Het kunnen mensen zijn die grote dingen bereikt hebben, of mensen die we respecteren om waar ze voor staan of om hun ideeën. Als je echt dichter bij je vrienden wilt komen, moet je weten wie die persoon is en wat hij voor hen betekent.

21. Heb je fobieën?

Fobieën worden omschreven als irrationele angsten. Ze kunnen zich ontwikkelen tegenover van alles, van kaas (turofobie) tot de kleur geel (xanthofobie).

22. Wat voor één ding heb je het gevoel in je leven te moeten bereiken?

Een kind, een stabiel huwelijk, veel geld, een huis en gezondheid zijn enkele van de meestvoorkomende antwoorden.

23. Wat is de meest traumatische ervaring die je hebt meegemaakt?

Alles wat je leven in gevaar bracht of je op zijn minst tot het uiterste bracht werkt hier. Dit soort verhalen kennen is een van de doelstellingen van de vragen om je vrienden te leren kennen.

24. Wat is je favoriete serie en film?

Door de opkomst van streaming amusementsdiensten hebben we allemaal wel een favoriete serie en film. Je kunt een open lijst maken waarin je allebei je beste titels opneemt.

25. Als geld voor jou geen bezwaar was, wat zou je dan kopen?

Het eerste wat ze noemen kan eigenlijk het ware verlangen van je vriend zijn. Maar door hypothetische scenario’s als deze te stellen, kun je iets leren wat je nog niet over hem of haar wist.

26. Wat is het mooiste dat je ooit overkomen is?

Soms vindt het geluk ons allemaal tegelijk en gaan toevalligheden de grenzen van de logica te buiten. Zeker zal je vriend zo’n anekdote hebben.

27. Hoe waardeer je de relatie met je ouders?

Met deze vraag kun je te weten komen hoe ze echt over hen denken en hoe voorspoedig hun relatie op dit moment is.

28. Waar heb je de grootste hekel aan in het leven?

Wat je ook maar het meest ongemakkelijk doet voelen, of wat negatieve gevoelens in je opwekt, past voor dit antwoord. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Kleine dingen zijn ook oké. Bijvoorbeeld ook achter iemand lopen die erg traag is of afwassen tellen mee!

29. Is er iets dat je te ernstig vindt om grapjes over te maken?

We vermeldden in de vragen om je vrienden beter te leren kennen hierboven dat humor nuttig is om relaties op te bouwen. Het is echter goed te weten welke grens je bij hen niet moet overschrijden. Zwarte of racistische humor kan hen eerder beledigen dan aan het lachen maken.

30. Hoeveel weet je van koken?

Als het antwoord erg weinig is, dan kun je hen misschien een kunstje of twee leren. Als je keukenvaardigheden ook matig zijn, kunnen jullie tweeën samen leren. Kookles, iemand?

31. Heb je plankenkoorts?

Dit is een vraag die onbeduidend lijkt, maar je vriend(in) een paar verlegenheden kan besparen door hem of haar niet in een situatie te brengen waarin hij of zij in het openbaar moet spreken.

32. Van welke activiteit zou je zeggen dat je het meest geniet in gezelschap?

Naar een film kijken? Sporten? Wandelen door de bergen? Videospelletjes spelen? Dit is een mooie vraag om toekomstige activiteiten samen te leren kennen.

33. Denk je dat je je leven goed voor elkaar hebt?

Het antwoord is voor velen van ons hoogstwaarschijnlijk nee, dus als dat zo is, probeer dan uit te zoeken waarom. Immers, hoe stabiel ons leven ook is, het is onmogelijk er voor 100% tevreden mee te zijn.

34. Wat mis je het meest aan het kind-zijn?

De kindertijd is een van de meest gemiste levensfasen. Zou het niet interessant zijn om te weten wat je beste vriend het meest mist aan zijn kindertijd?

35. Beschouw je jezelf als een bijgelovig persoon?

Dit is nog zo’n vraag om je vrienden beter te leren kennen, die dient als inleiding tot een interessant gesprek.

36. Beschouw je jezelf als een competitief persoon?

En, zo ja, wat is het beste voorbeeld van een competitieve houding in je leven?

37. Is er een verborgen talent waar ik geen weet van heb?

Een talent is een vaardigheid of gave die, zonder veel oefening, uitzonderlijk is. Iedereen heeft een talent, we kiezen er alleen soms voor om het te verbergen.

