Een jetlag: de vijand van Real Madrid, FC Barcelona en andere teams

Voor een voetballer is het opgeroepen worden door zijn of haar nationale team een grote beloning voor inspanning en prestatie. Het heeft echter ook een keerzijde. Reizen eist zijn tol van iemands lichaam.
Een jetlag: de vijand van Real Madrid, FC Barcelona en andere teams
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 24 januari, 2023

De FIFA data bevatten kleine onderbrekingen in de competitie tussen voetbalclubs om plaats te maken voor wedstrijden tussen nationale teams. De sterkste teams in Europa hebben echter vaak veel spelers die kilometers moeten reizen voor hun wedstrijden en daardoor last hebben van een jetlag.

Bijna net als bij blessures hebben voetballers extra hersteltijd nodig als ze terugkeren van lange reizen. Zo rekenen clubs als onder meer Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona ook na terugkeer van hun internationale verplichtingen niet op deze spelers.

Wat is een jetlag?

Jetlag is de onbalans in iemands innerlijke klok na de verandering van tijdzone die optreedt bij het reizen van het ene land naar het andere in oost-west richting of omgekeerd. Zo kan het gebeuren dat je ‘s middags in een land opstijgt, en als je na enkele uren reizen op je bestemming aankomt, is het halverwege de ochtend. Dit zou betekenen dat je een hele nacht rust overslaat.

Hoe langer de reis, hoe groter de effecten van een jetlag, ook bekend als transoceanisch syndroom of circadiane dysritmie. In het algemeen is één dag herstel nodig voor elke overgestoken tijdzone.

Zo’n verandering verandert het circadiane ritme (Engelse link) en daarmee alle basisfuncties van het lichaam, zoals slaap, honger en hormoonproductie (beïnvloed door de ontvangst van zonlicht). Tot de symptomen die meestal veroorzaakt worden door een jetlag behoren de volgende.

  • Vermoeidheid gedurende de dag.
  • Moeite met concentreren.
  • Algemene malaise en stemmingswisselingen.
  • Maagdarmproblemen, zoals constipatie of diarree.
  • Slaapstoornissen, zoals slaperigheid overdag of slapeloosheid ‘s nachts.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

Hoe beïnvloedt een jetlag het team van Real Madrid?

Iemand ligt wakker vanwege een jetlag
Terugkeren naar je slaaproutine na een zeer lange vliegreis is een opgave die vaak een hele dag aanpassing vergt.

Sinds de invoering van de UEFA Nations League reizen spelers van Europese teams niet meer naar andere continenten om vriendschappelijke wedstrijden te spelen. In plaats daarvan spelen ze een thuiswedstrijd met hun nationale team. Vervolgens reizen ze naar een ander Europees land op een reis die meestal niet veel uren duurt. Soms verandert de tijdzone niet eens.

De situatie is echter anders voor Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische spelers. Real Madrid zal bijvoorbeeld niet kunnen rekenen op de Uruguayaan Federico Valverde of de Brazilianen Eder Militão, Vinícius Júnior en Rodrygo wanneer zij door hun land worden opgeroepen.

Hoewel veel nationale teams hun wedstrijden in Europa organiseren om het de spelers gemakkelijker te maken, worden deze wedstrijden soms in de Verenigde Staten of Azië gespeeld. Dat brengt een aanzienlijke verplaatsing met zich mee.

In het eerste geval bijvoorbeeld varieert het tijdsverschil tussen Spanje en het Amerikaanse continent tussen 6 en 9 uur. Ondertussen kunnen degenen die naar Azië reizen hun circadiane ritme aangetast zien door een verandering van ongeveer 7 uur.

Welke andere teams hebben last van een jetlag?

Een voetballer
Europese clubs worden het meest getroffen door de FIFA data, omdat ze meestal spelers uit verschillende landen hebben.

Real Madrid is natuurlijk niet het enige Spaanse team dat last heeft van de gevolgen van een jetlag als zijn spelers reizen om hun land te vertegenwoordigen. Atlético Madrid heeft dit meestal met Felipe en Matheus Cunha (Brazilië); Nahuel Molina, Ángel Correa en Rodrigo de Paul (Argentinië); en José María Giménez (Uruguay).

Ook FC Barcelona heeft een groot aantal spelers die behalve uit Spanje ook uit andere nationale teams worden opgeroepen. Ronald Araujo wordt bijvoorbeeld vaak opgeroepen door Uruguay, Franck Kessié is een vaste waarde in het nationale team van Ivoorkust, en ook Raphinha speelt regelmatig voor Brazilië.

Clubs uit andere landen verkeren in dezelfde situatie, zoals Bayern München, Manchester City, Manchester United en Juventus. De meeste opgeroepen spelers komen uit Europese teams, met een paar uit andere landen.

Een speciaal geval is dat van Aziatische spelers, die veel meer kilometers moeten reizen als hun nationale teams thuiswedstrijden spelen. Enkele van hen zijn Takehiro Tomiyasu van Arsenal, Son Heung-Min van Tottenham, en Mehdi Taremi van Porto.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Oorzaken en behandeling van een slaapstoornis

Hoe te herstellen van een jetlag

Jetlag en de gevolgen ervan verdwijnen meestal een paar uur of dagen na de reis. In de tussentijd zal het nodig zijn om de veranderingen die veroorzaakt kunnen worden en die hierboven al genoemd zijn, te verdragen.

Om de problemen veroorzaakt door een jetlag op te lossen, zijn er enkele trucs en hacks die kunnen helpen. Zo zijn er melatoninepillen die bijdragen aan ontspanning en rust. Deze moeten worden voorgeschreven door een arts.

Daarnaast kan ook het gebruik van slaapmaskers je helpen in slaap te vallen, zelfs als er buiten nog zonlicht is.

Ten slotte bleek uit een studie (Engelse link) dat mensen met flexibelere gewoonten minder last hebben van een jetlag, terwijl een goede lichamelijke conditie ook een snellere aanpassing aan veranderingen mogelijk maakt. Als laatste tip: probeer je arts te raadplegen voor een goede reisplanning, vooral als je op geplande tijden medicijnen moet innemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.