38. Heb je een slechte gewoonte die je achter je zou willen laten?

Misschien kun je ze helpen die achter zich te laten. Stoppen met roken, de slaapuren respecteren, of niet uitstellen zijn enkele voorbeelden.

39. Wat is je favoriete videogame?

We leven in de hoogtijdagen van de videogame-industrie, dus weten welke titel in het bijzonder je vriend aantrekt, zal dienen om op de virtuele planeet contact met hem te maken.

40. Wat vind je van mode?

Dit is weer zo’n schijnbaar onbenullige vraag die je meer kan vertellen dan je denkt. Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het kiezen van een cadeau dat je hen wilt geven of bij het aanbevelen van iets.

We denken dat je dit interessant zult vinden:
Wat is circulaire mode en waarom is het een trend?

41. Wat vind je van de huidige maatschappij?

In het algemeen natuurlijk. De gewoonten, de waarden, de vooruitgang, enzovoort zijn hier allemaal goede onderwerpen.

42. Denk je dat de toekomst van de samenleving veelbelovend is?

Ook dit is een vraag die gebruikt kan worden om een diepgaand gesprek te voeren. Op zichzelf kan deze vraag leiden tot veel meer vragen waarmee je kunt praten over hoe je denkt dat de toekomst er voor jullie beiden uit zal zien.

43. Zou je willen dat je in een andere tijd geboren was?

Zo ja, in welke tijd? Waarom? Welke rol zou je daarin spelen? Hypothetische situaties zijn een mooie manier om vragen te stellen om je vrienden beter te leren kennen.

44. Wat is je favoriete boek?

Als je allebei fan bent van lezen, is dit de plek om je favoriete boeken en auteurs uit te wisselen.

45. Wat is je favoriete sociale netwerk?

Misschien weet je het al, maar het is de moeite waard het te vragen!

46. Is er iets dat je laat dagdromen?

Wat zijn de dingen die in je wakende leven een echte fantasie teweegbrengen? Het kunnen ideeën, gewaarwordingen, gedachten, boeken, films, of zelfs reacties zijn.

47. Wat vind je dat ik over jou als vriend moet weten?

Dit is een van de basisvragen om je vrienden beter te leren kennen die je niet kunt nalaten te stellen. Ja, het is erg direct, maar soms is dit de beste manier om niet om de hete brij heen te draaien en contact met ze te maken.

48. Hoe zou je je huidige leven beoordelen van 1 tot 10?

Eén is heel slecht en tien is geweldig. Welk cijfer zouden ze hun leven geven?

49. Wat vind je van de politiek?

Voor veel mensen is politiek een vruchtbare bodem voor gesprek. Maar anderen negeren het gewoon. Weten wat de politieke overtuigingen van je partner zijn, kan ervoor zorgen dat je bepaalde ideeën reserveert of inzet als je praat.

50. Wat doe je om te ontspannen?

Las preguntas para conocer mejor a tus amigos implican ciertas conductas
In stressvolle situaties is het altijd belangrijk een “ontsnappingsroute” te vinden om langdurige negatieve gevolgen voor je gezondheid te voorkomen.

Sommige mensen doen aan meditatie, anderen aan yoga. Er zijn er die naar muziek luisteren en ook die zich liever met de natuur verbinden. Wat is hun manier?

51. Hecht je meer waarde aan intelligentie of aan uiterlijk?

Dit is een klassieke vraag die je niet kunt nalaten te stellen om meer over je vriend te weten te komen.

52. Is er een bepaalde geur die je lekker vindt?

Zo ja, waarom vind je die lekker? Het antwoord kan je de weg wijzen naar toekomstige cadeautjes of verrassingen van welke aard dan ook!

53. Is er iets waar je te oud voor bent, maar dat je nog steeds doet?

Te oud in de ogen van de maatschappij, natuurlijk. (Of in ieder geval misschien een deel ervan).

54. Welk liedje kun je niet laten mee te zingen telkens als je het hoort?

Hun muzieksmaak kennen is nog iets dat je kunt opdoen door vragen te stellen om je vrienden beter te leren kennen.

55. Geloof je in liefde op het eerste gezicht?

Voor sommige mensen is liefde op het eerste gezicht een mythe, terwijl anderen denken dat het een betekenisloos ideaal is. Veel mensen geloven echter wel in liefde op het eerste gezicht.

56. Welke dingen doe je meestal in het weekend?

Dit is een aanbevolen vraag om iemand te leren kennen als je vriendschap net begonnen is.

57. Wat zijn op dit moment de drie belangrijkste dingen in je leven?

Materiële dingen, zoals voorwerpen. Een videogame, een sieraad, of een stuk speelgoed uit je jeugd…Het kan van alles zijn! Om een andere hypothetische situatie te gebruiken, vraag je ze na te denken over de dingen die ze als eerste zouden redden bij een brand.

58. Wat maakt dat een gewone dag meteen een geweldige dag wordt?

Net als bij andere “leer je vrienden kennen” vragen kun je het antwoord in je voordeel gebruiken om je vriend(in) in de toekomst te verrassen.

59. Wat motiveert je om door te gaan als je ergens niet in slaagt?

Als je dit weet, kun je hem of haar eraan herinneren de volgende keer dat hij of zij struikelt. Een helpende hand is altijd een groot deel van het hebben van een vriend.

60. Beschouw je jezelf als een spaarzaam persoon?

Sparen is heel belangrijk in het volwassen leven, dus ook dit is een vraag die je kunt gebruiken om hem of haar beter te leren kennen.

We denken dat je dit ook leuk vindt om te lezen:
Ontdek Kakebo, de Japanse methode om geld te besparen

61. Welk voorwerp zou je nu graag in je leven willen hebben?

We hebben al een vraag genoemd om drie voorwerpen te weten te komen die bijzonder voor hem of haar zijn. Nu kun je vragen naar welk materieel voorwerp hij of zij nu ook graag zou willen hebben.

62. Is er iets in het bijzonder dat je stressniveau verhoogt?

Stresskatalysatoren verschillen van persoon tot persoon. Hoe ze erop reageren ook. Als je dit weet kun je voorkomen dat je ze blootstelt aan bepaalde stressvolle momenten.

63. Zou je zeggen dat je een geduldig persoon bent?

Dit is nog zo’n antwoord waarvan je de inhoud praktisch kunt toepassen op je vriendschapsrelatie.

64. Geloof je in tweede kansen?

Zo ja, onder welke voorwaarden?

65. Hoe denk je over vergeving?

Dit is een vraag die aansluit bij de vorige, en ook bij andere vragen om je vrienden beter te leren kennen. In veel vriendschappen is vergeving een belangrijk onderdeel van het in stand houden van de relatie.

66. Als je tot president gekozen zou worden, wat zou je dan aan het land willen veranderen?

Deze vraag kun je overslaan als je vriend al bepaald heeft dat hij of zij niet van politiek houdt, natuurlijk. Hoewel, nu we het erover hebben, het blijft een hypothetische situatie…

67. Als je je naam kon veranderen, welke naam zou je dan kiezen?

Je kunt hem/haar ook vragen naar een bijnaam of een verkorting van zijn/haar voornaam die beter bij hem/haar past.

68. Beschouw je jezelf als een jaloers persoon?

Jaloezie is een gevoel dat niet alleen in een relatie tot uiting komt, maar in elke soort relatie. Het is belangrijk dit van iemand te weten.

69. Wat is het vreemdste op je bucket list?

Dit is niet per se wat je het liefst zou willen bereiken, maar wat ver van de norm op zo’n lijst staat.

70. Beschouw je jezelf als een intelligent persoon?

Ook dit is een leuke vraag om je goede vrienden beter te leren kennen. Hoewel je misschien anders denkt, beschouwen veel intelligente mensen zichzelf niet als zodanig.

71. Wat maakt je aan het huilen?

Met deze vraag kun je ook vragen naar de dingen die ze doen als ze huilen.

72. Wat zou je tegen je vroegere ik willen zeggen?

We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen wel dit soort scenario’s naspelen die ons in staat stellen te reflecteren.

73. Wat denk je over mij?

We willen onze vragen om je vrienden beter te leren kennen eindigen met de enige op onze lijst die naar jou verwijst. Weten wat je vrienden van je vinden is ook belangrijk!

We hopen dat je de vragen die we gekozen hebben behulpzaam vindt bij het contact maken met je vrienden. Voel je niet verplicht om je mechanisch aan de vragen te houden. Probeer er een natuurlijke oefening van te maken. Wees ook niet bang om parallelle vragen te stellen op basis van hun antwoorden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.